Coroamă-Stanca, Sorana
24 ianuarie 1921, Chișinău
7 ianuarie 2007, București
regizoare de teatru / scriitoare
Născută într-o familie din elita intelectuală a Iașului interbelic (mama, Mansi Barberis, compozitoare și profesoară de canto la Conservator, tatăl, Gheorghe Plăcințeanu, medic și profesor universitar), Sorana Iosefina Caterina Plăcințeanu (căsătorită la doar 21 de ani cu profesorul de drept Sextil Coroamă, iar ulterior cu actorul, poetul și dramaturgul Dominic Stanca) a studiat, mai întâi, la o facultate de chimie industrială la Iași, pentru ca, ulterior, să se înscrie la Conservatorul bucureștean: însă nu va urma o carieră în actorie ci, la îndemnul și sub mentoratul Mariettei Sadova, va deveni foarte curând după absolvire regizoare și asistenta acesteia la Institutul de Artă Teatrală și cinematografică „I. L. Caragiale”.
Importanța Soranei Coroamă-Stanca în peisajul regiei românești moderne este una mult mai mare decât notorietatea de care se bucură astăzi: ea poate fi considerată, pe bună dreptate, atât un regizor și publicist teatral novator, de autoritate în epocă, cât și, în generația reteatralizării, o punte de legătură între regizorii care veneau dinspre școala de teatru (Liviu Ciulei, George Rafael, Mihai Raicu, Lucian Giurchescu, Horea Popescu ș.a.) și cei care veneau dinspre literatură – în primul rând nucleul dur provenit din Cercul Literar de la Sibiu (Radu Stanca, Dan Nasta). Înzestrată cu o forță coagulantă dintre cele mai rare, Sorana Coroamă este unul dintre contributorii principali la organizarea, în 1956, a Cenaclului tinerilor regizori „V.I. Popa”. Alături de cei deja menționați (cărora li se adaugă George Teodorescu, Miron Niculescu, dar și tineri actori, scriitori, critici, între care I. D. Sârbu, Șt. Aug. Doinaș, Ion Negoițescu, Ecaterina Oproiu ș.a.) Sorana Coroamă participă cu câteva materiale analitice esențiale[1] la dezbaterea polemică dedicată regiei de teatru (denumită ulterior „dezbaterea reteatralizării”), desfășurată pentru mai bine de jumătate de an în paginile revistelor Contemporanul și Teatrul. Este, de altfel, și unul dintre co-autorii și redactorii Referatului Cenaclului tinerilor regizori „V. I. Popa”, prezentat la Consfătuirea pe țară a oamenilor de teatru din decembrie 1956, material de o importanță esențială în procesul de recunoaștere a regiei de teatru ca profesiune artistică de sine stătătoare și ca act de creație în genere. De altminteri, în aceiași ani 1956-1957, câteva dintre spectacolele puse de ea în scenă au un impact excepțional asupra publicului și criticii: premiera pe țară de la Teatrul Mic cu Vrăjitoarele din Salem de Arthur Miller, ori cea cu Pogoară iarna de Maxwell Anderson de la Naționalul ieșean. Alături de spectacolele lui Liviu Ciulei, Horea Popescu, Lucian Giurchescu și ale tinerilor absolvenți ai IATC David Esrig, Lucian Pintilie, Radu Penciulescu, Dinu Cernescu, Valeriu Moisescu, spectacolele Soranei Coroamă-Stanca vor marca, în percepția generală, apariția unei noi generații de artiști, în același timp foarte talentați și beneficiind de bogată cultură teatrală, inclusiv la nivel teoretic.
Succesul Vrăjitoarelor din Salem (piesă parabolă despre bigotismul și teroarea religioasă dintr-o comunitatea americană a secolului XVII, scrisă de dramaturg ca ilustrare/demascare a terorii instituite în SUA de Comisia de investigare a activităților anti-americane condusă de senatorul McCarthy) e, însă, privit din perspectiva biografiei regizoarei, unul premonitoriu. În perioada re-înghețului cultural declanșat de Gheorghe Gheorghiu Dej la finalul lui 1957, cu noi procese politice, arestări și interdicții (în care, de altfel, colegii și prietenii ei Șt. Aug. Doinaș. I. D. Sârbu, Ion Negoițescu sunt arestați), familia Soranei Coroamă cade, la rândul ei, pradă persecuțiilor. Unchiului ei, profesorul universitar Ion Plăcințeanu, mamei și fratelui ei, Gheorghe (Ginel) Plăcințeanu li se înscenează procese politice și sunt aruncați în închisoare, ambii bărbați pierzându-și viața. Sorana Coroamă este dată afară și de la catedră și din teatrul la care era angajată și i se interzice să mai monteze piese de teatru. După ani de suferință și domiciliu forțat (1959-1965), revine la profesiune, punând în scenă zeci de spectacole, atât la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași și, ulterior, la Teatrul Mic din București, unde e angajată, cât și în alte teatre din țară. Între 1978 și 1983 conduce Teatrul „Ion Vasilescu” din București, părăsindu-l după mutarea forțată a acestuia la Giurgiu. După 1990, e pentru scurtă vreme directoare a Teatrului de Operetă (1990-1992) și, mai important, revine în învățământ în 1991, ca profesoară de regie la reînființata Catedră de Teatru a Facultății de Litere din Universitatea Babeș-Bolyai (devenită între timp Facultatea de Teatru și Film).
Urmărind bogata operă spectacologică a regizoarei (unul din, în fond, puținele destine de regizori femei din a doua jumătate a secolului trecut), putem observa o orientare estetică mai degrabă eclectică, lucru datorat în mare măsură și ingerințelor politicului în deciziile repertoriale ale epocii. Atât din recitirea listei de spectacole semnate de Sorana Coroamă-Stanca, cât și din scrierile sau interviurile date de ea în decursul anilor, sunt, totuși, de observat câteva caracteristici definitorii. Pe de-o parte, atitudinea și estetica particulară a regizoarei înclină către un anume neoclasicism, cu accent pe hermeneutica textuală și pe poetica emergentă a piesei de teatru – lucru care o apropie mai degrabă de perspectivele teoretizate de Radu Stanca în deceniul șase decât de evoluțiile „independentiste” și barochizante cu privire la regia de teatru, ce au dominat viața teatrală în deceniile opt și nouă. Pe de altă parte, încă de la începutul carierei, Sorana Coroamă-Stanca pare foarte adesea atrasă de spectacolul de mare montare, multietajat: după succesul cu premiera pe țară a piesei lui Miller, ea pune în scenă, cu ecouri pozitive, spectacole de mare vibrație, ca de exemplu Anton Pann de Blaga (1965), Beckett de Anouilh (1966) la Naționalul din Iași, ori Liola de Pirandello la cel din Cluj, premiera absolută cu Petru Rareș de Horia Lovinescu la Teatrul Nottara, ori întreaga trilogie a lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, tot la Iași, ori Hora Domnițelor de Radu Stanca (1968) la Teatrul „Ion Vasilescu”. Apus de soare, prima parte a trilogiei lui Delavrancea, va fi jucat în 1968, în adaptare, și la Suceava, în aer liber, în ruinele Cetății de Scaun. Adesea, spectacolele de mare montare au parte de mai multe distribuții paralele și de muzică de scenă scrisă special – ea colaborând cu compozitori de ținută, de la Sabin Păutza la Cornelia Tăutu, Vasile Spătărelu, Anton Zeman ori Iosif Herțea.
Pe de altă parte, e tot atât de adevărat că regizoarea manifestă o propensiune marcată față se spectacolul centrat pe actor, în care munca regizorală, una de minuție, e topită în valoarea de ansamblu a echipei (cel mai bine se remarcă asta și din coerența și consecvența cu care folosește echipa Teatrului Mic). În această categorie pot fi enumerate succese de durată, ca Maria 1714 de Ilie Păunescu, cu Olga Tudorache în rolul principal (1969), Noaptea Iguanei de Tennessee Williams (1970), Profesiunea doamnei Warren de George Bernard Shaw (1975), Rața sălbatecă de Henrik Ibsen (1976), Dar nu e nimic serios de Luigi Pirandello (1980), Cafeneaua de Carlo Goldoni (1988) ș.a.
Sorana Coroamă-Stanca a fost constant interesată de teatrul radiofonic și, mai ales de cel de televiziune, aici regizând câteva producții de mare impact, între care, din nou trilogia lui Delavrancea, sub titlul Mușatinii (1971) reunind capete de afiș ca Dina Cocea, Radu Beligan, Teofil Vâlcu, George Motoi, Silvia Popovici ș.a.; Mici Burghezi de Maxim Gorki (1973), cu Petre Gheorghiu, Dina Cocea, Ștefan Iordache, Tatiana Iekel, Costel Constantin, Dionisie Vitcu; ori O noapte furtunoasă după I.L. Caragiale (1984), cu excelenta echipă formată din Octavian Cotescu, Dan Condurache, Valeria Seciu, Mitică Popescu, Tora Vasilescu, Horațiu Mălăiele ș.a. Cu curaj și originalitate, a montat în 1984 Oedip de George Enescu la Opera din Weimar, alături de Mihai Brediceanu ca dirijor, spectacol care s-a bucurat de un binemeritat ecou internațional.
Începându-și cariera de regizoare în paralel cu cea de profesoară la I.A.T.C., Sorana Coroamă a fost, pe parcursul întregii sale cariere, o descoperitoare de talente, deschizând drumul, în producțiile pe care le-a regizat, unui număr impresionant de tineri, de cele mai multe ori încă studenți, ale căror începuturi de drum le-a sprijinit cu generozitate. Spirit solar, mereu deschisă către un dialog colocvial, fidelă ideii de muncă în echipă, pe care a teoretizat-o și descris-o în propria publicistică (lucru care, de altminteri, e lesne observabil și practic, în teatrografia sa), regizoarea a fost admirată și respectată de generații și generații de colaboratori.
Sorana Coroamă-Stanca a fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural (1967), Premiul pentru întreaga activitate al Galelor UNITER (1999) și Ordinul național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2000).
Miruna Runcan
Identificator obiect digital: https://www.doi.org/10.47383/DMTR.02.02
Note
[1] Vezi Sorana Coroamă, „Îndrăzneala este acolo unde începe arta”, în Contemporanul, nr. 12 (494), 28 martie 1956; Sorana Coroamă, „Rosturile unui Teatru Național”, Teatrul, nr. 1, ian.1957, p. 52-54
Alte referințe în presă:
- „A murit Sorana Coroamă-Stanca”, Evenimentul zilei 8 ianuarie 2007
- Decretul nr. 1015 din 6 noiembrie 1967 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România privind conferirea de ordine și medalii unor actori, regizori și tehnicieni de scenă de la Teatrul național „Vasile Alecsandri” din Iași, publicat în Buletinul Oficial nr. 96 din 7 noiembrie 1967.
- ^ Decretul președintelui României nr. 524 din 1 decembrie 2000 privind conferirea unor decorații naționale personalului din subordinea Ministerului Culturii, publicat în Monitorul Oficial nr. 666 din 16 decembrie 2000, art. 2, anexa 2, e) 39.
- Interviu 1988: http://www.cimec.ro/teatre/revista/1973/Nr.12.anul.XVIII.decembrie.1973/imagepages/11549.1973.12.pag016-pag017.html
- arhive O noapte furtunoasă: https://www.ziarulmetropolis.ro/tag/o-noapte-furtunoasa-sorana-coroama-stanca/
- Dʼale carnavalului de I. L. Caragiale. Scenografia: Marfa Axenti. Muzica de scenă: Anda Hogea-Tăbăcaru. Distribuția: Doru Aftanasiu (Lache), Daniel Busuioc (Ipistatul), Adi Carauleanu (Iordache), Anne Marie Chertic (Didina), Petru Ciubotaru (Crăcănel), Teodor Corban (Nae Girimea), Radu Ghilaș (Catindatul), Irina Răduță (Safta), Ion Sapdaru (Pampon), Catinca Tudose (Mița Baston). Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Data premierei: 29.03.1997.
- O seară romantică (Cinel-Cinel de Vasile Alecsandri, Un poet romantic de Matei Millo, Muza de la Burdujeni de Costache Negruzzi), Scenografia Marfa Axenti. Distribuția: Doru Aftanasiu (Domnișorul, Stănică), Daniel Busuioc (Domnișorul, Antiohi), Anne Marie Chertic (Florica), Doina Deleanu (Smărăndița, Mireasa), Radu Ghilaș (Tincuța), Constantin Pușcașu (Domnișorul), Irina Răduță (Domnișoara), Emil Coșeru (Sandu), Ion Sapdaru(Poetul romantic), Dionisie Vitcu (Stan), Adi Carauleanu (Drăgănescu), Teodor Corban (Caliope), Sergiu Tudose (Teodorini). Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Data premierei: 22.12. 1996
- Dʼale carnavalului de I. L. Caragiale. Scenografia: Újvarossy Gyöngyi. Muzica de scenă: Rézmuves Zoltàn. Distribuția: Monalisa Basarab (Didina Mazu), Ioan Isaiu (Nae Girimea), Sergiu Marușca (Iordache), Adrian Matioc (Crăcănel), Sorin Misirianțu (Catindatul), Anca Similar (Mița Baston), Frederic Slavici (Chelnerul, Ipistatul), Doina Șoproni (Mița Baston), Eugen Titu (Pampon). Teatrul „Regina Maria” Oradea. Data premierei: 10.03.1995.
- Cafeneaua de Carlo Goldoni. Scenografia: Constantin Russu. Muzica de scenă: Iosif Herțea. Distribuția: Petre Băcioiu (Don Marzio), Emilian Belcin (Pandolfo), Marius Bodochi (Eugenio), Miriam Cuibus (Căpitanul), Gelu Bogdan Ivașcu (Leandro), Viorica Mischilea (Lisaura), Maria Munteanu (Placida), Mariana Popovici (Vittoria), Bucur Stan (Ridolfo), Lucia Wanda Toma (Trappola). Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj. Data premierei: 26.04.1988.
- Visul unei nopți de iarnă de Tudor Mușatescu. Scenografia: Vasile Rotaru. Costumele: Dana Lăzanu. Distribuția: Ion Anghel (Gogu Panait), Mirela Atanasiu (Fanța Panait), George Bănică (Bebe Cristian), Constantin Cojocaru (Mitică), Mircea Nicolae Crețu (Bebe Cristian), Athena Demetriad (Natalia Panait), Liana Mărgineanu (Elvira), Anca Neculce (Elvira), Radu Panamarenco (Gogu Panait), Virginia Rogin (Natalia Panait), Adriana Trandafir (Maria Panait), Eugen Ungureanu (Alexandru Manea), Niculae Urs (Manole). Teatrul Giulești (Odeon). Data premierei: 10.02.1987
- Dorința de Mihai Eminescu (recital de poezie). Scenografia: Constantin Russu. Coregrafia: Sultănica Baciu, Vera Proca Ciortea. Distribuția: Cătălina Bâtcă, Maria Chira, Florin Crăciunescu, Mircea Dascaliuc, Julieta Szönyi. Teatrul „Ion Vasilescu”/„Tudor Vianu” Giurgiu. Data premierei: 17.03.1983.
- Casa Femeilor de Zofia Nalkowska. Scenografia: Constantin Russu. Distribuția: Alexandra Albulescu (Julia), Mihaela Balaban (Zofia), Mariana Cercel (Maria), Cristina Deleanu (Ruja), Marieta Luca (Joanna), Domnița Mărculescu (Celina), Sorin Postelnicu (Iosif), Doina Tamaș (Tekla), Gabriela Vlad (Ewa). Teatrul „Ion Vasilescu”/„Tudor Vianu” Giurgiu/București. Data premierei: 10.02.1981.
- Dar nu e nimic serios de Luigi Pirandello. Scenografia: Constantin Russu. Distribuția: Irina Bârlădeanu (Rosa), Mariana Cercel (Loretta Festa). Hamdi Cerchez (Virgadamo), Maria Chira (Domnișoara Terasi), Dumitru Dunea (Barranco), Dumitru Fedoreac (Celestino), Lavinia Jemna (Fanny Martinez), Ion Lemnaru (Grizzoffi), Mircea Mieluș (Celestino), Adina Popescu (Gasparina Toretta), Sorin Postelnicu (Memmo Speranza), Constantin Rășchitor (Magnasco), Daniel Tomescu (Vico Lamanna). Teatrul „Ion Vasilescu” București. Data premierei: 07.05.1980.
- Din dragoste (recital de poezie). Scenografia: Eva Șorban. Muzica de scenă: Viorel Comănescu. Distribuția: Adrian Petrache, Daniel Tomescu. Teatrul „Ion Vasilescu” București. Data premierei: 21.10 1979.
- Două ore de pace de D. R. Popescu. Scenografia: Adriana Leonescu. Distribuția: Doru Ana (Soldat), Augustin Brânzaș (Soldat), Ion Ciprian (Vasile), Dan Condurache (Constantin Dunărințiu), Ion Filipescu (Soldat), Dinu Ianculescu (Cahir), Ion Marinescu (Andrei Dunărințiu), Petre Moraru (Costache), Vasile Nițulescu (Ali), Papil Panduru (Radu), Nicolae Pomoje (Mitru), Mitică Popescu (Stelică), Vistrian Roman (Stan), George Șofrag (Soldat), Andy Ștefănescu (Grigore), Olga Tudorache (Crina Dunărințiu), Mihai Sorin Vasilescu (Soldat). Teatrul Mic, București. Data premierei: 15.05.1977.
- Rața sălbatecă de Henrik Ibsen. Scenografia: Florica Mălureanu, Mircea Rîbinski. Muzica de scenă: Iosif Herțea. Distribuția: Leopoldina Bălănuță (Gina Ekdal), Andrei Codarcea (Bătrânul Ekdal), Ion Cosma (Werlle), Constantin Dinescu (Graberg), Jean Lorin Florescu (Doctorul Reling), Carmen Galin (Hedvig), Tatiana Iekel (Doamna Sorby), Nicolae Ifrim (Pettersen), Alexandru Lungu, Ion Manta (Musafirul lui Werlle), Vasile Nițulescu (Bătrânul Ekdal), Nicolae Pomoje (Gregers Werlle), Tudorel Popa (Molvik), Mitică Popescu (Hjalmar Ekdal), Vasile Pupeza (Jensen), Andy Ștefănescu, Florin Vasiliu (Musafirul lui Werlle). Teatrul Mic, București. Data premierei: 05.05.1976.
- Nu suntem îngeri de Paul Ioachim. Scenografia: Adriana Leonescu. Distribuția: Boris Ciornei (Arghir), Constantin Codrescu (Radu Vereș), Dan Condurache (Petre), Mihai Dinvale (Dan), Carmen Galin (Ada), Ion Manta (Dumitru), Maria Potra (Ana). Teatrul Mic, București. Data premierei: 15.10.1975.
- Noaptea de Mircea Radu Iacoban. Scenografia: Florica Mălureanu. Distribuția: Silvia Popa Băleanu (Zmaragda), Valeriu Bobu (Enver), Petru Ciubotaru (Gheorghe), Virgiliu Costin (Dumitrașcu), Rella Ghițescu (Ioana), Valentin Ionescu, Ion Lazu (Ursu), Constanța Lerca (Paraschiva), Gheorghe Macovei (Manolache), Liana Mărgineanu (Anita), Florin Mircea (Mehmet), Papil Panduru (Iordache), Constantin Popa (Miruță), Violeta Popescu (Marina), Virgil Raiciu (Toader), Saul Taisler (Aristarh), Adrian Tucă (Ion Rachiu), Sergiu Tudose (Neacșu), Teofil Vâlcu (Prodan), Dionisie Vitcu (Pintilie). Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Data premierei: 25.05.1975.
- Profesiunea doamnei Warren de George Bernard Shaw. Scenografia: Dan Nemțeanu. Muzica de scenă: Scot Joplin. Distribuția: Constantin Codrescu (Sir George Crofts), Jean Lorin Florescu (Praed), George Mihăiță (Frank Gardner), Tudorel Popa (reverendul Gardner), Magda Popovici (Vivy Warren), Olga Tudorache (Kitty Warren). Teatrul Mic, București. Data premierei: 10.02.1975.
- Cu cărțile pe față de Antonio Buero Vallejo. Scenografia: Hristofenia Cazacu. Distribuția: Boris Ciornei (Mauro), Constantin Codreascu (Juan), Mihai Dinvale (Juanito), Tatiana Iekel (Adela), Vasile Nițulescu (Mauro), Olga Tudorache (Anita). Teatrul Mic, București. Data premierei: 12.10.1974.
- Philadelphia ești a mea de Brian Friel. Scenografia: Adriana Leonescu. Muzica de scenă: Cornelia Tăutu. Distribuția: Boris Ciornei (Senatorul Dogan), Valentina Cios (Madge), Constantin Dinescu (Con Sweeney), Mihai Dinvale (Gareth OʼDonnell), Jean Lorin Florescu (Ben Burton), Constantin Fugașin (Al treilea prieten), Tatiana Iekel (Lizzy Sweeney), Val Mălăele (Al doilea prieten), Ion Manta (S.B. OʼDonnell), Victor Mavrodineanu (Prietenul lui Gareth), Vasile Nițulescu (Învățătorul Boyle), Nicolae Pomoje (Gareth OʼDonnell), Tudorel Popa (Părintele Mike OʼBurne), Mitică Popescu (Gareth OʼDonnell), Olga Tudorache (Madge). Teatrul Mic, București. Data premierei: 03.10.1973.
- Petru Rareș de Horia Lovinescu. Scenografia: Hristofenia Cazacu. Costume: Constantin Russu. Muzica de scenă: George Rodi Foca. Distribuția: Silvia Popa Băleanu (Ileana), Valeriu Bobu (Oană), Valeriu Burlacu (Dumșa), Petru Ciubotaru (Nicoară), Emil Coșeriu (Ioniță), Virgiliu Costin (Trotușan), Ștefan Dinu (Pescari), Marcel Finchelescu (Ambasadorul), Cornelia Gheorghiu (Maria), Traian Ghițescu (Barbovschi), Antoaneta Glodeanu (Bocitoare), Valentin Ionescu (Cornea), Sorin Lepa (Soliman), Gheorghe Macovei (Bogdan), Liana Mărgineanu (Rafila, Bocitoare), Gheorghe Marinca (Pescari), Valea Marinescu (Bocitoare), Florin Mircea (Soliman), Amarilli Nicorescu (Bocitoare), Valeriu Oțeleanu (Pescari), Papil Panduru (Huru), Adina Popa (Olena), Constantin Popa (Roșca), Violeta Popescu (Elena), Aurora Roman (Bocitoare), Constantin Sava (Vartic), Ion Schimbischi (Pogan), Maria Schipor (Bocitoare), Dumitru Țîru (Pescari), Adrian Tucă (Vătaf de pescari, Ali Beg), Sergiu Tudose (Mihu), Dionisie Vitcu (Petru Rareș), Gelu Zaharia (Diacul). Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Data premierei: 07.05.1973.
- Testamentul câinelui de Ariano Assuna. Scenografia: Adriana Leonescu. Muzica de scenă: Ștefan Zorzor. Distribuția: Ion Ciprian (Juao Grillo), Andrei Codarcea (Preotul), Constantin Codrescu (Severino), Ion Colomieț (Diavolul), Ion Cosma (Antonio Morrais), Constantin Dinescu (Brutarul), Arcadie Donos (Tâlharul), Jean Lorin Florescu (Emmanuel), Dumitru Furdui (Chico), Jana Gorea (Brutărița), Dinu Ianculescu (Episcopul), Tatiana Iekel (Preamilostiva doamnă), Nicolae Ifrim (Călugărul), Alexandru Lungu (Țârcovnicul), Nicolae Pomoje (Omul în piele), Magda Popovici (Paiața), Radu Stoenescu (Diavolul). Teatrul Mic, București. Data premierei: 15.12.1972.
- Surorile Boga de Horia Lovinescu. Scenografia: Elena Pătrășcanu Veakis. Distribuția: Cristian Babeș (Matache), Mircea Cojan (Sergentul), Costel Constantin (Radu Grecescu), Gheorghe Cozorici (Ghighi Mirescu), Tamara Crețulesacu (Ioana Boga), Constantin Diamandi (Verzescu), Cella Dima (Catinca Gorăscu), Alexandru Drăgan, Nicolae Enache (Flașnetarul), Gabriel Florea (Soldatul), Matei Gheorghiu (Alec Gorăscu), Ion Henter (Miluță Popescu), Aimée Iacobescu (Valentina Boga), Dorel Iacobescu (Bontaș), Radu Ițcuș (Simion), Constantin Meclea (Alt domn), Ovidiu Moldovan (Alt tânăr), Bogdan Mu7șaterscu (Un tânăr), Grigore Nagacevschi (Panait), Eva Pătrășcanu (Iulia Boga), Emanoil Petruț (Pavel Golea), Gheorghe Sîrbu (Un domn), Anatol Spînu (Locotenentul), Raluca Zamfirescu (Eleonora Gorăscu). Teatrul Național „I. L. Caragiale”, București. Data premierei: 02.10.1971.
- Pisica sălbatică de Ștefan Berciu. Scenografia: Diana și Vladimir Popov. Distribuția: Valentina Cios (Ela Rovan), Ion Ciprian (Titi Căldăraru), Andrei Codarcea (Hans Plitz), Constantin Codrescu (Vlad Doican), Ion Cosma (Ion Tudose), Constantin Dinescu (Mihai Popic), Ileana Dunăreanu (Olga Tudose), Jean Lorin Florescu (Puiu Gorun), Constantin Fugașin (Bărbatul), Monica Ghiuță (Olga Tudose), Jana Gorea (Doamna Troican), Dinu Ianculescu (Hans Plitz), Nicolae Ifrim (Bărbatul), Alexandru Lungu (Ilinca Durău), Ion Manta (Ion Tudose), Vasile Nițulescu (Marius Borcea), Nicolae Pomoje, Stamate Popescu (Voicu Țicău), Maria Potra (Sonia Schip), Doina Șerban Oprea (Ela Rovan), Radu Stoenescu (Șoferul). Teatrul Mic, București. Data premierei: 21.05.1971.
- Zadarnicele jocuri de iubire de William Shakespeare. Scenografia: Ștefan Hablinschi. Costumele: Mioara Buescu. Muzica de scenă: Ștefan Mangoianu. Coregrafia: Vera Proca-Ciortea. Distribuția: Valentina Cios (Jaquenetta), Constantin Dinescu (Sir Nathaniel), Mihai Dogaru (Ferdinand), Arcadie Donos (Dull), Ileana Dunăreanu (Prințesa Franței), Jean Lorin Florescu (Dumain), Dumitru Furdui (Costard), Monica Ghiuță ( Maria), Dinu Ianculescu (Boyet), Dan Nuțu (Berowne), Irina Petrescu (Rosaline), Nicolae Pomoje (Longaville), Tudorel Popa (Holofrenes), Cornel Popescu (Moth), Doina Tuțescu (Katharine), Dorin Varga (Don Adriano del Armado). Teatrul Mic, București. Data premierei: 21.02.1971.
- Acești îngeri triști de D. R. Popescu. Scenografia: Hristfoenia Cazacu. Costumele: Elena Buzdugan. Distribuția: Teodor Buzea (Cristescu), Gheorghe Haucă (Tatăl), Dumitru Ianculescu (Petre), Gelu Bogdan Ivașcu (Ion), Dorina Păunescu (Silvia), Mihai Păunescu, Stelian Preda (Marcu), Sică Stănescu (Cristescu), Gheorghe Taradaciuc (Puiu), Ana Vlădescu Aron (Ioana). Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani. Data premierei: 19.03.1970.
- Nopatea iguanei de Tennessee Williams. Scenografia: Liviu Ciulei. Distribuția: Dan Brezuleanu (Pancho), Emil Coșeru (Pedro), Ion Lascăr (Nonno), Tatiana Manea (Doamna), Domnița Mărculescu (Judith), Liana Mărgineanu (Maxine Falk), Cornelia Mincu (Charlotte), Adina Popa (Hannah), Virgil Raicu (Hank), Saul Taisler (Latta), Sergiu Tudose (Shanon). Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Data premierei: 09.03.1970.
- Maria 1714 de Ilie Păunescu. Scenografia: Ștefan Hablinschi. Distribuția: Constantin Codrescu (Constantin), Vasile Gheorghiu (Radu), Dan Nuțu (Matei), Nicolae Pomoje (Ștefan), Olga Tudorache (Maria). Teatrul Mic, București. Data premierei: 18.10.1969.
- Săgetătorul de Ion Omescu. Scenografia: Mircea Marosin. Costumele: Constantin Russu. Muzica: Sabin Păutza. Coregrafia: Cristina Anastasiu Dinulescu. Distribuția: Silvia Băleanu Popa (Caliopi), Vasile Calea (Clujitor 2), Sorin Cărare (Copilul), Nicolae Călugărița (Dragan 2), Petru Ciubotaru (Nică), Costel Constantin (Hâncu), Virgiliu Costin (Ștefan), Mihai Groșariu (Dragan), Ion Lazu (Hrizea), Sorin Lepa (Preda), Liana Mărgineanu (Păuna), Eugen Podău (Slujitor), Constantin Popa (Ruset), Constantin Sava (Pașa), Saul Taisler (Iani), Adrian Tucă (Bartoldo), Sergiu Tudose (Durac), Puiu Vasile (Teofil), Teofil Vâlcu (Duca Vodă), Dionisie Vitcu (Bartolomeo). Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Data premierei: 14.12.1968.
- Luceafărul de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Scenografia: Hristofenia Cazacu. Costumele: George Doroșenco. Distribuția: Doina Alexe Popescu (Elena Doamna), Viki Andronescu (Dolca), Doru Mihail Atanasiu, Dumitru Ianculescu (Cremene), Mihai Băncescu (Pescar), Silvia Brădescu (Dolca), Elena Coriciuc-Ligi (A doua jupâniță), Ioana Ene-Atanasiu, Despina Prisăcaru, Ana Vlădescu Aron (Genunea), Mirela Frunzetti, Elisabeta Preda (Elena Doamna), Gheorghe Gheorghiu (Mogârdici), Mircea Gheorghiu (Doctorul Șmil), Vasile Hasieganu, Aurel Ionescu (Logofătul Baloș), Gheorghe Haucă (Logofătul Trotușanu), Geta Iliescu, Elisabeta Preda (Oana), Ion Ligi (al doilea pescar), Constantin Manea (Un ostaș), Constantin Măru (Andreia), Constantin Molocea (Șandru), Ștefan Pană (Al treilea pescar), Dumitru Petrescu (Corbea), Stelian Preda (Petru Rareș), Vasile Prisăcaru (Vornicul Grozea), Ion Suslănescu (Sandromir), Gheorghe Taradaciuc (Antonio). Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Data premierei: 25.05.1968.
- Hora Domnițelor de Radu Stanca. Scenografia: Petre Pădureț, Vladimir Popov. Mișcarea scenică: Vera Proca-Ciortea. Distribuția: Adina Atanasiu Poenaru, Doina Tamaș (Milița), Lucia Borcovski (Ioana), Sanda Maria Dandu (Bălașa), Cristina Deleanu (Profira), Dorina Lazăr (Despina), Andreea Năstăsescu (Voichița), Ion Niciu (Nicolo), Constantin Pirscoveanu (Paolo), Alexandru Repan (Călugărul). Teatrul „Barbu Ștefănescu Delavrancea/Ion Vasilescu”, București. Data premierei: 18.05.1968.
- Martin Borman de Marin Preda. Scenografia: Vladimir Popov. Costumele: Gabriela Nazarie. Distribuția: Al. Alexandrescu Vrancea, Marin Negrea (Ricardo), Matei Alexandru (Schulze), George Paul Avram (Joseph), Igor Bradu (Meinhardt), Cosma Brașoveanu (Herbert), Gabriel Dănciulescu (Ventre), Constantin Diplan (Jean Paulescu), Chiril Economu, Ion Henter (Schaffer), Gabriel Florea (Winter), Matei Gheorghiu (Max), Marian Hudac (Brulon), Gabriel Iencek (Fritz), Constantin Melcea (Polițistul), Bogdan Mușatescu (Gerhardt), Ariana Olteanu (Helga), Eva Pătrășcanu (Karin), Didona Popescu (Marceline), Gheorghe Popovici Poenaru (Kranz), Nora Șerban (Mina), Anatol Sîinu (Holz), Ilinca Tomoroveanu (Hanna Heckter). Teatrul Național „I. L. Caragiale”, București. Data premierei: 29.12.1967.
- Nunta din Perugia de Alexandru Kirițescu. Scenografia: Mircea Marosin. Muzica de scenă: Vasile Spătărelu, Anton Zeman. Distribuția: Margareta Baciu (Atalanta), Silvia Popa Băleanu (Jeronima), Elena Bartok (Zenobia), Constantin Bârliba (Boccaforte), Valeriu Bobu (Neguțătorul), Valeriu Burlacu (Sigismundo), Nicolae Călugărița (Un paj), Petru Ciubotaru (Un tânăr), Costel Constantin (Varano), Virgiliu Costin (Balthasare), Constantin Dinulescu (Griffone Bagnioli), Viorel Dușa (Battista), Marcel Finchelescu (Ridolfo Baglioni), Antoaneta Glodeaun (Petronela), Cornelia Hâncu (Lavinia), Valentin Ionescu (Rafael Sanzio), Ion Lascăr (Guido Baglione), Ion Lazu (Pandolfi), Virgil Leahu (Vopsitorul), Sorin Lepa (Vopsitorul), Valea Marinescu (Carla), Eugenia Nedelcu (Renate), Lidia Nicolau (Camila), Constantin Obadă (Țesătorul), Boris Olinescu (Gianpaulo Baglioni), Valeriu Olteanu (Un scutier), Constantin Popa (Astore Baglioni), Constantin Sava (Renzo), Adrian Tucă (Hangiul), Sergiu Tudose (Annibale Baglioni), Aurel Vizitiu (Cetățeanul). Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Data premierei: 05.12. 1967.
- Toamna înflăcărată de Mircea Filip. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Data premierei: 03.11.1967.
- Întâlnire la Copenhaga de Yves Jamiaque. Scenografia Doris: Jurgea. Distribuția: Elena Bartok (Elsa), Marcel Finchelescu (Erik), Rella Ghițescu, Antoaneta Glodeanu (Maria), Teofil Vâlcu (Okla Nielsen). Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Data premierei: 14.10.1967.
- Lungul drum al zilei către noapte de Eugene OʼNeill. Scenografia: Hristofenia Cazacu. Distribuția: Silvia Băleanu Popa (Cathleen), Costel Constantin (Edmund Tyrone), Adina Popa (Mary Tyrone), Sergiu Tudose (James Tyrone Jr.), Teofil Vîlcu (James Tyrone). Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Data premierei: 25.05.1967.
- Viforul de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Scenografia: Hrsitofenia Cazacu. Costumele: Constantin Molocea. Distribuția: Doina Alexe Popescu (Oana), Ion Apostoliu (Toader), Mihai Băncescu (Vistiernicul Ieremia), Lucia Boga, Cytna Zosmer (Contele Irmski), Virgil Bojescu (Spătarul Hrana), Anca Alexandra Crețu, Elisabeta Preda, Ana Vlădescu Aron (Doamna Tana), Mircea Crețu, Dumitru Petrescu (Pârcălabul Baloș), Corneliu Dumitrescu (Pârcălabul Condrea), Gheorghe Gheorghiu (Mogârdici), Ion Grosuleac (Paharnicul Cârje), Gheorghe Haucă (Țugulea Moghilă), Aurel Ionescu (Vornicul Carabăț), Nicolae Leonte (Vistiernicul Sima), Ion Ligi (Postelnicul Luca Șarpe), Titus Luca (Nichita), Ștefan Moisescu (Luca Arbore), Ion Plăieșeanu (Comisul Cățeleanu), Stelian Preda (Ștefăniță), Florin Predună (Cătălin), Despina Prisăcaru (Niculina), Simion Salca, Cezar Teodoru (Logofătul Trotușanu), Sică Stănescu (Pârcălabul Petrică). Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Data premierei: 02.05.1967.
- Petru Rareș de Horia Lovinescu. Scenografia: Mircea Marosin. Muzica de scenă: Iosif Herțea. Distribuția: Valeriu Arnăutu (Domșa), Migry Avram Nicolau, Anda Caropol, Elisabeta Moldoveanu, Alice Punea, Lidia Radian Ipser, Liliana Tomescu (Bocitoare), Eugenia Bădulescu (Maria), Constantin Brezeanu, George Păunescu (Ambasadorul), George Constantin (Petru Rareș), Daniel Costescu, Alecu Lupu (Un copil), Radu Virgil Dunăreanu (Trotușan), Cornel Elefterescu, Ion Petru, Alexandru Tosca (Pescari), Constantin Guriță, Ion Popa (Barbovski), Emil Hossu (Ioniță), Vasile Lupu, Ștefan Radof (Ostaș), Eugenia Marian (Doamna Olena), Gilda Marinescu (Elena Văcărescu), Dorin Moga (Tălmaciul), Lucia Mureșan (Lkix), Dan Nasta (Soliman Magnificul), Nicolae Dan (Pogan), Mihai Pruteanu (Diacul), Ion Punea (Mihu), Val Săndulescu (Ali Bei), Grigore Anghel Seceleanu (Călăul), Florin Stroe (Huru), Cristina Tacoi (Rafila), Rodica Sanda Țuțuianu (Ileana), Dorin Varga (Grigore Roșca), Lucian Vasile (Vartic), Toni Zaharian (Bogdan Iliuță Mușat). Teatrul ‘Constantin I. Nottara’, București. Data premierei: 22/04.1967.
- Patimi de Paul Everac. Scenografia: Dan Nemțeanu. Distribuția: Eugenia Bosânceanu, Eugenia Marian (Aurelia Mișu), Anda Caropol (Silly Botescu), George Demetru (Matei Rizea), Ștefan Iordache (Bob Cristoveanu), Ion Popa (Gunther Hasse), Rodica Sanda Țuțuianu (Bița Cârcioiu). Teatrul ‘Constantin I. Nottara’, București. Data premierei: 14.01.1967.
- Simple coincidențe de Paul Everac. Scenografia: Andrei Ivăneanu Damaschin. Distribuția: Alexandru Bocăneț (Viki Miclescu), Crina Cojocaru (Agripina), Petre Dinuliu (Sorin), Ion Dumitrescu (Gheorghe Buzura), Ivan Dumitru (Moș Florică), Ileana Focșa (Teodora), Ion Focșa (Dănilă Coman), Mioara Iatan (Mia Caraman), Ana Mera (Ghidul), Dem Niculescu (Emil Vlăsceanu), Angela Radoslavescu (Daniela Buzura), Ileana Zărnescu (Cecilia Epure). Teatrul „Alexandru Davilla” Pitești. Data premierei: 12.05.1966.
- Beckett de Jean Anouilh. Scenografia: Hristofenia Cazacu. Muzica de scenă: Vasile Spătărelu. Distribuția: Silvia Băleanu Popa (Prințul Henrik), Carmen Barbu (Regina), Valeriu Bobu (Comandantul), Anny Braesky (Regina Mamă),Valeriu Burlacu (DʼAmundel), Petru Ciubotaru (Tânărul francez), Costel Constantin (Călugărul tânăr), Virgiliu Costin (Regele), Ștefan Dăncinescu (Papa), Constantin Dinulescu (Cardinalul), Traian Ghițescu (Episcopul de York), Valentin Ionescu (Preotul normand), Virgil Leahu (Regnoof); Rodica Mandache (Fata Franceză), Constantin Obadă, Puiu Vasiliu (Călugări), Boris Olinescu (Folliot), Ion Omescu (Beckett), Adina Popa (Gwndoline), Constantin Popa (Pajul), Emilian Popescu (Guillaume), Violeta Popescu (Fata saxonă), George Popovici (Arhiepiscopul), Virgil Raiciu, Aurel Vizitiu (Baroni francezi), Constantin Sava (Episcopul de Oxford), Saul Taisler (Regnault), Adrian Tucă (Soldatul francez), Sergiu Tudose (Gervais), Nicolae Venias (Bătrânul saxon), Teofil Vâlcu (Henric II). Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Data premierei: 19.02.1966.
- Liola de Luigi Pirandello. Scenografia: Theodor T. Ciupe. Distribuția: Cecilia Bindelaru (Nela), Olga Bucătaru (Mița), Maria Cornea (Tinino), Livia Cozma (Calicchio), Rodica Daminescu (Mătușa Gesa), Aurel Giurumia (Nico Schillaci zis Liola), Ligia Moga (Carmina, zisă Moscardina), Alexandru Munte Zighi (Unchiul Simone Palumbo), Mariana Popovici (Luzza), Silvia Popovici, Melania Ursu (Tuzza), Anișoara Potoroacă (Mătușa Croce Azzara), Tatiana Șoptereanu (Pallico), Magda Tâlvan (Mătușa Nimfa), Liliana Welther (Ciuza). Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj. Data premierei: 04.11.1965.
- Nu sunt turnul Eiffel de Ecaterina Oproiu. Scenografia: Mircea Matcaboji. Costumele Edith Schrantz Kunovitz. Distribuția: Olga Bucătaru (Manți), Bucur Stan (Spectator), Maria Cornea (Participanta), Aurel Giurumia (Bărbat), Alexandru Marius (Bătrânul domn), Mona Mircea (Femeia), Ligia Moga (Tanți), George Motoi (El), Melania Ursu (Ea). Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj. Data premierei: 16.10.1965.
- Anton Pann de Lucian Blaga. Scenografia: Maria Ene Bogdan. Muzica: Vasile Spătărelu, Anton Zeman. Coregrafia: Pania și Ion Ranja. Distribuția: Elena Bartok (Ioana), Petru Ciubotaru (Bidu), Constantin Dinulescu (Anton Pann), Rella Ghițescu (Safta), Carmen Grigoraș (Gabi), Liana Mărgineanu (Nușca), Lidia Nicolau (Catinca), Constantin Obadă (Spudercă), Constantin Raiciu (Furnică), Constantin Sava (Niculae), Adrian Tucă (Cocorandu), Puiu Vasiliu (Ciurcu), Teofil Vâlcu (Panțu). Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Data premierei: 10.10.1965.
- Nopți de august de Igor Grinevici. Scenografia: Toni Gheorghiu. Distribuția: Ion Anghel (Stanciu), Natalia Arsene (Mara), Ana Barcan (Ana Vrabie), Valentina Cios (Sanda), Marin Constantin (Un agent), Francisca Cristian (Irina), Chiril Economu (Nisipeanu), Ion Enache (Pascu), Ion Focșeneanu (Jurăscu), Dumitru Hagiac (Pavel), Dinu Ianculescu (Stelian), Nicolae Ifrim (Telefonistul), Constantin Lipovan (Sondorul), Mihnea Moisescu (Karel), Ica Molin (Roza), Valentin Plătăreanu (Șerban), Stamate Popescu (Marin), Dominic Stanca (Scarlat), Silviu Stănculescu (Don), Puica Stănescu (Zoe Stamatiu), Gabriela Teodorescu (Lenuța). Teatrul Mic, București. Data premierei: 22.08.1959.
- Hagi Tudose de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Scenografia: Toni Gheorghiu. Distribuția: Micea Balaban, Boris Ciornei (Gusi), Marin Constantin, (Cârciumarul), Iurie Darie (Jenică Păunescu), Constantin Dinescu, Ion Focșeneanu (Al doilea epitrop), Dorina Drone (Gherghina Profirel), Arcadie Donos (Popa Roșca), Jana Gorea (Fifica Profirel), Mihnea Moisescu (Culai), Remus Nastu (Plăcintarul), N. Neamțu-Ottonel (Hagi Tudose), Nicolae Niculescu Stere (Bragagiul), Florin Niculescu, Marius Rolea (Un băiat), Beatrice Petrescu (O țigancă), Tatiana Popa (Lena), Tudorel Popa (Primul epitrop), Dem Savu (Matache Profirel), Puica Stănescu (Ghioala), Nicolae Turcu (Cerșetorul). Teatrul Mic, București. Data premierei: 07.03.1959
- Soțul ideal de Oscar Wilde. Scenografia: Liviu Ciulei. Distribuția: Jules Cazaban (Lord Caversham), Tanți Cocea, Gina Petrini (Chevely), Beate Fredanov (Chiltern), Victor Rebengiuc (Vicontele Nanjac), Mircea Șeptilici (Sir Robert), Septimiu Sever (Goring), Nely Sterian (Markby). Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”, București. Data premierei: 03.01.1959.
- Hotel Astoria de Alexandr Stein. Scenografia: Ion Oroveanu. Costumele: Cristian Ionescu. Distribuția: Natalia Arsene (Linda), Mihai Badiu (Ostașul), Aurel Cioranu (Petea Narâskin), Valentina Cios (Marusea Golub), Maria Comșa-Potra (Ekaterina Mihailovna), Dorina Done (Polina), Arcadie Donos (Jenciukov), Dumitru Furdui (Iliusia), Ion Gheorghiu (Troian), Jana Gorea (Liuba), Nicu Iacob (Yan), Dinu Ianculescu (Batenin), Titus Lapteș (Konovalov), Valeriu Lefescu (August), George Manu (Rublev), Miron Nețea (Locotenentul), Elena Pop (Svetlana), Ion Popa (Tiulenev), Puica Stănescu (Dusea). Teatrul Mic, București. Data premierei: 05.11.1957.
- Microbii de Dan Negreanu. Scenografia: Adriana Leonescu. Costumele: Cella Voinescu. Distribuția: Stroe Atanasiu (Cornel), Dona Carozzi (Victoria), Angela Chiuaru (Irina), Irina Dall (Cristina), Iurie Darie (Lucrețiu), Gheorghe Gâmă (Ion Motronea), Ica Molin (Ana), Iarodara Nigrim (Gabi), Dominic Stanca (Mihai). Teatrul Mic, București. Data premierei: 18.06.1957.
- Pogoară iarna de Maxwell Anderson. Scenografia: Toni Gheorghiu. Distribuția: Virgiliu Costin (Trok), Gilda Marinescu (Miriam), George Popovici (Gaunt). Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Data premierei:28.03.1957.
- Vrăjitoarele din Salem de Arthur Miller. Scenografia: Toni Gheorghiu. Distribuția: Natalia Arsene, Valentina Cios (Abigail William), Romulus Bărbulescu (Gardianul Hertlick), Ana Barcan (Elisabeth Proktor), Andrei Codarcea (John Proktor), Francisca Cristian, Leontina Ioanid (Rebecca Nyrse), Irina Dall (Mary Lewis), Arcadie Donos (Ezekiel Cheever), Jean Lorin Florescu (Reverendul Parris), Ștefania Georgescu (Betty Parris), Ion Gheorghiu (Reverendul John Hale), Jana Gorea (Suzana Walcott), Dinu Ianculescu (Thomas Puttnam), Ion Ionescu-Gion (Viceguvernatorul Dawsforth), Alexandru Lungu (Gardianul Herik), Mihai Marsellor (Gardian), Ion Mâinea (Judecătorul Hathorne), Ica Molin (Tituba), N. Neamțu-Ottonel (Giles Corey), Neofita Pătrașcu (Ann Putnam), Ion Popa (Gardian), Tatiana Popa (Maru Warrenn). Teatrul Mic, București. Data premierei: 21.10.1956.
- Steaua Sevilliei de Lope de Vega. Scenografia: Dan Nemțeanu. Costumele: Toni Gheorghiu. Muzica de scenă: Radu Căplescu. Mișcarea scenică: Suzana Badian. Distribuția: Dodo Alexandrescu (Teodora), Eugenia Bădulescu (Dona Estrella Tavera), Aurel Cioranu (Don Inigo), E, Constantinescu, J. Mărculescu (Servitor), Radu Dunăreanu (Don Fanfan), Jean Lorin Florescu (Don Fernan), Gheorghe Gâmă (Clarindo), Nicu Iacob (Don Conzalo), I. Ionescu-Gion (Sancho), Titus Lapteș (Regele), Mihai Marsellos (Comandantul închisorii), Ion Mâinea (Don Manuel), N. Neamțu-Ottonel (Don Pedro), Dominic Stanca (Busto), Aurelia Vasilescu (Matilde). Teatrul Mic, București. Data premierei: 19.03.1955.
- Familia de I. Popov (în colaborare cu Liviu Ciulei și Rodica Gheorghiu). Scenografia: Toni Gheorghiu. Costumele: Doris Jurgea, Lidia Pincuș. Muzica de scenă: Ștefan Mangoianu. Distribuția: Dodo Alexandrescu (Vetrova), Natalia Arsene, Corina Constantinescu (Olga Ilișina Ulianova), Stroe Atanasiu (Modest Apolonovici), Gheorghe Ciprian (Egor), Marin Constantin (Primul pescar), Gheorghe Crâșmaru (Ermakov), Irina Dall (Nadia), Nicolae Dănescu (Un muncitor), Iurie Darie (Alexandr Ilici Ulianov), Arcadie Donos (Cernenco), Radu Dumitriu (Dimitri Ilici Ulianov- mare), Paula Elian (Olga Ilișina Ulianova – mare), Ion Enache (Streapunov), Jean Lorin Florescu (Serghei Sergheievici), Ion Gheorgiu (Gorschi), Cornel Gârbea (Nichitici), Vasile Huzum (Un student), Leontina Ioanid (Vera Vasilievna Cascadamova), I. Ionescu-Gion (Cuzim Ivanovici), Titus Lapteș (Babușchin), Valeriu Lefescu (Al doilea pescar), Ion Lucian (Necliudov), George Manu (Andrei Oscarovici), N. Neamțu-Ottonel (Dornovo), Magdalena Nicolau (Olga Ilișina Ulianova – mică), Nicolae Niculescu-Stere (Temnicerul), Florin Niculescu (Dimitri Ilici Ulianov – mic), Margareta Papazian (Tania), Neofita Pătrașcu (Infirmiera), Emanoil Petruț (Ogorodnigov), Tudorel Popa (Luznețov), Stamate Popescu (Vladimir Ilici Ulianov), Marietta Sadova (Maria Alexandrovna Ulianova). Teatrul Mic, București. Data premierei: 20.01.1954.
- Nepoții gornistului de Mihai Novicov. Scenografia: Toni Gheorghiu. Costumele: Maria Ene Bogdan. Muzica de scenă: Ștefan Mangoianu. Distribuția: Mircea Albulescu (Gradatul), Olimpia Andreevici, Fifi Georgescu (Smărăndița), Gheorghe Angheluță (Boierul, Comisarul), Elena Aramă (Eliza), Natalia Arsene (Ileana), Stroe Atanasiu (Președintele), Eugenia Bădulescu (Mura), Ana Barcan (Maria Dorobanțu), Dona Carozzi (Margot), Valentina Cios (Aglaia), Liviu Ciulei (Ilieș), Alexandru Cocea (Locotenentul neamț), Gheorghe Crâșmaru (Ofițerul neamț), Francisca Cristian (Cocoana), Cristu Poluxis (Subofițerul), Irina Dall (Tânăra), Iurie Darie (Miron), Toma Dimitriu (Andronie Ruja), Ion Enache (Buldogul), Jean Lorin Florescu, Ion Focșa (Avocatul), Ion Gheorghiu (Vijelie), Gheorghe Gâmă (Generalul), Cornel Gârbea, Septimiu Sever (Oprea Dorobanțu), Suzana Holban, Tatiana Iekel (Simina), Vasile Huzum (Ion Soldatul), Dinu Ianculescu (Scripcă), Leontina Ioanid (Tante Cleopatra), I. Ionescu-Gion (Noly), Victor Ionescu (Herr Oberat), Titus Lapteș (Dobre Racoviceanu), Ion Lucian (Miron), George Manu (Stănică), Corina Marcovici (Doamna), Dan Nasta, Tudorel Popa (Heinrich Borch), Nicolae Niculescu-Stere (Țăranul), Iarodara Nigrim (Cuconița), Neofita Pătrașcu (Ileana), Emanoil Petruț (Pintea Dorobanțu, Cristea Dorobanțu), Dem Savu (Portarul), Eugen Stoicescu (Bobby), Ionel Țăranu (Buricescu), Viorica Verbițchi (Lucreția). Teatrul Mic, București. Data premierei: 17.02.1953.
- Mici burghezi de Maxim Gorki. Scenografia: Toni Gheorghiu. Costumele: Oskar Huttner. Distribuția: Teodora Anca, Suzana Holban, Tatiana Iekel (Polea), Ludovic Antal, Titus Lapteș (Teterev), Elena Aramă, Eugenia Bădulescu, Ana Barcan (Tatiana), Natalia Arsene, Elena Negreanu, Neofita Pătrașcu, Tatiana Popa (Svetaeva), Stroe Atanasiu, Miron Nețea (Piotr), Dona Carozzi (Stepanida), Angela Chiuaru, Francisca Cristian (Elena), Andrei Codarcea, George Manu (Nil), Constantin Dinescu, Ion Focșa (Șișkin), Dumitru Done, Radu Dunăreanu, Hristu Poluxis, Vasile Nițulescu (Doctorul), Ion Gheorghiu (Besemenov), Gheorghe Gâmă, Nicolae Tomazoglu (Percihin), Leontina Ioanid, Corina Marcovici (Aculina), Puica Stănescu (O precupeață). Teatrul Mic, București. Data premierei: 30.03.1952.
- Un pitic cu inimă de voinic de Sergiu Milorian, Scenografia: Traian Nițescu. Distribuția: Liviu Ciulei (Stăpânul), Vasile Florescu (Băiat bun), Adrian Georgescu (Povestitorul), Gheorghe Iliescu (Păpușarul), Emilia Manta (Gură Rea), Dan Nasta (Cataplasmă), Gina Petrini (Gând Bun), Tatiana Popa (Pitic), Viorica Rafael (Stea), Paul Sava (Vraciul Zdup), Dem Savu (Mare Tare), Florin Stroe (Făurar). Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”, București. Data premierei: 25.12.1949.
- Amphytrion de Plaut. Scenografia: Toni Gheorghiu. Distribuția: Mircea Block (Jupiter), Geo Dimitriu (Blepharon), Xenia Eminovici (Alkmena), Tudorel Popa (Mercur), Val Săndulescu (Sosia), Maria Săpătoru (Tessala), Dem Savu (Amphytrion). Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București (azi UNATC). Data premierei: 02.07.1949.
- Cumpăna de Lucia Demetrius. Scenografia: Liviu Ciulei. Distribuția: George Carabin (Mircea), Ion Manta (Anton Vadu), Gina Petrini (Sanda), Paul Sava (Bran), Nicolae Sireteanu (Chiru), Sandina Stan (Lidia Vadu), Katy Ștefănescu (Caterina), Florin Stroe (Simion). Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”, București. Data premierei: 18.03.1949.
Piese de teatru:
- Seară cu dans (Teatrul Național „Lucian Blaga”, Cluj, 1986)
- Ploaia pe acoperiș
- Podul
- Un anotimp fără nume (Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, 1987)
- Veghea tânărului războinic
- O noapte furtunoasă după I.L. Caragiale (1984, TVR), regia Sorana Coroamă, scenografia: Dragoș Georgescu, regia de montaj: Marga Niță. Cu: Octavian Cotescu, Dan Condurache, Valeria Seciu, Mitică Popescu, Tora Vasilescu, Horațiu Mălăiele ș.a.
- Arborele genealogic de Lucia Demetrius (1977, TVR): regia Sorana Coroamă, Vasile Rotaru scenografie, Doina Levința, costume. Cu: Dina Cocea, Olga Delia Mateescu, Vali Voiculescu-Pepino
- Egmont de Goethe (1977, TVR): regia Sorana Coroamă, Cu: Alexandru Repan, Dan Condurache, Gina Patrichi
- Domnișoara Nastasia de G. M. Zamfirescu (1976, TVR): regia Sorana Coroamă. Cu: Olga Delia Mateescu, Tamara Buciuceanu, Mihai Dinvale, Costel Constantin
- Mici Burghezi de Maxim Gorki (1973, TVR): Regia Sorana Coroamă-Stanca. Cu: Petre Gheorghiu, Dina Cocea, Ștefan Iordache, Tatiana Iekel, Costel Constantin, Dionisie Vitcu, Doina Tamaș, Florina Cercel, Boris Ciornei, Nicolae Pomoje, Olga Tudorache, Tamara Buciuceanu, Natalia Arsenie, Constantin Dinescu, Elena Petrov, Mihai Dinvale, Eftimie Popovici, Petre Nicolau
- Mușatinii, după Apus de soare, Viforul și Luceafărul de Barbu Ștefănescu Delavrancea (1971, TVR): regia Sorana Coroamă; Cornel Ionescu-scenografie; Radu Stoica – scenografie, Constantin Lungu – imagine, Edwiga Adelman – imagine, Georgeta Itigan-costume, Marga Niță – montaj. Cu: Dina Cocea, Radu Beligan, Teofil Vâlcu, George Motoi ș.a.
- Viața ce ți-am dat (1971, TVR): regia Sorana Coroamă, Vasile Rotaru-scenografie, Edwiga Adelman-imagine, Marga Niță – montaj, Lucian Ionescu-ilustrația muzicală. Cu: Dina Cocea, Olga Tudorache ș.a.
- Afacerea Protar, după Ultima Oră de Mihail Sebastian (1956): Regia: Haralambie Boroș, scenariul Sorana Coroamă. Cu Ion Iancovescu, Ion Finteșteanu, Radu Beligan.
Link-uri către materiale audiovizuale disponibile online (fragmente de spectacol, interviuri etc.):
http://cimec.ro/SCRIPTS/TeatreNou/detaliu_regizori.asp?sq=COROAM%C4%82-STANCA,%20SORANA
https://ro.wikipedia.org/wiki/Sorana_Coroam%C4%83-Stanca
https://www.facebook.com/lilianabanateanujinca/posts/575878363040103/
https://www.wikiwand.com/ro/Sorana_Coroam%C4%83-Stanca
https://www.teatral.ro/artist/sorana-coroama-stanca
http://www.cunoastelumea.ro/tag/sorana-coroama-stanca/
https://www.uniter.ro/salon-cultural-in-memoria-soranei-coroama-stanca/
O noapte furtunoasă, TVR, 1984: https://www.youtube.com/watch?v=1ky2vMc9E1M
Volume:
Sorana Coroamă Stanca, Dansul tinerilor lupi (Piese de teatru), București, Editura Eminescu, 1983.
Eseuri/publicistică de teatru:
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1957/Nr.1.anul.II.ianuarie.1957/imagepages/image28.html
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1956/Nr.1.anul.I.aprilie.1956/imagepages/image13.html
Cărți dedicate personalității:
George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităților feminine din România, Editura Meronia, București, 2012
Șerban N. Ionescu, Dicționarul panoramic al personalităților din România secolul XX, București, 2006, p. 109;
Dicționarul biografic al literaturii române, Paralela 45, București, 2006, Vol. I, p. 392
Cronici care tratează opera personalității:
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1987/Nr.7-8.anul.XXXII.iulie-august.1987/imagepages/image49.html
https://www.academia.edu/37734773/Critica_criticii_de_teatru