Popescu, Mitică
30 noiembrie 1936, declarat oficial în 2 decembrie 1936, București
3 ianuarie 2023, București
actor
Se vorbește adesea despre adevăr în teatru, despre adevărul adus pe scenă, despre cât adevăr trebuie să insufli ca actor celor care te privesc. Mitică Popescu a fost ghidat de adevăr, atât pe scenă, cât și în viața personală, o valoare umană opusă minciunii, pe care a dorit să o lase moștenire, ca semn distinctiv personal: „… Și întotdeauna am senzația că spectatorul este de acord cu mine și nu se simte mințit. Dacă ar fi să îmi doresc să rămână ceva după mine, apoi acel ceva este adevărul. Dar asta-i foarte greu!”. [1] A crezut într-un adevăr comun și această credință pe care și-a asumat-o în totalitate l-a făcut să devină absolvent al mai multor universități: Institutul de Teatru din București și câteva altele, pe care le-a parcurs în perioada de trei ani de detenție, stabilită de autoritățile comuniste: „Am auzit că la Actorie se studiază acum trei ani. Eu am făcut vreo zece ani de facultate şi cred că mi-au folosit. Iar în detenţie am absolvit mai multe universităţi, graţie oamenilor pe care i-am întâlnit”[2].
A rămas cunoscut în teatru pentru rolul cu același nume, din musicalul Mitică Popescu de Camil Petrescu, pus în scenă la Teatrul Mic, în regia lui Cristian Hadji-Culea (1984), dar și pentru rolul Cocoșilă din producția cinematografică Moromeții, regia Stere Gulea (1987). Începând cu anul 1999, a fost prezentatorul emisiunii D-ale lui Mitică, difuzată de postul național de televiziune.
Mitică Popescu, pe numele său adevărat Dumitru, s-a născut la 30 noiembrie 1936, la București. A crescut în cartierul Apărătorii Patriei și tot aici locuia, în mod ironic, atunci când a fost ridicat de Securitate în anul 1959, pentru acuzația de omisiune de denunț. Deși în copilărie petrecea multe ore la Operetă, în compania mamei, iar tatăl său era chiar instructor de dansuri populare la întreprinderea de pantofi Mociornița, la care era angajat, este îndrumat de acesta din urmă să urmeze o meserie „serioasă”. Așa că se înscrie la un liceu industrial, unde intră însă în trupa de teatru de amatori, un loc în care și-a făcut ucenicia, interpretând multe roluri: „… Jucam mult și orice rol. De atunci am învățat să nu refuz nimic și să muncesc cu râvnă la orice personaj”[3].
Un profesor de desen îi recomandă să încerce la Institutul de Teatru, dar pică pentru trei ani consecutiv. În paralel, hotărăște să facă figurație la Teatrul Armatei, unde întâlnește o trupă extraordinară de actori din care făceau parte și George Vraca și Nineta Gusti, dar și pe regizorul Ion Șahighian, care îi oferă atunci cheia pentru a fi admis: „Șahighian îi propune să învețe o fabulă – «Broasca și vaca» – și îi promite că va fi foarte sincer cu el. După ce îl audiază, Șahighian îl roagă să îi povestească fabula cu pricina, pur și simplu. Concluzia: «Dacă ai să o spui așa și la examen, în mod sigur intri!»”[4]. În anul 1957 devine student la IATC, la clasa profesorului George Dem Loghin, cu Horea Popescu și Lucian Giurchescu asistenți, și coleg de an cu actorii Gheorghe Dinică și Marin Moraru.
După doi ani de studii este nevoit să renunțe la facultate, fiind condamnat la trei ani de închisoare politică, sentință motivată de faptul că nu și-a denunțat trei cunoscuți care plănuiau să părăsească țara. A fost închis la Jilava, la Salcia și la Periprava şi în lagărele de muncă forţată destinate construirii canalului Dunăre-Marea Neagră. În perioada de detenție a intrat în contact cu multe personalități ale lumii culturale, precum Alexandru Paleologu, I.D. Sârbu, Gaby Michăilescu: „De la şase luni s-a mărit pedeapsa la trei ani. Ancheta a fost foarte scurtă. Am fost întrebat: «Ştiai că aceşti tineri au spus că vor să plece din ţară? » Da. «Stai jos!» Şi am stat trei ani. Nu-mi pare rău!” [5].
În anul 1963, dă un nou examen la IATC și este admis la clasa lui Constantin Moruzan. Încheie facultatea cu nota 10 și pleacă la Teatrul din Piatra Neamț, unde lucrează cu cei mai mari regizori ai perioadei: Andrei Șerban, Radu Penciulescu, Cătălina Buzoianu, într-o trupă mică de actori, ceea ce îi oferă posibilitatea de a juca mult și variat. Într-un concurs de circumstanțe, revine în București în anul 1973, ca angajat al Teatrului Mic. Are ocazia de a juca aici în montări semnate de alți regizori importanți, dar și de a continua colaborarea cu cei pe care deja îi cunoscuse. Dintre aceștia, Cătălina Buzoianu a rămas în mod special în amintirea actorului, mai ales pentru întâlnirea pe care i-a prilejuit-o cu personajul Regele Ignațiu, în spectacolul cu Ivona Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz: „Ne aflăm în faţa unui creator important, un regizor ambiţios şi talentat care a demonstrat, de-a lungul carierei sale, că nu este un artist «comod». Gânditor de spectacol care își programează mizanscena, oferindu-ţi o viziune personală asupra unui text, Cătălina Buzoianu te solicită intens, îţi creează dificultăţi stimulatoare, ca să ajungi să împlineşti această viziune”[6]. Tot aici o cunoaște și pe cea care îi va deveni soție și parteneră de scenă, actrița Leopoldina Bălănuță.
Deși în decursul carierei rolurile principale au fost considerabil mai puține, pentru Mitică Popescu toate au fost importante, responsabile mai ales pentru simpatia pe care o câștigase în rândul spectatorilor: „(…) n-am fost un actor spectaculos și am beneficiat de foarte puține ori – chiar și în teatru – de roluri-cheie. Așa se explică că am fost iubit mai mult de public decât de cronicari”[7]. Totuși, critica de specialitate i-a remarcat performanțele, chiar și atunci când rolul era unul episodic:
„În unica scenă ce-i revine, Mitică Popescu aduce un fel de a fi convingător, o vibraţie discretă, reţinută; acest (încă) tînăr actor (în persoana căruia Teatrul Mic a făcut o achiziţie strălucită, şi, sper, din ce în ce mai valorificată) ştie să asculte, să primească «unda de şoc» a stării partenerului.”[8]
Cel mai cunoscut rol al său, mai ales pentru faptul că personajul îi poartă numele, deși actorul nici nu era născut atunci când Camil Petrescu scria textul, este Mitică Popescu, din piesa cu același titlul. Montată ca un musical, în anul 1984, de către regizorul Cristian Hadji-Culea, spectacolul se bucură de un număr mare de reprezentații și de un succes fulminant, atât în rândul publicului, cât și al cronicarilor de teatru:
„(…) succesul lui Mitică Popescu se explică prin seriozitate. Putem să-i zicem şi profesională, putem să-i zicem, fără să greşim, şi responsabilitate artistică, putem să-i zicem şi mult mai simplu, (ştiu ei actorii cît e de simplu!) – meserie! Căci a face musical, nu doar ca să te afli în treabă, ci ca să încerci să satisfaci deopotrivă exigenţele reale ale genului, ca şi pe acelea ale unor foarte diverse categorii de spectatori, înseamnă a face aproape altă meserie decît cea a actorului de proză. Neobligat să «trăiască» pe scenă, la aceeaşi intensitate, şi prin cîntec şi dans (…) Mitică Popescu în Mitică Popescu e jovial, inteligent, retractil dar sagace, cuceritor printr-un şarm al interiorităţii umane, de o nesfîrşită tandreţe, ce trebuie de cele mai multe ori să se disimuleze, tocmai pentru a rămîne ea însăşi” [9]
Odată cu pensionarea, Mitică Popescu decide să se retragă definitiv de pe scena teatrului. Rămâne însă cu amintirea ultimului rol jucat, alături de Ștefan Iordache, în spectacolul Alex și Morris de Michel Elkin, regia Gelu Colceag. Poate pentru că a fost ultimul, sau datorită partenerului excepțional de scenă pe care l-a avut, acest rol a fost simțit ca fiind cel mai apropiat de sufletul său.
În cinematografie, este distribuit în peste cincizeci de filme, în mare parte în roluri episodice, secundare. A jucat în două ecranizări după operele lui Marin Preda, Moromeții (regia Stere Gulea) și Cel mai iubit dintre pământeni (regia Șerban Marinescu), dar se remarcă și în acest domeniu cu un rol principal, în producția Vânătoarea de vulpi, în regia lui Mircea Daneliuc (1980). Datorită acestei colaborări, Mitică Popescu îl va considera pe Mircea Daneliuc „șansa lui”[10].
În ultimii ani, Mitică Popescu a interpretat un singur rol principal, în producția de televiziune D-ale lui Mitică, emisiune la care a filmat până s-a stins din viață, pe data de 3 ianuarie 2023.
Ana Smaranda Teodorescu
Iulie 2023
Identificator obiect digital: https://doi.org/10.47383/DMTR.04.24
Note:
[1] Mitică Popescu: „Nu poți spune adevărul de unul singur”, în: Eva Sârbu, Actorii noștri, București, Editura Ara, 1995, pp. 244.
[2] „Teatrul Radiofonic – Întâlnire la Majestic”, în Teatrul Azi, nr. 1-2, ianuarie 2006, p. 194, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=59773-intalnire-la-majestic–teatrul-azi–1-2-2006
[3] Alice Mănoiu, „Mitică Popescu – Deși am crescut în mahala, nu suport vulgaritatea și mitocănia răspândite în toate mass-mediile românești”, în Formula As, nr. 666, 2005, http://arhiva.formula-as.ro/2005/666/lumea-romaneasca-24/mitica-popescu-5996
[4] Mitică Popescu: „Nu poți spune adevărul de unul singur”, vol. cit., pp. 245
[5] „Teatrul Radiofonic – Întâlnire la Majestic”, în Teatrul Azi, nr. 1-2, ianuarie 2006, p. 194,
[6] Mitică Popescu, „Un joc cu valoare de simbol”, în Teatrul, nr. 3, martie 1984, p, 47, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48228-caiet-de-spectacol-ivona-principesa-burgundiei-de-w-gombrowicz-teatrul-mic-un-joc-cu-valoare-de-simbol–teatrul–3-1984
[7] Mitică Popescu: „Nu poți spune adevărul de unul singur”, vol. cit., pp. 240
[8] Despre spectacolul Răspântia cea mare, de V.I. Popa (Teatrul Mic, 1974) Ileana Popovici, „De trei ori Victor Ion Popa”, în Teatrul, nr. 12, decembrie 1974, p. 12, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=42984-cronica-dramatica-de-trei-ori-victor-ion-popa-raspintia-cea-mare-la-teatrul-mic–teatrul–12-1974
[9] Victor Parhon, „Reprezentația nr. 213: Mitică Popescu după Camil Petrescu (Teatrul Mic)”, în Teatrul, nr. 9, septembrie 1986, p. 66-68, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49288-reprezentatia-nr-213-mitica-popescu-dupa-camil-petrescu-teatrul-mic-13-august-1986–teatrul–9-1986
[10] Mitică Popescu: „Nu poți spune adevărul de unul singur”, vol. cit., pp. 240
Roluri în teatru:
- Bătrânul în Colonia Îngerilor, de Ștefan Caraman, în regia Nonei Ciobanu. Teatrul Mic București, 13.10.2007.
- Morris în Alex și Morris, de Michael Elkin, în regia lui Gelu Colceag. Teatrul Mic București, 27.02.2004.
- Julien Rougier, redactor la un canal de televiziune din Geneva în Viitorul e maculatură, de Vlad Zografi, în regia Nonei Ciobanu.
- Deogracias în Cimitirul păsărilor, de Antonio Gala, în regia Alinei Cambir. Teatrul Mic București, 20.05.2000.
- Chrysalde în Școala femeilor, de Jean-Baptiste Poquelin Moliere, în regia lui Alexandru Dabija. Teatrul Mic București, 01.11.1999.
- Bătrânul în Sonata fantomelor, de Johan August Strindberg, în regia Cătălinei Buzoianu. Teatrul Mic București, 17.10.1999.
- Domnul Hardcastle în Noaptea încurcăturilor, de Oliver Goldsmith, în regia lui Petru Vutcărău. Teatrul Mic București, 10.12.1997.
- Victor Velasco în Desculți în parc, de Neil Simon, în regia lui Dinu Manolache. Teatrul Mic București, 26.06.1997.
- Amiens în Cum vă place, de William Shakespeare, în regia Nonei Ciobanu. Teatrul Mic București, 05.10.1996.
- Piotr Nikolaevici Sorin în Pescărușul, de Anton Pavlovici Cehov, în regia Monei Ghelerter. Teatrul Mic București, 07.10.1993.
- În Dialog, de Autori colectivi, în regia lui Visarion Alexa. Teatrul „Sica Alexandrescu”, Brașov, 25.10.1992.
- Jaques în Jaques și stăpânul său, de Milan Kundera, în regia lui Petre Bokor. Teatrul Mic București, 01.06.1992.
- Florent în Monștrii sacri, de Jean Cocteau, în regia lui Cornel Todea. Teatrul Mic București, 29.11.1991.
- Messer Niccia în Mătrăguna, de Niccolo Machiavelli, în regia lui Nicolae Alexandru Toscani. Teatrul Mic București, 08.05.1991.
- În Actorii, de Autori colectivi, în regia lui Visarion Alexa. Teatrul Mic București, 19.10.1990.
- Fedea în O femeie drăguță cu o floare și ferestre spre nord, în regia lui Eduard Radzinski. Teatrul Mic București, 07.11.1986.
- Mitică Popescu în Mitică Popescu, de Camil Petrescu, în regia lui Cristian Hadji-Culea. Teatrul Mic București, 15.06.1984.
- Regele Ignațiu în Ivona Principesa Burgundiei, de Witold Gombrowicz, în regia Cătălinei Buzoianu. Teatrul Mic București, 01.11.1983.
- Ticlete în Ca frunza dudului…, de Dumitru Radu Popescu, în regia Cătălinei Buzoianu. Teatrul Mic București, 20.11.1982.
- Năiță Lucean în Niște țărani, de Dinu Săraru, în regia Cătălinei Buzoianu. Teatrul Mic București, 19.05.1981.
- Koroviev în Maestrul și Margareta, de Mihail Afanasievici Bulgakov, în regia Cătălinei Buzoianu. Teatrul Mic București, 27.11.1980.
- Ioachim în Evul mediu întâmplător, de Romulus Guga, în regia lui Cristian Hadji-Culea. Teatrul Mic București, 26.02.1980.
- Funcționarul în O șansă pentru fiecare, de Radu Alexandru Feldman, în regia lui Silviu Purcărete. Teatrul Foarte Mic, București, 14.11.1979.
- Bătrânul domn în Nu sunt turnul Eiffel, de Ecaterina Oproiu, în regia Cătălineii Buzoioanu. Teatrul Mic București, 06.06.1979.
- Sidney Hopcroft în Pluralul englezesc, de Alan Ayckbourn, în regia Sandei Manu. Teatrul Mic București, 05.01.1979.
- Lodovico Noto în Să îmbrăcăm pe cei goi, de Luigi Pirandello, în regia Cătălinei Buzoianu. Teatrul Mic București, 21.10.1978.
- Gunoierul în Nebuna din Chaillot, de Jean Giradoux, în regia Silviu Purcărete. Teatrul Mic București, 09.06.1978.
- XX în Emigranții, de Slawomir Mrozek, în regia lui Mircea Daneliuc. Teatrul Mic București, 15.11.1977.
- În Omul continuați să puneți întrebări, de Autori colectivi, în regia lui Laurențiu Azimioară. Teatrul Mic București, 04.10.1977.
- Stelică în Două ore de pace, de Dumitru Radu Popescu, în regia Soranei Coroamă-Stanca. Teatrul Mic București, 15.05.1977.
- Ducele în Oamenii cavernelor, de William Saroyan, în regia lui Dinu Cernescu. Teatrul Mic București, 15.01.1977.
- Cititorul de contor în Cititorul de contor, de Paul Everac, în regia lui Constantin Codrescu. Teatrul Mic București, 02.10.1976.
- Hjalmar Ekdal, fotograf în Rața Sălbatică, de Henrik Ibsen, în regia Soranei Coroamă-Stanca. Teatrul Mic București, 05.05.1976.
- Doctorul John C. Bates în Dosarul Andersonville, de Saul Levitt, în regia lui Dumitru Neleanu. Teatrul Mic București, 05.02.1976.
- Serviescu în Mania posturilor, de Vasile Alecsandri, în regia lui Constantin Dinescu. Teatrul Mic București, 20.10.1975.
- Sagredo în Galileo Galilei, de Bertolt Brecht, în regia lui Dumitru Neleanu. Teatrul Mic București, 17.10.1975.
- Andrei în Răspântia cea mare, de Victor Ion Popa, în regia lui Dumitru Neleanu. Teatrul Mic București, 26.11.1974.
- Logodnicul în Matca, de Marin Sorescu, în regia lui Dinu Cernescu. Teatrul Mic București, 25.10.1974.
- În Vreți să jucați cu noi, de Vasile Alecsandri, în regia lui Constantin Dinescu. Teatrul Mic București, 17.02.1974.
- Gareth O’Donnell în Philadelphia ești a mea, de Brian Friel, în regia Soranei Coroamă-Stanca. Teatrul Mic București, 03.10.1973.
- Regele dansului în Inimă rece, de Eduard Covali, în regia Sandei Manu. Teatrul „Tineretului” , Piatra Neamț, 12.04.1973.
- Marele eunuc în Nastratin Hogea, de Mircea Florian, în regia lui Zoe Anghel Stanca. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 05.02.1973.
- Grigore Staroste în Buna noapte nechemată, de Alexandru Popescu, în regia Monei Ghelerter. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 03.11.1972.
- George în Întâlnirea a avut loc…păcat (Mere pentru Eva), de Anton Pavlovici Cehov, în regia lui Emil Mandric. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 17.06.1972.
- Peer Gynt în Peer Gynt, de Henrik Ibsen, în regia Cătălinei Buzoianu. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 25.04.1972.
- Andronic în Ultima oră, de Mihail Sebastian, în regia lui Emil Mandric. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 19.01.1972.
- Anton Giurcă în Ștafeta nevăzută, de Paul Everac, în regia lui Emil Mandric. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 04.12.1971.
- Max în Întunericul, de Iosif Naghiu, în regia lui Constantin Marinescu. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 31.01.1971.
- Peterbono în Balul hoților, de Jean Anouilh, în regia lui Radu Penciulescu. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 27.12.1970.
- Colegul în Duet, de Andi Andrieș, în regia lui Gabriel Negri. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 21.11.1970.
- Cerbul, Păsărilă în Harap Alb, de Ion Creangă, în regia lui Zoe Anghel Stanca. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 14.10.1970.
- Ion în Năpasta, de Ion Luca Caragiale, în regia lui Visarion Alexa. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 20.09.1970.
- Zeiss în Geamandura, de Tudor Mușatescu, în regia lui Gabriel Negri. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 30.05.1970.
- În Pe-un picior de plai, de Alexandru Lazăr, în regia lui Gabriel Negri. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 27.03.1970.
- Woyzeck în Woyzeck, de Georg Buchner, în regia lui Radu Penciulescu. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 28.02.1970.
- Vicontele de Bolingbroke în Paharul cu apă, de Eugene Scribe, în regia lui Gabriel Negri. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 11.10.1969.
- Episcopul, paznicul în Cronica personală a lui Laonic, de Paul Cornel Chițic, în regia Magdei Bordeianu. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 22.08.1969.
- Servitor în Noaptea încurăturilor, de Oliver Goldsmith, în regia lui Andrei Șerban. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 17.11.1968.
- Vang în Omul cel bun, de Bertolt Brecht, în regia lui Andrei Șerban. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 16.11.1968.
- Bogoiu în Jocul de-a vacanța, de Mihail Sebastian, în regia lui Gabriel Negri. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 11.09.1968.
- Mario în Duelul, de Dario Niccodemi, în regia lui Zoe Anghel Stanca. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 28.04.1968.
- Mișu în Ziariștii, de Alexandru Mirodan, în regia lui Ion Cojar. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 16.04.1968.
- Sperietoarea în Vrăjitorul din oz, de Eduard Covali, Paul Findrihan, în regia lui Ion Cojar. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 22.02.1968.
- Toma în 33 de scrisori anonime, de Gyorgy Mehes, în regia lui Zoe Anghel Stanca. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 25.11.1967.
- Sbierea, vulpoi în Răzvan și vidra, de Bogdan Petriceicu Hașdeu, în regia lui Gabriel Negri. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 01.08.1967.
- Interpret în Drumul de fier, de Vasile Alecsandri, în regia lui Constantin Moruzan. Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, București, 01.11.1966.
- Arbitrul, ursarul în Afară-i vopsit gardu înăuntru-i leopardu, de Alecu Popovici, în regia lui Ion Cojar. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 24.09.1966.
- Fotograful în Titanic Vals, de Tudor Mușatescu, în regia lui Dem Moruzan. Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Timișoara, 22.05.1953.
- Bojidar în Lupii, de Radu Boureanu, în regia lui Emil Josan. Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Timișoara, 16.10.1952.
- Olaru în Cetatea de foc, de Mihail Davidoglu, în regia lui Dan Radu Ionescu. Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Timișoara, 26.04.1951.
- Breasted în Vocea Americii, de Boris Lavreniev, în regia lui Dan Radu Ionescu. Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Timișoara, 31.10.1950.
- Ifrim în Ziua cea mare, de Maria Banuș, în regia lui Emil Josan. Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Timișoara, 03.10.1950.
Roluri în film:
- Sandu în Umilința, în regia lui Cătălin Apostol. Paradox Film, 2011.
- Ospătaru Marin în Ticăloșii, în regia lui Șerban Marinescu. MDV Film, VideoLink, MDV Audio Studio, Total Professional Records, 2007.
- Țăranul în Păcală se întoarce, în regia lui Geo Saizescu. Nerv Film, Mindshare cu sprijinul CNC, 2006.
- Smântânică în Sistemul nervos, în regia lui Mircea Daneliuc. Glissando, RoFilm – Ro de Film, Total Professional Records, 2005.
- Manasia în Lotus, în regia lui Ioan Cărmăzan. Filmex cu sprijinul CNC, 2004.
- Mutu în Dulcea sauna a morții, în regia lui Andrei Blaier. MediaPro Pictures, MediaPro Studios, Teriba Film cu sprijinul CNC, 2004.
- Ilie În Tandrețea lăcustelor, în regia lui Dan Necșulea. Studioul TVR – Cinema, 2003.
- „Colonelul” de Poliție în Turnul din Pisa, în regia lui Șerban Marinescu. Filmex, Total Professional Records cu sprijinul CNC, 2002.
- Jorj în Șarpele, în regia lui Viorel Sergovici. TVR, 1996.
- Dumitru Săracu, acuzatorul comunist în Începutul adevărului, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Star Film, Româniafilm, 1994.
- Securist în Cel mai iubit dintre pământeni, în regia lui Șerban Marinescu. Societatea Electronum S.A., Trustul Expres cu sprijinul CNC, 1993.
- Bătrânul Dragomir în Codin și Chira Chiralina, în regia lui Maar Gyula. Focus Film KFT Budapesta, GCC Film Global București, Studioul Objektiv, Televiziunea maghiară, 47eme Parallele Paris, PAR Productions Istanbul cu sprijinul CNC, al Uniunii Producătorilor de Film si Audiovizual din România, Eurimages, 1993.
- Proprietarul în Rosenemil, în regia lui Radu Gabrea. Galla-Film Munchen, Defa Studio Babelsberg, Molecule-Film Paris, Artimage Geneva, ZDF, ProFilm București, 1994.
- În Ce zi frumoasă!, în regia lui Dinu Cernescu. TVR, 1992.
- Hârjoi în Rămânerea, în regia lui Laurențiu Dulman. Studioul de Creație Star Film 22.
- Domnul Plamiro în Astă seară se improvizează, în regia lui Eugen Todoran. TVR, 1991.
- Rudeanu în Miss Litoral, în regia lui Mircea Mureșan. Studioul de creație Gamma, 1991.
- Poștașul Tomiță în Drumeț în calea lupilor, în regia lui Constantin Vaeni. Casa de Filme Cinci, 1989.
- Burtă-verde în Secretul armei secrete, în regia lui Alexandru Tatos. Casa de Filme Patru, 1989.
- Regizorul dur în Un studio în căutarea unei vedete, în regia lui Nicolae Corjos. Casa de Filme Patru, 1989.
- Moldovan în Trenul de aur, în regia lui Bohdan Poreba. Casa de Filme Cinci, Profil Film Varșovia, 1987.
- Cocoșilă în Moromeții, în regia lui Stere Gulea. Casa de Filme Unu, 1987.
- Ciucea în Cântec în zori, în regia lui Dinu Tănase. Studioul de film TVR în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, 1987.
- Fratele lui Costică în Căsătorie cu repetiție, în regia lui Virgil Calotescu. Casa de Filme Patru, 1985.
- Gheorghe în Sper să ne mai vedem, în regia lui Dumitru Dinulescu. Casa de Filme Trei, 1985.
- Freneticul în Fapt divers, în regia lui Andrei Blaier. Casa de Filme Patru, 1985.
- Stoica în Emisia continuă, în regia lui Dinu Tănase. Casa de Filme Cinci, 1984.
- În Glissando, în regia lui Mircea Daneliuc. Casa de Filme Trei, 1984.
- Meșterul în Imposibila iubire, în regia lui Constantin Vaeni. Casa de Filme Unu, 1984.
- În Un saltimbanc la Polul Nord, în regia Elisabetei Bostan. Casa de Filme Cinci, 1982.
- Virgil Bălan în Lumini și umbre: Partea II, în regia lui Andrei Blaier, Mihai Constantinescu, Mircea Mureșan. Studioul de Film TV, 1982.
- Vasile în Înghițitorul de săbii, în regia lui Alexa Visarion. Casa de Filme Unu, 1982.
- Sterică în Întoarce-te și mai privește o dată, în regia lui Dinu Tănase. Casa de Filme Unu, 1982.
- El însuși în Mitul lui Mitică, în regia lui Mihai Columbeanu. TVR, 1982.
- Virgil Bălan în Lumini și umbre: Partea I, în regia lui Andrei Blaier, Mihai Constantinescu, Mircea Mureșan. Studioul de Film TV, 1981.
- Romică în Saltimbancii, în regia Elisabetei Bostan. Casa de Filme Cinci, Mosfilm, 1981.
- Năiță Lucean în Vânătoarea de vulpi, în regia lui Mircea Daneliuc. Casa de Filme Cinci, 1980.
- Năiță Lucian în Clipa, în regia lui Gheorghe Vitanidis. Casa de Filme Cinci, 1979.
- Spânu în Vacanța tragică, în regia lui Constantin Vaeni. Casa de Filme Trei, 1979.
- Grigore în Mînia, în regia lui Gheorghe Vitanidis. Casa de Filme Cinci, 1979.
- Omul politic cu monoclu în Doctorul Poenaru, în regia lui Dinu Tănase. Casa de Filme Unu, 1978.
- Romcescu în Gustul și culoarea fericirii, în regia lui Felicia Cernăianu. Casa de Filme Unu, 1978.
- Al patrulea redactor în Tufă de Veneția, în regia lui Petre Bokor. Casa de Filme Cinci, 1977.
- Procurorul în Mere roșii, în regia lui Alexandru Tatos. Casa de Filme Unu, 1976.
- Meșterul care lipește linoleum în Serenadă pentru etajul XII, în regia lui Carol Corfanta. Casa de Filme Unu, 1976.
- Lefter în Tănase Scatiu, în regia lui Dan Pița. Casa de Filme Patru, 1976.
- Manea în Zidul, în regia lui Constantin Vaeni. Casa de Filme Trei, 1975.
- Romniceanu în Dincolo de nisipuri, în regia lui Radu Gabrea. Casa de Filme Unu, 1974.
- Caietul-program al spectacolului Răzvan și vidra, de Bogdan Petriceicu Hașdeu, în regia lui Gabriel Negri. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 01.08.1967. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Caietul-program al spectacolului 33 de scrisori anonime, de Gyorgy Mehes, în regia lui Zoe Anghel Stanca. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 25.11.1967. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Caietul-program al spectacolului Vrăjitorul din oz, de Eduard Covali, Paul Findrihan, în regia lui Ion Cojar. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 22.02.1968. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Caietul-program al spectacolului Duelul, de Dario Niccodemi, în regia lui Zoe Anghel Stanca. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 28.04.1968. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Caietul-program al spectacolului Jocul de-a vacanța, de Mihail Sebastian, în regia lui Gabriel Negri. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 11.09.1968. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Caietul-program al spectacolului Omul cel bun, de Bertolt Brecht, în regia lui Andrei Șerban. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 16.11.1968. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Caietul-program al spectacolului Omul cel bun, de Bertolt Brecht, în regia lui Andrei Șerban. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 16.11.1968. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Caietul-program al spectacolului Noaptea încurcăturilor, de Oliver Goldsmith, în regia lui Petru Vutcărău. Teatrul Mic București, 10.12.1997. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Caietul-program al spectacolului Cronica personală a lui Laonic, de Paul Cornel Chițic, în regia Magdei Bordeianu. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 22.08.1969. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Caietul-program al spectacolului Paharul cu apă, de Eugene Scribe, în regia lui Gabriel Negri. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 11.10.1969. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Caietul-program al spectacolului Woyzeck, de Georg Buchner, în regia lui Radu Penciulescu. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 28.02.1970. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Caietul-program al spectacolului Woyzeck, de Georg Buchner, în regia lui Radu Penciulescu. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 28.02.1970. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Caietul-program al spectacolului Năpasta, de Ion Luca Caragiale, în regia lui Visarion Alexa. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 20.09.1970. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Caietul-program al spectacolului Harap Alb, de Ion Creangă, în regia lui Zoe Anghel Stanca. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 14.10.1970. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Caietul-program al spectacolului Duet, de Andi Andrieș, în regia lui Gabriel Negri. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 21.11.1970. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Caietul-program al spectacolului Balul hoților, de Jean Anouilh, în regia lui Radu Penciulescu. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 27.12.1970. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Caietul-program al spectacolului Întunericul, de Iosif Naghiu, în regia lui Constantin Marinescu. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 31.01.1971. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Caietul-program al spectacolului Ștafeta nevăzută, de Paul Everac, în regia lui Emil Mandric. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 04.12.1971. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Caietul-program al spectacolului Ultima oră, de Mihail Sebastian, în regia lui Emil Mandric. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 19.01.1972. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Caietul-program al spectacolului Peer Gynt, de Henrik Ibsen, în regia Cătălinei Buzoianu. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 25.04.1972. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Caietul-program al spectacolului Buna noapte nechemată, de Alexandru Popescu, în regia Monei Ghelerter. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 03.11.1972. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Caietul-program al spectacolului Nastratin Hogea, de Mircea Florian, în regia lui Zoe Anghel Stanca. Teatrul „Tineretului”, Piatra Neamț, 05.02.1973. © Arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
Cărți dedicate personalității
- Mitică Popescu: Nu poți spune adevărul de unul singur, în: Eva Sârbu, Actorii noștri, București, Editura Ara, 1995, pp. 237-246.
Autobiografii, memorii
- Mitică Popescu, „Un joc cu valoare de simbol”, în Teatrul, nr. 3, martie 1984, p, 47, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48228-caiet-de-spectacol-ivona-principesa-burgundiei-de-w-gombrowicz-teatrul-mic-un-joc-cu-valoare-de-simbol–teatrul–3-1984
- Mitică Popescu, „Limbajul cel mai de preț – adevărul”, în Flacăra, nr. 50, decembrie 1980, p. 20.
Interviuri
- Alice Mănoiu, Mitică Popescu – „Deși am crescut în mahala, nu suport vulgaritatea și mitocănia răspândite în toate mass-mediile românești, în „Formula As”, nr. 666, 2005, http://arhiva.formula-as.ro/2005/666/lumea-romaneasca-24/mitica-popescu-5996
- Adina Bardaș, Domnule Micită Popescu, se poate trăi fără teatru?, în „Teatrul Azi”, nr. 3, martie 1996, pg. 2-3, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52479-domnule-mitica-popescu-se-poate-trai-fara-teatru–teatrul-azi–3-1996
- Eva Sîrbu, „Mitică Popescu: Putem face filme bune. Cu o condiție: să ne respectăm condiția de artiști”, în „Cinema”, nr. 2, februarie 1981, pg. 11, https://adt.arcanum.com/ro/view/Cinema_1981/?query=Mitica%20Popescu&pg=32&layout=s
- Horia Pătrașcu, Mitică Popescu: În artă nu există erată!, în „Flacăra”, nr. 17, aprilie 1983, pg. 8, https://adt.arcanum.com/ro/view/Flacara_1983-02/?query=Mitica%20Popescu&pg=109&layout=s
- Irina Coroiu, Interviu cu Mitică Popescu, în „Teatrul”, nr. 2, februarie 1983, pg. 70-73, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=47685-interviu-cu-mitica-popescu–teatrul–2-1983
Alte referințe în presă:
- Alice Mănoiu, „Mitică Popescu – Deși am crescut în mahala, nu suport vulgaritatea și mitocănia răspândite în toate mass-mediile românești”, în Formula As, nr. 666, 2005, http://arhiva.formula-as.ro/2005/666/lumea-romaneasca-24/mitica-popescu-5996
- Marius Însurățelu, „Când suntem în turneu, viața noastră se consumă între hotel și teatru”, în Cuvântul Liber, nr. 230, noiembrie 1998, p. 4.
- Adina Bardaș, „Domnule Mitică Popescu, se poate trăi fără teatru?”, în Teatrul Azi, nr. 3, martie 1996, pp. 2-3., https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52479-domnule-mitica-popescu-se-poate-trai-fara-teatru–teatrul-azi–3-1996
- Mitică Popescu, „Din unghiul actorului – două cinematografii și o reușită”, în Cinema, nr. 4, aprilie 1987, p. 6.
- Horia Pătrașcu, „Mitică Popescu: În artă nu există erată!”, în Flacăra, nr. 17, aprilie 1983, p. 8.
- Irina Coroiu, „Interviu cu Mitică Popescu”, în Teatrul, nr. 2, februarie 1983, pp. 70-73, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=47685-interviu-cu-mitica-popescu–teatrul–2-1983
- Eva Sîrbu, „Mitică Popescu: Putem face filme bune. Cu o condiție: să ne respectăm condiția de artiști”, în Cinema, nr. 2, februarie 1981, p. 11.
- Ionuț Vulpescu, Avangarda, invitat Mitică Popescu, sezonul 2, episodul 12, disponibil online, 2023, https://www.youtube.com/watch?v=KpjnNDG-0r4&t=2s
- D-ale lu Mitică: In memoriam Mitică Popescu, emisiunea realizată de TVR2, disponibil online, 2023, https://www.youtube.com/watch?v=GwOIIHkI3Oc
- Mitică Popescu, despre arestarea de către Securitate din anul 1958, disponibil online, https://www.youtube.com/watch?v=nVeI1hFdqio&t=1s
- Mitică Popescu în dialog cu Loreta Popa la Muzeul Național al Literaturii Române, disponibil online, 2021, https://www.youtube.com/watch?v=hMTpjiVNVFM
- Mitică Popescu, interviu pentru Spectacolul Aniversar TT50, 2017, material din arhiva Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
- Mitică Popescu în Danga Langa, de Octavian Sava, regia Sergiu Ionescu, moment umoristic din arhiva TVR, Revelion TVR1 1990, disponibil online, 2015, https://www.youtube.com/watch?v=2WwITmEm6tw
- Mitică Popescu în Trec anii trec, cuplet de Ovidiu Dumitru, muzica Ion Cristinoiu, regia Sergiu Ionescu, secvență din show-ul A fost odată un revelion, 1996, disponibil online, https://www.youtube.com/watch?v=3xPeOKnnFYk
- Fragment din piesa Monștrii sacri, de Jean Cocteau, în regia Cornel Todea, 1996, disponibil online, https://www.youtube.com/watch?v=eU4b5wbrf2I
- Constantin Paraschivescu, „Text, regie, actori”, în Teatrul Azi, nr. 5, mai 2017, p. 237.
- Constantin Paraschivescu, „La început de ani”, în Teatrul Azi, nr. 5, mai 2017, p. 226.
- „Trei spectacole IN MEMORIAM”, în Teatrul Azi, nr. 12, decembrie 2016, p. 224.
- „Comedie pictată în soare”, în Teatrul Azi, nr. 7-9, iulie 2016, p. 281.
- Natalia Stancu, „Album aniversar”, în Teatrul Azi, nr. 3, martie 2014, p. 235.
- Elisabeta Pop, „Ce curios, ce curios și ce bizar…”, în Teatrul Azi, nr. 1-2, ianuarie 2006, p. 178, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=59764-ce-curios-ce-curios-si-ce-bizar-oamenii-cavernelor-de-william-saroyan-teatrul-de-stat-trupa-iosif-vulcan-oradea–teatrul-azi–1-2-2006
- Constantin Paiu, „Portretul comediantului”, în Teatrul Azi, nr. 1-2, ianuarie 2006, p. 226, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=59786-portretul-comediantului-surazator-comediantul-trecea-miluta-gheorghiu-de-sorina-balanescu–teatrul-azi–1-2-2006
- „Teatrul Radiofonic – Întâlnire la Majestic”, în Teatrul Azi, nr. 1-2, ianuarie 2006, p. 194, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=59773-intalnire-la-majestic–teatrul-azi–1-2-2006
- „Calendar teatral (noiembrie-decembrie)”, în Teatrul Azi, nr. 11-12, noiembrie 2004, p. 161, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=59265-calendar-teatral–teatrul-azi–11-12-2004
- Daniela Gheorghe, „Mitul Cenușăresei în comedia românească din anul 1920-1940”, în Teatrul Azi, nr. 9-10, septembrie 2004, p. 69, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=59168-mitul-cenusaresei-in-comedia-romaneasca-din-anii-1920-1940–teatrul-azi–9-10-2004
- Nicolae Prelipceanu, „Doi pe aceeași parte a balansoarului”, în Teatrul Azi, nr. 4-5, aprilie 2004, p. 62, https://biblioteca-digitala.ro/?volum=1863-teatrul-azi–4-5-2004
- Irina Ionescu, „Toate hachițele, dar nici un secret”, în Teatrul Azi, nr. 4-5, aprilie 2004, p. 65, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=55486-toate-hachitele-dar-nici-un-secret-alex-si-morris-de-michael-elkin-teatrul-mic–teatrul-azi–4-5-2004
- Marina Constantinescu, „Cronica dramatică – Elixirul bătrâneții”, în România Literară, nr. 10, martie 2004, p. 22.
- Marinela Țepuș, „Bazarul de dramaturgie românească”, în Teatrul Azi, nr. 10-11-12, octombrie 2002, p. 21, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54977-bazarul-de-dramaturgie-romaneasca-festivalul-de-dramaturgie-romaneasca-timisoara–teatrul-azi–10-11-12-2002
- Irina Ionescu, „Relativ confuz”, în Teatrul Azi, nr. 6-7-8-9, iunie 2002, p. 87, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54933-relativ-confuz-viitorul-e-maculatura-de-vlad-zografi-teatrul-mic–teatrul-azi–6-7-8-9-2002
- Marina Constantinescu, „Dracul vorbește românește”, în România Literară, nr. 18, mai 2002, p. 24.
- Doina Modola, „Cimitirul păsărilor”, în Teatrul Azi, nr. 3-4, martie 2001, p. 53, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=53737-cimitirul-pasarilor-cimitirul-pasarilor-de-antonio-gala-teatrul-mic–teatrul-azi–3-4-2001
- Ion Cazaban, „O dramă înspăimântătoare ca viața”, în Teatrul Azi, nr. 1-2, ianuarie 2000, p. 53, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=53428-o-drama-inspaimantatoare-ca-viata-sonata-fantomelor-de-august-strindberg-teatrul-mic–teatrul-azi–1-2-2000
- Marius Însurățelu, „Trupa de la Teatrul Mic urcă pe scena Naționalului”, în Cuvântul Liber, nr. 221, noiembrie 1998, p. 7.
- Sara Stark, „La Estee Lauder – de vorbă cu Mitică Popescu”, în Evenimentul Sibian, nr. 1065, iulie 1997, p. 2.
- Marina Constantinescu, „Cronică dramatică – Țara lui Oblio”, în România Literară, nr. 15, aprilie 1997, p. 16.
- Gheorghe Barbu, „Omul și mașina lui – Mitică Popescu”, în Flacăra, nr. 19, mai 1993, p. 12.
- Gheorghe Barbu, „Dobrin și invitații săi”, în Flacăra, nr. 17, aprilie 1993, p. 22.
- „Parti-Teatru”, în Flacăra, nr. 15, aprilie 1992, p. 10.
- Liana Tatos, „Teatrul Mic nu se prăbușește”, în Flacăra, nr. 6, februarie 1993, p. 18.
- Ion Groșan, „Atâtea catastrofe riscă să devină obositoare”, în Cinema, nr. 6, iunie 1991, p. 5.
- Irina Coroiu, „Rămânerea”, în Cinema, nr. 6, iunie 1991, p. 21.
- Octavia Treistar, „Doi pe o bancă”, în Femeia, nr. 5-6, mai 1990, p. 10.
- Iuliu Condrat, „Mitică Popescu un moment de referință în teatrul românesc contemporan”, în Informația Harghitei, nr. 6039, mai 1989, p. 2.
- Alice Mănoiu, „Un studio în căutarea unei vedete”, în Cinema, nr. 10, octombrie 1989, p. 9.
- Octavian Andronic, „Mitică Popescu despre…Mitică Popescu”, în Informația Bucureștiului, nr. 10916, decembrie 1988.
- Paul Tutungiu, „Cronica literaturii dramatice – Texte autocefale și texte cu aureolă de împrumut (I)”, în Teatrul, nr. 7, iulie 1988, p. 57, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=50094-cronica-literaturii-dramatice-texte-autocefale-si-texte-cu-aureola-de-imprumut-ii–teatrul–8-1988
- Adriana Popescu, „Dramaturgi români contemporani de Romulus Guga”, în Teatrul, nr. 2, februarie 1988, p. 64, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49883-dramaturgi-romani-contemporani-de-la-a-la-z-romulus-guga-ii–teatrul–2-1988
- Cleopatra Lorințiu, „Un pumn de stele”, în Cinema, nr. 11, noiembrie 1987.
- Valentin Silvestru, „Moromeții după premieră – Șansa lui Țugurlan”, în Cinema, nr. 11, noiembrie 1987, p. 6.
- Mircea Alexandrescu, „Moromeții”, în Cinema, nr. 10, octombrie 1987.
- Marina Constantinescu, „Cu căldură, de la Amara”, în Cinema, nr. 8, august 1987.
- Dumitru Dinulescu, „La Borșa, în Maramureș”, în Cinema, nr. 8, august 1987, p. 8.
- Cristina Dumitrescu, „Premiere”, în Teatrul, nr. 6, iunie 1987, p. 55.
- Cristina Dumitrescu, „Pagini din literatura originală”, în Teatrul, nr. 5, mai 1987, p. 51, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49572-cronica-teatrului-radiofonic-pagini-din-literatura-originala–teatrul–5-1987
- Eva Sîrbu, „Trenul de aur”, în Cinema, nr. 4, aprilie 1987, p. 6.
- Victor Parhon, „Teatrul Mic – O femeie drăguță cu o floare și ferestre spre nord de Eduard Radzinski”, în Teatrul, nr. 2, februarie 1987, p. 49, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49462-cronica-dramatica-o-femeie-draguta-cu-o-floare-si-ferestre-spre-nord-de-eduard-radzinski-teatrul-mic–teatrul–2-1987
- Dinu Săraru, „Teatrul Mic”, în Teatrul, nr. 1, ianuarie 1987, p. 30, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49317-ancheta-revistei-teatrul-de-paul-cornel-chitic-realizari-in-1986-proiecte-pentru-1987-i-la-teatrul-mic–teatrul–1-1987
- Victor Bibicioiu, „La izvoarele inspirației”, în Teatrul, nr. 11-12, noiembrie 1986, p. 61, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48996-la-izvoarele-inspiratiei–teatrul–11-12-1986
- Paul Tutungiu, „Afirmarea noii calități în arta dramaturgică și scenică”, în Teatrul, nr. 10, octombrie 1986,p.16, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48962-dezbaterile-revistei-teatrul-afirmarea-noii-calitati-in-arta-dramaturgica-si-scenica–teatrul–10-1986
- Victor Parhon, „Reprezentația nr. 213: Mitică Popescu după Camil Petrescu (Teatrul Mic)”, în Teatrul, 9, septembrie 1986, p. 66-68, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49288-reprezentatia-nr-213-mitica-popescu-dupa-camil-petrescu-teatrul-mic-13-august-1986–teatrul–9-1986
- Ioana Creangă, „Îndelungata așteptare”, în România Literară, nr. 50, decembrie 1985, p. 17.
- Valentin Silvestru, „Ars comica”, în România Literară, nr. 49, decembrie 1985, p. 16.
- Ion Parhon, „Sper să ne mai vedem”, în Familia, nr. 12, decembrie 1985, p. 12.
- Doina Modola, „Teatrul Mic – Mitică Popescu de Camil Petrescu un muzical de Nicu Alifantis”, în Steaua, nr. 12, decembrie 1985, p. 5.
- Ioana Mălin, „Teatru scurt”, în România Literară, nr. 48, noiembrie 1985, p. 17.
- Ion Parhon, „Căsătorie cu repetiție”, în Familia, nr. 11, noiembrie 1985, p. 12.
- Constantin Radu-Maria, „Colocviul despre arta comediei”, ediția a VI-a, în Teatrul, nr. 11-12, noiembrie 1985, p. 29, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48551-galati-colocviul-despre-arta-comediei-editia-a-vi-a-18-24-noiembrie–teatrul–11-12-1985
- Ioana Creangă, „Recuzită comică”, în România Literară, nr. 48, noiembrie 1985, p. 17.
- Ioana Mălin, „Octombrie”, în România Literară, nr. 41, octombrie 1985, p. 17.
- Mircea Mureșan, „Japonia cinematografică”, în România Literară, nr. 44, octombrie 1985, p. 17.
- , F., Șandru, „Autograf”, în Scînteia Tineretului, nr. 11312, octombrie 1985.
- Călin Căliman, „Ciuta, după aproape șapte decenii”, în Cinema, nr. 9, septembrie 1985, p. 14.
- Cristina Dumitrescu, „Dramaturgia originală”, în Teatrul, nr. 6, iunie 1985, p. 65.
- Roxana Pană, „Nu un personaj, ci un om”, în Cinema. Nr. 4, aprilie 1985.
- Cristian Livescu, „Teatrul Tineretului din Piatra Neamț Peșcărușul de A. P. Cehov”, în Steaua, nr. 4, aprilie 1985, p. 58.
- Cristina Dumitrescu, „Premiere”, în Teatrul, nr. 4, aprilie 1985, p. 54, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48724-cronica-teatrului-radiofonic-premiere–teatrul–4-1985
- Alice Mănoiu, „Fapt divers”, în Cinema, nr. 2, februarie 1985, p. 11.
- Roxana Pană, „Mitică Popescu”, în Cinema, nr. 1, ianuarie 1985, p. 10.
- Aurelia Boriga, „Mitică Popescu”, în Scînteia Tineretului, nr. 11066, decembrie 1984, p. 4.
- Mircea Alexandrescu, „Sursa”, în Cinema, nr. 12, decembrie 1984, p. 6.
- Eugen Simion, „V-am dat teatru, vi-l păziți”, în Flacăra, nr. 52, decembrie 1984, p. 19.
- Teodor Pracsiu, „Festivalul umorului Constantin Tănase Gala Comediei”, în Teatrul, nr. 12, decembrie 1984, p. 20, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48140-festivalul-national-cintarea-romaniei-vaslui-festivalul-umorului-constantin-tanase-gala-comediei–teatrul–12-1984
- Mădălina Stănescu, „Cronica personajului secundar, Într-un timp al întunecărilor cezarpetresciene”, în Cinema, nr. 10, octombrie 1984, p. 11.
- Cristina Dumitrescu, „Despre… suflet”, în Teatrul, nr. 10-11, octombrie 1984, p. 148, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48113-cronica-teatrului-radiofonic-despre-suflet–teatrul–10-11-1984
- Cristina Dumitrescu, „Eroul comunist în dramaturgia românească”, în Teatrul, nr. 9, septembrie 1984, p. 75, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48455-cronica-teatrului-radiofonic-eroul-comunist-in-dramaturgia-romaneasca–teatrul–9-1984
- Constantin Paraschivescu, „Cronica dramatică: Mitică Popescu după Camil Petrescu (Teatrul Mic)”, în Teatrul, nr. 9, septembrie 1984, pp. 22-24, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48432-cronica-dramatica-mitica-popescu-dupa-camil-petrescu-teatrul-mic–teatrul–9-1984
- , G., „Un spectacol de succes” la Teatrul Mic, în Ateneu, nr. 9, septembrie 1984, p. 12.
- Călin Căliman, „Zile și nopți de august”, în Cinema, nr. 7, iulie 1984, p. 6.
- Mircea Iorgulescu, „Farmecul ironiei”, în Flacăra, nr. 26, iunie 1984, p. 21.
- Margareta Bărbuță, „La Teatrul Mic – Un spectacol de mare succes: Mitică Popescu”, în Informația Bucureștiului, nr. 9547, iunie 1984.
- Dan Bîrlădeanu, „Mitică Popescu în Mitică Popescu”, în Flacăra, nr. 26, iunie 1984, p. 21.
- Cristina Dumitrescu, „Propuneri repertoriale ce se rețin”, în Teatrul, nr. 5, mai 1984, p. 80.
- Adina Darian, „De patru ori start”, în Cinema, nr. 4, aprilie 1984, p. 14.
- Cătălina Buzoianu, „Un studiu de limbaj teatral”, în Teatrul, nr. 3, martie 1984, p. 34.
- Cristina Dumitrescu, „Calitatea interpretării”, în Teatrul, nr. 3, martie 1984, p. 86.
- Ion Butnaru, „La Teatrul Mic în culisele unei reconsiderări”, în Informația Bucureștiului, nr. 9429, februarie 1984, p. 5.
- Constantin Radu-Maria,„ O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale”, în Teatrul, nr. 2, februarie 1984, p.37,https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48184-cronica-t-v-o-noapte-furtunoasa-de-i-l-caragiale–teatrul–2-1984
- Cristina Dumitrescu, „Noi, cei din sală…”, în Teatrul, nr. 1, ianuarie 1984, p. 25.
- Mira Iosif, „Ivona, principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz”, în Teatrul, nr. 1, ianuarie 1984, p.33,https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48039-cronica-dramatica-ivona-principesa-burgundiei-de-witold-gombrowicz-teatrul-mic–teatrul–1-1984
- Irina Coroiu, „În turneu cu actorii Teatrului Mic”, în Teatrul, nr. 1, ianuarie 1984, p. 76, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48057-in-turneu-cu-actorii-teatrului-mic–teatrul–1-1984
- Ludmila Patanjoglu, „Teatrul Mic – evul mediu întâmplător de Romulus Guga”, în Teatrul, nr. 11, noiembrie 1983, p. 25.
- „Niciodată toamna nu fu mai frumoasă”, în Teatrul, nr. 10, octombrie 1983, p. 39.
- Ludmila Patlanjoglu, „Stagiunea la Teatrul Mic”, în România Literară, nr. 37, septembrie 1983, p. 16.
- Maria Marin, „Viitorul rol: Mitică Popescu”, în Teatrul, nr. 7-8, iulie-august 1983, p. 64, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=47927-viitorul-rol-mitica-popescu–teatrul–7-8-1983
- Cristina Dumitrescu, „Opțiuni repertoriale”, în Teatrul, nr. 5, mai 1983, p. 78.
- Dinu Săraru, „Teatrul și programul său”, în România Literară, 9, martie 1983, p. 16.
- , Svâdkoi, „Neprețuita clipă trecătoare”, în Teatrul nr. 3, articol preluat din revista Teatr din Moscova în română de Magdalena Boiangiu, martie 1983, p. 65.
- Constantin Măciuca, „Teatrul Mic – Ca frunza dudului … de Dumitru Radu Popescu”, în Teatrul, nr. 1, ianuarie 1983, p. 66, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=47514-cronica-dramatica-ca-frunza-dudului-de-dumitru-radu-popescu-teatrul-mic–teatrul–1-1983
- „Cronica dramatică”, în Teatrul, nr. 12, decembrie 1982.
- Paul Tutungiu, „O casă de cultură a studenților”, în Teatrul, nr. 12, decembrie 1982, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=47146-o-casa-de-cultura-a-taranilor-slatioara–teatrul–12-1982
- Constantin Radu-Maria, „Așteptând în prag de Mircea Enescu”, în Teatrul, nr. 6, iunie 1982, p. 84, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=47386-cronica-t-v-asteptind-in-prag-de-mircea-enescu–teatrul–6-1982
- Cristina Dumitrescu, „Spectacolul istoriei. Istoria spectacolului”, în Teatrul, nr. 6, iunie 1982, p. 84, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=47387-cronica-teatrului-radiofonic-spectacolul-istoriei-istoria-spectacolului–teatrul–6-1982
- Cristina Dumitrescu, „Text și spectacol”, în Teatrul, nr. 5, mai 1982, p. 66, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=47346-cronica-teatrului-radiofonic-text-si-spectacol–teatrul–5-1982
- Cristina Dumitrescu, „Câteva premiere”, în Teatrul, nr. 11, noiembrie 1981, p. 93, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46622-cronica-teatrului-radiofonic-citeva-premiere–teatrul–11-1981
- Cristina Dumitrescu, „Însemnări”, în Teatrul, nr. 10, octombrie 1981, p. 60, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46580-cronica-teatrului-radiofonic-insemnari–teatrul–10-1981
- Ion Zamfirescu, „Retrospectiva”, în Teatrul, nr. 7-8, iulie 1981, p. 18, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46915-festivalul-national-cintarea-romaniei-retrospectiva–teatrul–7-8-1981
- Virgil Munteanu, „Teatrul Mic – Niște țărani, scenariu dramatic de Cătălina Buzoianu după romanul lui Dinu Săraru”, în Teatrul, nr. 6, iunie 1981, p. 51, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46885-cronica-dramatica-niste-tarani-scenariu-dramatic-de-catalina-buzoianu-dupa-romanul-lui-dinu-sararu-teatrul-mic–teatrul–6-1981
- , C., „Pluralul englezesc de Alan Ayckbourn”, în Teatrul, nr. 3, martie 1981, p. 60.
- Ileana Berlogea, „Teatrul Mic – Maestrul și Margareta, Un mare spectacol”, în Flacăra, nr. 51, decembrie 1980, p. 27.
- Cristina Dumitrescu, „Păcatul fidelității”, în Flacăra, nr. 51, decembrie 1980, p. 27.
- Mircea Diaconu, „Mai autentici decât țăranii”, în Flacăra, nr. 50, decembrie 1980, p. 20.
- Pompiliu Marcea, „O capodoperă”, în Flacăra, nr. 50, decembrie 1980, p. 20.
- Horia Patrașcu, „Un film al adevărurilor”, în Flacăra, nr. 50, decembrie 1980, p. 20.
- Eva Sîrbu, „Vânătoarea de vulpi”, în Cinema, nr. 12, decembrie 1980, p. 22.
- Maria Marin, „Viitorul rol: Mitică Popescu”, în Teatrul, nr. 12, decembrie 1980, p. 59.
- Mira Iosif, „Teatrul Mic – Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov”, în Teatrul, nr. 12, decembrie 1980, p. 48.
- Roxana Pană, „Vânătoarea de vulpi – din unghiul actorului”, în Cinema, nr. 4, aprilie 1980, p. 9.
- Virgil Munteanu, „Teatrul Mic – Evul mediu întâmplător de Romulus Guga”, în Teatrul, nr. 3, martie 1980, p. 43.
- Eva Sîrbu, „Vânătoarea de vulpi”, în Cinema, nr. 2, februarie 1980, p. 6.
- Eva Sîrbu, „Gustul și culoarea fericirii”, în Cinema, nr. 10, octombrie 1978, p. 22.
- Ileana Lucaciu, „Să spunem lucrurilor pe nume”, în Teatrul, nr. 8, august 1978, p. 17, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=45321-sa-spunem-lucrurilor-pe-nume–teatrul–8-1978
- Maria Marin, „Viitorul rol: Mitică Popescu”, în Teatrul, nr. 5, mai 1978, p. 55, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=45221-viitorul-rol-mitica-popescu–teatrul–5-1978
- Alice Mănoiu, „Mânia”, în Cinema, nr. 4, aprilie 1978, p. 9.
- Roxana Pană, „Gustul și culoarea fericirii”, în Cinema, nr. 3, martie 1978.
- Constantin Radu-Maria, „Teatrul Mic”, în Teatrul, nr. 11, noiembrie 1977, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=44509-cronica-dramatica-emigrantii-de-slawomir-mrozek-teatrul-mic–teatrul–11-1977
- Valeria Ducea, „Teatrul Mic, omul-continuați să puneți întrebări, spectacol de poezie”, în Teatrul, nr. 10, octombrie 1977, p. 64, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=44466-cronica-dramatica-omul-continuati-sa-puneti-intrebari-spectacol-de-poezie-teatrul-mic–teatrul–10-1977
- Ionuț Nițulescu, „În capitală Teatrul Mic, la Rotonda Scriitorilor – spectacol de sunet și lumină”, în Teatrul, nr. 8, august 1977, p. 56.
- Mihai Nadin, „Teatrul Mic”, în Teatrul, nr. 5, mai 1977, p. 36, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=44696-cronica-dramatica-doua-ore-de-pace-de-d-r-popescu-teatrul-mic–teatrul–5-1977
- Ilie Rusu, „Teatrul Mic – oamenii cavernelor de William Saroyan”, în Teatrul, nr. 2, februarie 1977, p. 39, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=44567-cronica-dramatica-oamenii-cavernelor-de-william-saroyan-teatrul-mic–teatrul–2-1977
- Mira Iosif, „Teatrul Mic – Dosarul Andersonville de Saul Levitt”, în Teatrul, nr. 4, aprilie 1976, p. 40, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=44153-cronica-dramatica-dosarul-andersonville-de-saul-levitt-teatrul-mic–teatrul–4-1976
- Mira Iosif, „Teatrul Mic – Rața Sălbatică de Ibsen”, în Teatrul, nr. 9, septembrie 1976, p. 32, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=44362-cronica-dramatica-rata-salbatica-de-ibsen-teatrul-mic–teatrul–9-1976
- Valeria Ducea, „Teatrul Mic – Mania posturilor de Vasile Alecsandri”, în Teatrul, nr. 10, octombrie 1975, p. 33, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=43396-cronica-dramatica-mania-posturilor-de-vasile-alecsandri-teatrul-mic–teatrul–10-1975
- Mira Iosif, „Alte premiere Teatrul Mic – Galileo Galilei de Bertolt Brecht”, în Teatrul, nr. 10, octombrie 1975, p. 50, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=43404-cronica-dramatica-galileo-galilei-de-bertolt-brecht-teatrul-mic–teatrul–10-1975
- Radu Nichita, „Radu Nichita: Matca spectacolului”, în Teatrul, nr. 4, aprilie 1975, p. 32, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=43614-matca-spectacolului–teatrul–4-1975
- Virgil Munteanu, „Balada femeii care râde de potop, Matca de Marin Sorescu”, în Teatrul, nr. 12, decembrie 1974, p. 9, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=42983-cronica-dramatica-balada-femeii-care-ride-de-potop-matca-de-marin-sorescu-la-teatrul-mic–teatrul–12-1974
- Ileana Popovici, „De trei ori Victor Ion Popa”, în Teatrul, nr. 12, decembrie 1974, p. 12, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=42984-cronica-dramatica-de-trei-ori-victor-ion-popa-raspintia-cea-mare-la-teatrul-mic–teatrul–12-1974
- Valeria Ducea, „Teatrul Tineretului din Piatra Neamț Inimă rece prelucrare de Eduard Covali după Hauff”, în Teatrul, nr. 6, iunie 1973, p. 73, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=42746-cronica-dramatica-inima-rece-prelucrare-de-eduard-covali-dupa-w-hauff–teatrul–6-1973
- Mira Iosif, „Teatrul Tineretului din Piatra Neamț – Peer Gynt de H. Ibsen”, în Teatrul, nr. 6, iunie 1972, p. 58, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=42382-cronica-dramatica-peer-gynt-de-h-ibsen-teatrul-tineretului-din-piatra-neamt–teatrul–6-1972
- Eva Sîrbu, Vânătoarea de vulpi, în „Cinema”, nr. 12, decembrie 1980, pg. 22, https://adt.arcanum.com/ro/view/Cinema_1980/?query=Mitica%20Popescu&pg=257&layout=s
- Adina Darian, De patru ori start, în „Cinema”, nr. 4, aprilie 1984, pg. 14, https://adt.arcanum.com/ro/view/Cinema_1984/?query=Mitica%20Popescu&pg=85&layout=s
- Eva Sîrbu, Trenul de aur, în „Cinema”, nr. 4, aprilie 1987, pg. 6, https://adt.arcanum.com/ro/view/Cinema_1987/?query=Mitica%20Popescu&pg=77&layout=s
- Maria Marin, Viitorul rol: „Mitică Popescu”, în „Teatrul”, nr. 12, decembrie 1980, pg. 59, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46125-viitorul-rol-mitica-popescu–teatrul–12-1980
- Maria Marin, Viitorul rol: Mitică Popescu, în „Teatrul”, nr. 7-8, iulie-august 1983, pg. 64, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=47927-viitorul-rol-mitica-popescu–teatrul–7-8-1983
- Victor Parhon, Reprezentația nr. 213: „Mitică Popescu” după Camil Petrescu (Teatrul Mic), în „Teatrul”, 9, septembrie 1986, pg. 66-68, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=49288-reprezentatia-nr-213-mitica-popescu-dupa-camil-petrescu-teatrul-mic-13-august-1986–teatrul–9-1986
- Marina Constantinescu, Cronica dramatică – Elixirul bătrâneții, în „România Literară”, nr. 10, martie 2004, pg. 22, https://adt.arcanum.com/ro/view/RomaniaLiterara_2004_01-03/?query=Mitica%20Popescu&pg=309&layout=s
- Marina Constantinescu, Dracul vorbește românește, în „România Literară”, nr. 18, mai 2002, pg. 24, https://adt.arcanum.com/ro/view/RomaniaLiterara_2002_04-06/?query=Mitica%20Popescu&pg=182&layout=s
- Mira Iosif, Teatrul Mic – Rața Sălbatică de Ibsen, în „Teatrul”, nr. 9, septembrie 1976, pg. 32, https://adt.arcanum.com/ro/view/Teatrul_1976/?query=Mitica%20Popescu&pg=735&layout=s
- Doina Modola, „Cimitirul păsărilor”, în „Teatrul Azi”, nr. 3-4, martie 2001, pg. 53, https://adt.arcanum.com/ro/view/TeatrulAzi_2001/?query=Mitica%20Popescu&pg=164&layout=s
- Pagina Wikipedia dedicată actorului Mitică Popescu https://ro.wikipedia.org/wiki/Mitic%C4%83_Popescu
- Pagina de prezentare a actorului Mitică Popescu pe portalul cinemagia.ro
https://www.cinemagia.ro/actori/mitica-popescu-2367/
- Pagină de prezentare a actorului Mitică Popescu pe portalul imdb.com
https://www.imdb.com/title/tt0125938/
- Profilul actorului Mitică Popescu pe portalul All About Romanian Cinema