Harag, György
04. 06. 1925, Marghita
10. 07. 1985, Tg. Mures
Regizor, actor
Arta teatrală maghiară din România a fost reinventată în anii 1970-1980 prin abordarea experimentală autentică a lui György Harag. Viața și opera lui se încadrează în multiple contexte culturale constituite de teatrul român, de cel maghiar, respectiv de teatrul maghiar din România. Cu toate acestea, criticul István Nánay, care a studiat aprofundat și a interpretat creația lui, renunță la aceste specificări naționale și afirmă că Harag este unul dintre cei mai semnificativi regizori ai secolului 20. Acest gest de corecție este reprezentativ pentru un paradox care caracterizează opera lui Harag, și pe care textele dedicate activității lui îl descriu cu o anumită derutare. Atitudinea și creația lui artistică se definește prin cosmopolitism și înaltă calitate, totodată ele sunt esențial legate de specificul local, acesta fiind de natură periferică și minoritară. Deși Harag este considerat un creator excepțional atât de lumea teatrală română, cât și de cea maghiară, din punct de vedere al încadrării în canon opera lui este integrată în primul rând în teatrul maghiar din Transilvania. Spre deosebire de regizorii români renumiți care au fost contemporanii lui – și majoritatea cărora au emigrat – el nu a intrat în circuitul artistic internațional. Opera lui Harag este originală în sensul unei activități individuale excepționale, în același timp fiind marcată de tendințele universale ale teatrului din epoca lui, cum ar fi străduințele de autodefinire ale culturii de teatru regizoral. De asemenea, o influență semnificativă pentru Harag a însemnat valul de reteatralizare, marcată de două generații de artiști români. Acest curent l-a distanțat de tradiția naturalistă-realistă (reprezentat în teatrul maghiar din Transilvania al anilor 1950-1960 de către Teatrul Secuiesc din Târgu Mureș, fondat de Miklós Tompa), ca să se orienteze spre un limbaj teatral vizual, metaforic. Harag a fost un creator efervescent care și-a reevaluat și a reformulat constant propria muncă, aflându-se tot timpul în căutare neliniștită. După cum spune Gábor Tompa, regiile lui constituie astfel un traseu individual al modernizării realismului scenic, în care acest realism nu este un simplu element stilistic, ci este esențial în sensul unui mod de gândire artistic care se bazează pe analiza realității sociale.
Particularitățile locale ale operei lui Harag își au rădăcinile în tradiția teatrală maghiară din Transilvania. Scrierile lui oglindesc situația de dilemă în care se află năzuințele unui teatru artistic – ceea ce solicită un profil clar definit – într-un context al teatrului hibrid, bazat pe diversitatea genurilor, din care lipsește orice intenție avangardistă de inovație. Soluția propusă de Harag pentru acest impas este concilierea abordării experimentale cu teatrul dedicat publicului larg, rezultând în regii de înaltă calitate. La baza acestei activități se află efortul depus pentru ca trupa să fie o comunitate închegată, iar actorii să aibă la dispoziție un spațiu în care își pot manifesta creativitatea, agenția lor fiind încurajată. Harag subliniază atât în propriile eseuri, cât și în interviuri faptul că el a reușit să treacă la un alt nivel artistic doar în companiile teatrale care au avut o anumită deschidere, au fost în stare de muncă în colectiv și de autocritică. Circulă adevărate legende despre personalitatea lui, despre atenția dedicată fiecărui om din teatru, indiferent dacă acesta făcea parte din personalul tehnic sau cel artistic, despre felul lui de a fi senin, prietenos și inspirant, ceea ce i-a determinat pe nenumărați actori să-și dorească să lucreze alături de el, atât în țară, cât și dincolo de hotare.
Având în vedere aceste lucruri, poate nu mai pare întâmplător că Harag își începe cariera prin fondarea unei trupe de teatru. Tânărul întors din lagăr, singurul supraviețuitor din întreaga lui familie, cu sănătatea șubredă, după ce s-a recuperat, s-a înscris la specializarea arta actorului și în același timp la regie la Universitatea din Cluj. Nu e de aceea întâmplător nici faptul că el, practic pe parcursul întregii sale vieți, a considerat teatrul familia lui, și, trăind între orașe și teatre, lipsa unui cămin stabil a devenit casa lui adevărată.
Etapele carierei lui Harag sunt marcate de diferite orașe: după Baia Mare și Satu Mare ajunge la Târgu Mureș, și în urmă la Cluj, dar a regizat spectacole de renume și în Ungaria, respectiv în fosta Iugoslavie.
Printre profesorii lui din Cluj care i-au marcat traiectoria se numără artiștii Teatrului Secuiesc, care au pus bazele școlii realiste în Transilvania: Miklós Tompa, Ernő Szabó, György Kovács. Pentru Harag, epoca de glorie a teatrului din Târgu Mureș a servit drept model, deoarece a învățat meseria de regizor și arta construcției situațiilor scenice de la Miklós Tompa. Pe parcursul anilor de studenție, a lucrat ca actor și ca asistent de regie la teatrul din Cluj, a fost asistent universitar la Academie. În 1953 renunță la existența stabilă, dându-și demisia din aceste funcții și acceptând invitația actorilor recent absolvenți, alături de care fondează o trupă. Între 1953 și 1960 este regizorul și directorul acestei companii, care inițial este activă la Baia Mare, iar în toamna anului 1956 se mută la Satu Mare din cauza condițiilor precare. „Am făcut o trupă adevărată, o comunitate unită care avea o viață cum era mai târziu cazul companiilor Living sau Grotowski. Am locuit în același bloc, niciodată nu am încuiat ușile, toată ziua am stat împreună, am trăit doar pentru teatru. Am discutat totul: spectacolele, repertoriul, planurile noastre, chiar și conflictele din familie.”
Un spectacol eminent al perioadei din Satu Mare este Hamlet, cu András Csíky în rolul principal. În acei ani, regiile lui Harag se caracterizează prin rafinament în construcția atmosferei și un stil psihologic-realist elaborat în mici detalii. Totuși, după o vreme, acesta i se pare o stagnare: „Țin minte că într-o zi Lucian Pintilie mi-a spus: »Tu faci cele mai bune spectacole realiste. Mai știi și altceva?« […] Și apoi, într-o noapte, m-a copleșit acest impuls, să iau o decizie în legătură cu viața mea. Fie rămân în această existentă echilibrată de burghez, fie mă fac artist.” În 1960 își dă demisia la teatrul din Satu Mare, și pornește în căutarea propriului drum. Această explorare artistică durează zece ani, și își atinge punctul culminant în 1971, cu spectacolul Înainte de potop, pus în scenă la Târgu Mureș.
După demisia de la Satu Mare, Harag lucrează o scurtă perioadă ca liber-profesionist, regizează la Târgu Mureș și la Cluj. La Ploiești pune în scenă Rețeta Makropolus de Karel Capek și rămâne aici un an ca membru al teatrului. În 1963 este numit regizorul-director al teatrului din Târgu Mureș. Criticii consideră că spectacolul Înainte de potop este prima regie a lui Harag care marchează trecerea la stilul lui desăvârșit. Regizorul însuși este de aceeași părere, menționând că a folosit mijloace asemănătoare când a pus în scenă Omul care a văzut moartea de Victor Eftimiu cu studenții de la secția română a Facultății de Teatru din Târgu Mureș, acest spectacol fiind așadar un precedent. Înainte de potop, drama lui István Nagy din 1937, este despre o familie maghiară decăzută care ajunge la București. Harag respinge naturalismul textului și creează un spectacol de viziune-coșmar prin îmbinarea stilului expresionist cu cel realist. Atmosfera este definită prin spațiile pustii, labirintice, în care existența personajelor se închide și se consumă în sinele lor, prin momente îndelungate de liniște, urmate de izbucniri iritate, prin prezența gesturilor obsesive. Criticul de teatru József Kötő consideră că mediul construit în acest fel a fost văzut de public și ca o formulă a existenței (minoritare) fără orice modalitate de ieșire, caracteristică pentru anii 1970. La Târgu Mureș, urmează o serie de spectacole excelente, Harag pune în scenă între altele Iubire de Lajos Barta (1973) și Tragedia omului de Imre Madách (1975). În aceste spectacole, el se orientează spre o comprimare metaforică în teatru, căutând îmbinarea organică dintre imaginea, jocul actorilor și ideile. Regia însăși este percepută de Harag ca un proces de gândire în comun, alături de alți artiști: scenograful Zsolt Kölönte devine partenerul lui de creație, cooperând cu el în multe spectacole importante; mai târziu, mai ales în cazul spectacolelor prezentate în fosta Iugoslavie, Harag lucrează împreună cu Doina Levința.
Harag semnează un contract cu teatrul de la Cluj în 1975, și lucrează aici ca regizor până la moartea lui (1985). Spectacolele care au avut un ecou semnificativ în domeniu s-au realizat în perioada petrecută la Cluj, inclusiv cinci spectacole regizate în Ungaria și nouă în fosta Iugoslavie care i-au adus apreciere într-o comunitate mai mare, dincolo de hotare. Harag s-a dedicat printr-o decizie conștientă încă din anii 1970 autorilor interbelici și contemporani, atât celor români, cât și celor maghiari din Transilvania. Pe lângă texte scrise de András Sütő, István Nagy, István Asztalos, Sándor Tomcsa, Mária Földes, Andor Bajor, Géza Páskándy sau László Csiki, pune în scenă piese de Victor Eftimiu, D.R. Popescu, Petru Vintilă, Mihail Sorbul, Marcel Pagnol, Mihnea Gheorghiu și Mihail Sebastian. Motivul alegerilor lui este dorința de a se ocupa de problemele realității actuale, dar în același timp și faptul că aceste texte nu au încă o tradiție formată a punerii lor în scenă, de aceea oferă un spațiu liber pentru experimentele regizorului. Printre spectacolele din Cluj, este remarcabil ciclul Sütő: Floriile unui geambaș (1975), O stea pe rug (1976), Cain și Abel (1978), Nunta din Suza (1981). Criticul de teatru János Lázok afirmă că aceste spectacole au fost aprobate de cenzură mulțumită faptului că în condițiile din ce în ce mai aspre ale dictaturii deciziile legate de cultură au fost luate în așa fel încât să păstreze aparența permisivității – cu toate că problematica puterii din aceste drame a fost interpretată de către publicul minoritar ca un gest simbolic al rezistenței față de opresiunea naționalistă aflată în creștere. În același timp, Harag a prelucrat și texte care fac parte din corpusul literaturii dramatice clasice. Regia lui din Azilul de noapte (1978) a reinterpretat drama lui Gorki ca o ipostază existențială universală, plasându-l în același timp în contextul precarității din perioada dictaturii. A recrutat figuranți din rândul locuitorilor orașului pentru a spori numărul personajelor care trăiau în condiții mizere în azil. De altfel, Harag utiliza cu predilecție și în alte spectacole impactul scenic al masei, efectele ei în compoziții. La fel de important a fost spectacolul Furtuna după piesa lui Ostrovski, cu participarea lui Mari Törőcsik, sau regiile lui din dramele lui Cehov, trilogia prezentată în Voivodina (Trei surori, 1978, Livada de vișini, 1979 și Unchiul Vania, 1981), respectiv ultimul său spectacol regizat cu trupa română din Târgu Mureș, Livada de vișini (1985) la care a lucrat deja aflându-se în stare foarte gravă. Nu a trăit să vadă premiera acestui spectacol, dar personalități semnificative din domeniul teatrului maghiar și român au peregrinat să-l vadă, în semn de omagiu pentru Harag.
Cea mai fascinantă particularitate a abordării lui Harag este agilitatea, ceea ce se resimte viu până azi în scrierile și interviurile lui. Afirmația centrală din opera lui este definiția teatrului ca artă a prezentului, și chiar dacă acesta este mereu limitat de cadrul tradițiilor, de condițiile puse la dispoziție, devine totuși o practică artistică individuală și colectivă a inovării prin autocritică. Cu toate că în timpul vieții lui Harag nu a primit nicio distincție din partea statului, și în afară de scurta lui activitate ca asistent universitar nu a predat în instituții universitare de formarea artiștilor, pedagogia lui vie, manifestată în procesele de creație a marcat întregi generații – precum și pe regizorul Gábor Tompa. Trupa de teatru maghiară din Satu Mare îi poartă numele, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj organizează regulat Zilele Memoriale ”Harag György” în onoarea regizorului, iar teatrul din Târgu Mureș îi păstrează de asemenea memoria.
Varga Anikó
Identificator obiect digital: https://www.doi.org/10.47383/DMTR.01.12
Bibliografie
- Nánay István (ed.):Harag György színháza [Teatrul lui Harag György]. Pesti Szalon Könyvkiadó, Budapest, 2002.
- Nánay István (ed.):Rendezte: Harag György [Regie: Harag György]. Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Budapest, 2000.
- Metz Katalin: Forgószélben. Harag György a rendező-mágus [În vârtej. Harag György, regizorul-magician]. Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Budapest, 1998.
- Marosi Ildikó: Kis/Harag/könyv – Emlékpróba [Cărticica Harag]. Pallasz-Akadémia Kiadó, Csíkszereda, 2005.
Alte link-uri relevante:
- PHILTHER – http://www.philther.hu/link/director/harag-gyorgy/ (conține interpretarea unor spectacole importante regizate de Harag György; disponibil în limba maghiară)
Roluri la teatrul din Cluj
1953:
* Dirks, vânător de capete – Becher-Stove: Coliba unchiului Tom (r. Barabási Erzsébet)
* Bariba – B. Gorbatov: Tinerețea părinților (r. Tompa Miklós, László Gerő, Gergely Géza)
1952:
* Muncitor III – I. Cepurin: Conștiința (r. Száva Mihály, Moldván István)
* Liszi – Mikszáth Kálmán: Pățania băiatului Noszty cu Toth Mari (r. Kőmives Nagy Lajos)
1951:
* Chiorean – Sütő András: Mireasa desculță (r. Száva Mihály, Marosi Péter)
* Paznic – Shakespeare: Romeo și Julieta (r. Kőmives Nagy Lajos)
* Cebutikin – Csehov: Trei surori (r. Kömíves Nagy Lajos)
* Detectiv – J. Buriakovski: Mesaj pentru supraviețuitori (r. Száva Mihály)
* Jandarm – Gorkij: Dușmanii (r. Jordáky Lajos, Kéki Erzsébet, Finna Márta)
1950:
* Pitorkin – Gorkij: Vassa Jeleznova (r. Jordáky Lajos, asistent regizor: Harag György)
* Actor – Gorkij: Azilul de noapte (examen, r. Kőmives Nagy Lajos)
* Organizator – A. Grigulisz: Argilă și porțelan (examen, r. Tompa Miklós, Delly Ferenc, Kovács György)
* Căpitan – N. Virta: Undeva într-o țară (r. Rappaport Ottó)
1949:
* Bublak – A. Kornyejcsuk: Platon Krecet (examen, r. Harag György)
* Portar – V. Katajev: Duminica nebună (r. Méliusz József)
* Brankenbury – Shakespeare: Richard al III-lea (r. Kőmives Nagy Lajos)
* Buday Péter – Mikszáth – Örkény: Căsătorie ciudată (r. Méliusz József)
* Vaszka – V. Ivanov: Trenul blindat nr. 14-69 (r. Méliusz József)
1948:
* White – Steinbeck: Oameni și șoareci (r. Kőmives Nagy Lajos)
* Reporter – Déry Tibor: Oglinda (r. Szentimrei Jenő)
* Mr. Jeffrie – J Petrov: Insula păcii (r. Nagy Elek)
* Plutonier – Shaw: Discipolul diavolului (r. Kőmives Nagy Lajos)
* Szilágyi András – Kós Károly: Budai Nagy Antal (r. Lantos Béla)
* Táncsics – Bocskói Viktor: Libertate, iubire (r. Kőmives Nagy Lajos)
* Hajdú – Szigligeti Ede: Stavărul (r. Szentimrei Jenő)
* Secretar – J. Strauss – Kristóf Károly: Dunărea albastră (r. Csóka József)
* Ravkind – Szkvarkin: Tinerețe (r. Poór Lili)
* Zarabella – Háy Gyula: Dumnezeu, împărat, țăran (r. Kőmives Nagy Lajos)
* Banul Petúr – Katona József: Banul Bank (r. Kőmives Nagy Lajos)
* Timár János – Gergely Sándor: Viteji și eroi (r. Kőmives Nagy Lajos)
* Juhász, învățător – Móricz Zsigmond: Fii bun până la moarte (r. Sarlai Imre)
* Santinelă – Kodály Zoltán: Háry János (r. Gróf László)
1947:
* Soldat II – Marton Lili: Prințesa zdrențuroasă (r. Fekete Mihály)
* Jandarm II – Hermann Hezermanns: Speranța (r. Kőmives Nagy Lajos)
* Ábris – Harsányi Zsolt: Văduva Asvay, nebuna (r. Lantos Béla)
* Mattern – Hauptmann: Hannale (r. Kőmives Nagy Lajos)
* Muncitor – K. Szimonov: Problema rusă (r. Kőmives Nagy Lajos)
* Zoli – Kassák Lajos: …și a trecut pragul (r. Kőmives Nagy Lajos)
* Vasvári Pál – Revelion 1847 (r. Nagy Elek)
Roluri la teatrul din Satu Mare
1957:
– Montague – Shakespeare: Romeo și Julieta (r. Farkas István, Szabó József)
Regizor:
1985:
*Cehov: Livada cu vișini (Târgu Mureș, secția română)
1984:
* Mihály Vörösmarty: Csongor și Tünde (Cluj)
* Kao Hszzing Cien: În stație (Novi Sad)
1983:
* Sándor Tomcsa: Operația (Cluj)
* Suhovo-Kobilin: Procesul (Teatrul de Comedie, București)
* Dezső Kosztolányi-Harag György: Dulce Ana (Novi Sad)
1982:
* Labiche: Pălăria florentină (Cluj)
* László Lőrinczi: Iubitul meu (Cluj)
* Móricz Zsigmond: Chef boieresc (Teatrul Vígszínház, Budapesta)
* István Örkény: Familia Tot (Nova Gorica)
1981:
* András Sütő: Nunta din Suza (Cluj)
* Sándor Huszár: Nu se va înălța în Rai (Copilul meu, viitorul) (Cluj)
* Cehov: Unchiul Vanea (Novi Sad)
1980:
* Zsigmond Móricz: Nu pot trăi fără lăutari (Cluj)
* Andor Bajor: O după-masă cenușie (Cluj)
* Joc Kisfaludy (Győr, Ungaria)
1979:
* Gorki: Azilul de noapte (Cluj)
* István Örkény: Familia Tot (Teatrul Național din Cluj)
* Ostrovski: Furtuna (Győr, Ungaria)
* Cehov: Livada cu vișini (Novi Sad)
* A. Sartre: Botnița (Subotica)
* Suhovo-Kobilin: A murit Tarelkin! (Subotica)
1978:
* András Sütő: Cain și Abel (Cluj)
* László Csíki: Casa bătrână (Cluj)
* János Székely: Locțiitorul lui Caligula (Gyula, Ungaria)
* Cehov: Trei surori (Novi Sad)
1977:
* O’Neill: Patima de sub ulmi (Cluj)
* Mihnea Gheorghiu: Patetica ’77 (Cluj)
* András Sütő: Bocet vesel pentru un praf rătăcitor (Târgu Mureș)
* Suhovo-Kobilin: A murit Tarelkin! (Târgu Mureș, secția română)
* George Bernard Shaw: Casele domnului Sartorius (Institutul de Teatru Szentgyörgyi István)
* Nagy István: Înainte de potop (Teatrul Național, Budapesta)
* Molière: Tartuffe (Subotica)
* Károly Molter: Testamentul lui Bota (TVR, emisiunea în limba maghiară)
* Cehov: Cântecul lebedei (cu participarea lui György Kovács – TVR, emisiunea în limba maghiară)
1976:
* András Sütő: Stea pe rug (Cluj)
* István Asztalos: Pisica neagră (Televiziunea Maghiară)
* Sándor Tomcsa: O după-amiază posomorâtă de duminică (TVR, emisiunea în limba maghiară)
1975:
* Imre Madách: Tragedia omului (Târgu Mureș)
* Mihail Sorbul: Patima roșie (Târgu Mureș, secția română)
* András Sütő: Floriile unui geambaș (Cluj)
* Asztalos István: Pisica neagră (Târgu Mureș)
1974:
* Victor Hugo: Cromwell (Târgu Mureș, secția română)
* Herman Wouk: Procesul rebelilor de pe „Caine” (Târgu Mureș, secția română)
* Oratorie Lirică (din poeziile lui Domokos Szilágyi – Târgu Mureș)
* Sándor Bogdánfi: Păcătoșii (Subotica)
1973:
* Titus Popovici: Puterea și adevărul (Târgu Mureș)
* Lajos Barta: Iubire (Târgu Mureș)
* Géza Páskándi: Îmi aleg turnul (Cluj)
* Mihail Sebastian: Steaua fără nume (Subotica)
1972:
* Oscar Wilde: Bună seara domnule Wilde (Târgu Mureș, secția română)
* Petru Vintilă: Casa care a fugit prin ușă (Târgu Mureș)
1971:
* Dumitru Radu Popescu: Pisica în noaptea anului nou (Târgu Mureș, secția română)
* István Nagy: Înainte de potop (Târgu Mureș)
* Lajos Szabó: Scuza (Târgu Mureș)
* Spectacol Karinthy (Târgu Mureș)
* Agatha Christie: Zece negri mititei (Subotica)
* Miklós Tóth: Mirele înlocuit (Subotica)
1970:
* Victor Eftimiu: Omul care a văzut moartea (Târgu Mureș, secția română)
* R. E. Sherwood: Pădurea împietrită (Târgu Mureș, secția română)
* P. Garinel-S. Giovanni: Tigru în garaj (Subotica)
1969:
* Shakespeare: Machbeth (Târgu Mureș)
* Robert Thomas: Sărmanul Daniel (Subotica)
1968:
* Anton Cehov: Iubirile lui Platonov (Târgu Mureș)
* Agatha Christie: Cursa de șoareci (Târgu Mureș, secția română)
1967:
* In memoriam Arany János (Târgu Mureș)
* András Sütő: Formidabilul Ghedeon (Târgu Mureș)
* Mária Földes: Accident în strada nouă (Târgu Mureș, secția română)
1966:
* Dürrenmatt: Fizicienii (Târgu Mureș)
* Spectacol Cabaret (Târgu Mureș, secția română)
* Karel Čapek: Rețeta Makropulos (Ploiești)
1965:
* Camil Petrescu: Suflete tari (Cluj)
* Tamás Deák: Demetrius (Cluj)
* Arthur Miller: Vedere de pe pod (Târgu Mureș, secția română)
1964:
* Paul Everac: Ștafeta nevăzută (Cluj)
* Mária Földes: Accident în strada nouă (Satu Mare)
1963:
* Mária Földes: Accident în strada nouă (Cluj)
* Pavel Kohut: Omul în robă (Cluj, cu János Taub)
* Ny. Pagonyin: Orologiul Kremlinului (Cluj)
* Molière: Tartuffe (Cluj)
1962:
* Jan Otcenasek: Romeo, Julieta și întunericul (Târgu Mureș)
* A. Arbuzov: Poveste din Irkutsk (Târgu Mureș)
1961:
* Federico Garcia Lorca: Casa Bernardei Alba (Târgu Mureș)
* Alecsandru Mirodan: Ziariștii (Târgu Mureș)
1960:
* Viktor Rozov: Zboară cocorii (Satu Mare, cu Ádám Kovács)
* Sándor Király: Musafirul nepoftit (Satu Mare)
* Victor Hugo: Ruy Blas (Cluj)
1959:
* Shakespeare: Hamlet (Satu Mare)
* Mariana Pîrvulescu: Musafirul nepoftit (Satu Mare, cu István Farkas)
* Gábor Andor: Papa dolar (Satu Mare)
1958:
* Alfred Gehri: Mansarda (Satu Mare)
* György Kovács-Eugen Mirea: Ultimul tren (Satu Mare, cu Ádám Kovács)
* Goodrich-Hackett: Jurnalul Anei Frank (Satu Mare)
* Dihovicini: Cu dragostea nu-i de glumit (Satu Mare, cu Ádám Kovács)
* Marcel Pagnol: Topaze (Cluj)
1957:
* Dreiser-Bazilevszkij: O tragedie americană (Satu Mare)
* Mária Földes: Zile obișnuite (Satu Mare)
* Alecsandru Mirodan: Ziariștii (Satu Mare)
* Gorki: Vassa Jeleznova (Târgu Mureș)
1956:
* Frigyes Karinthy-István Majoros: Marele bijutier (Baia Mare)
1955:
* Victor Hugo: Ruy Blas (Baia Mare, cu Szabó József)
* A. Afinogenov: Nepoțica (Baia Mare, cu Farkas István)
* A. Arbuzov: Casuța de la marginea orașului (Baia Mare)
1954:
* Ede Szigligeti: Liliomfi (Baia Mare)
* A. Szimukov: Fete frumoase (Baia Mare, cu István Farkas)
* Mihail Sebastian: Steaua fără nume (Baia Mare)
1953:
* C. Constantin-A. Rogoz: Martin Rogers descoperă America (Cluj)
* László Kiss-Dezső Kováts: Furtuna în munți (Cluj, asistentul regizorului Ernő Szabó)
* B. Gorbatov: Tinerețea părinților (Baia Mare, cu Tompa Miklós)
1952:
* Gyula Háy: Podul vieții (Cluj, cu Sándor Szígyártó)
1951:
* Veselă seară de luni cu muzică (Cluj, alături de Lajos Jordáky și Béla Zilahi)
* N. Ghiakonov: Căsătorie cu zestre
1950:
* Maxim Gorki: Vassa Jeleznova (Cluj, regizor asistent)
* L. Bruckstein: Schimbul de noapte (Cluj)
1949:
* A. Kornyejcsuk: Platon Krecet (Cluj, examen)
* 1977 Rettenetes vasárnap délután – film de televiziune
* 1976 A fekete macska – film de televiziune
Caiet program Livada de visini Teatrul National Targu Mures
Cărți despre Harag György
* Marosi Ildikó: Kis/ Harag/ Könyv – Emlékpróba, 2005.
* Kovács Levente, Madách & Harag, Marosvásárhelyen, 2003.
* Nánay István, Teatrul lui Harag György (Harag György Színháza), Editura Pesti Szalon, 1992
Colocviul regizorilor din teatrele dramatice (III): Pe ce se întemeiază autoritatea profesiei noastre? (revista Teatrul: Nr. 2 – 1979)
Kovacs György (revista Teatrul: Nr. 11 – 1977)
Răspuns la întrebarea: Cum vedeţi începutul stagiunii la teatrul d-voastră? revista Teatrul: Nr. 9 – 1971)
Stagiunea 1964 – 1965: Aprecieri generale (revista Teatrul: Nr. 7 – 1965)
Stagiunea 1964 – 1965: Dramaturgia originală contemporană (revista Teatrul: Nr. 7 – 1965)
Stagiunea 1964 – 1965: Animatorul şi structura ansamblului teatral (revista Teatrul: Nr. 7 – 1965)
Stagiunea 1964 – 1965: Critica teatrală (revista Teatrul: Nr. 7 – 1965)
Stagiunea 1964 – 1965: Probleme de artă a actorului (revista Teatrul: Nr. 7 – 1965)
Stagiunea 1964 – 1965: Regia (revista Teatrul: Nr. 7 – 1965)
Forţa principală a spectacolului: munca regiei cu actorii (revista Teatrul: Nr. 9 – 1961)
În limba română
Liana Ornea, Cluj – Zilele comemorative „György Harag”. Actualitatea lui Harag în revista Teatrul azi, nr. 7,8,9/2006, pp.36-37.
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=59936-cluj-zilele-comemorative-gyorgy-harag-actualitatea-lui-harag
Crenguța Manea, Cluj – Zilele comemorative „György Harag”. Tompa Gábor: „Disperarea beckettiană, ultima formă de speranţă” în revista Teatrul azi, nr. 7,8,9/2006, pp.38-43.
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=59937-cluj-zilele-comemorative-gyorgy-harag-tompa-gabor-disperarea-beckettiana-ultima-forma-de-speranta
Antoaneta Iordache, Cluj – Zilele comemorative „György Harag”. Nouă zile de teatru pe tema Harag în revista Teatrul azi, nr. 7,8,9/2006, pp. 32-35.
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=59935-cluj-zilele-comemorative-gyorgy-harag-noua-zile-de-teatru-pe-tema-harag
Oana Borș, Întru amintirea lui Harag György (Zilele Harag) în revista Teatrul azi nr. 1,2/2001, pp. 24-2
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=53700-intru-amintirea-lui-harag-gyorgy-zilele-harag
Zilele comemorative Harag György în revista Teatrul azi nr. 10,11/2000, p. 18
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=53622-zilele-comemorative-harag-gyorgy
Ludmila Patlanjoglu, La repetiţii cu Harag György în revista Teatrul azi nr. 10,11/2000, pp.21-22.
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=53624-la-repetitii-cu-harag-gyorgy
Ludmila Patlanjoglu, Harag György: „Nu vei putea să pui în lucrul tău decât atât cât eşti” în revista Teatrul azi nr. 10,11/2000, pp.23-29.
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=53625-harag-gyorgy-nu-vei-putea-sa-pui-in-lucrul-tau-decat-atat-cat-esti
În limba maghiară:
Dolgozó Nő – Családi Tükör
1954, X. évfolyam, 11-12. szám, 1954-11-01(10. oldal)
1956, XII. évfolyam, 8. szám, 1956-08-01(11. oldal)
1971, XXVII. évfolyam, 1. szám, 1971-01-01(36. oldal)
1971, XXVII. évfolyam, 12. szám, 1971-12-01(36. oldal)
1975, XXXI. évfolyam, 5. szám, 1975-05-01(22. oldal)
1978, XXXIV. évfolyam, 1. szám, 1978-01-01(13. oldal)
1979, XXXV. évfolyam, 4. szám, 1979-04-01(14. oldal)
1982, XXXVIII. évfolyam, 11. szám, 1982-11-01(13. oldal)
1985, XLI. évfolyam, 1. szám, 1985-01-01(12. oldal)
1987, XLIII. évfolyam, 10. szám, 1987-10-01(12. oldal)
1989, XLV. évfolyam, 7. szám, 1989-07-01(12. oldal)
Új Élet – Erdélyi Figyelő
1958, I. évfolyam, 1. szám, 1958-04-01(27. oldal)
1958, I. évfolyam, 2. szám, 1958-05-01(23. oldal)
1958, I. évfolyam, 3. szám, 1958-06-01(9. oldal)
1958, I. évfolyam, 4. szám, 1958-07-01(21. oldal)
1958, I. évfolyam, 5. szám, 1958-08-01(27. oldal)
1958, I. évfolyam, 7. szám, 1958-10-01(23. oldal)
1958, I. évfolyam, 8. szám, 1958-11-01(4. oldal)
1958, I. évfolyam, 9. szám, 1958-12-01(23. oldal)
1959, II. évfolyam, 1. szám, 1959-01-01(21. oldal)
1959, II. évfolyam, 2. szám, 1959-02-01(9. oldal)
1959, II. évfolyam, 6. szám, 1959-06-01(6. oldal)
1959, II. évfolyam, 7. szám, 1959-07-01(23. oldal)
1961, IV. évfolyam, 22. szám, 1961-11-25(13. oldal)
1963, VI. évfolyam, 1. szám, 1963-01-10(14. oldal)
1968, XI. évfolyam, 4. szám, 1968-02-25(15. oldal)
1971, XIV. évfolyam, 24. szám, 1971-12-25(15. oldal)
1973, XVI. évfolyam, 22. szám, 1973-11-25(15. oldal)
1976, XIX. évfolyam, 8. szám, 1976-04-25(15. oldal)
1978, XXI. évfolyam, 5. szám, 1978-03-10(12. oldal)
1978, XXI. évfolyam, 11. szám, 1978-06-10(17. oldal)
1978, XXI. évfolyam, 12. szám, 1978-06-25(17. oldal)
1978, XXI. évfolyam, 13. szám, 1978-07-10(17. oldal)
1978, XXI. évfolyam, 17. szám, 1978-09-10(17. oldal)
1978, XXI. évfolyam, 23. szám, 1978-12-10(17. oldal)
1979, XXII. évfolyam, 3. szám, 1979-02-10(17. oldal)
1979, XXII. évfolyam, 4. szám, 1979-02-25(18. oldal)
1979, XXII. évfolyam, 5. szám, 1979-03-10(17. oldal)
1979, XXII. évfolyam, 10. szám, 1979-05-25(17. oldal)
1979, XXII. évfolyam, 13. szám, 1979-07-10(18. oldal)
1980, XXIII. évfolyam, 2. szám, 1980-01-25(16. oldal)
1980, XXIII. évfolyam, 6. szám, 1980-03-25(17. oldal)
1980, XXIII. évfolyam, 10. szám, 1980-05-25(20. oldal)
1980, XXIII. évfolyam, 13. szám, 1980-07-10(17. oldal)
1981, XXIV. évfolyam, 7. szám, 1981-04-10(17. oldal)
1981, XXIV. évfolyam, 10. szám, 1981-05-25(17. oldal)
1981, XXIV. évfolyam, 15. szám, 1981-08-10(14. oldal)
1981, XXIV. évfolyam, 18. szám, 1981-09-25(16. oldal)
1982, XXV. évfolyam, 7. szám, 1982-04-10(2. oldal)
1982, XXV. évfolyam, 18. szám, 1982-09-25(14. oldal)
1982, XXV. évfolyam, 22. szám, 1982-11-25(18. oldal)
1982, XXV. évfolyam, 24. szám, 1982-12-25(16. oldal)
1983, XXVI. évfolyam, 4. szám, 1983-02-25(18. oldal)
1983, XXVI. évfolyam, 8. szám, 1983-04-25(18. oldal)
1983, XXVI. évfolyam, 12. szám, 1983-06-25(15. oldal)
1983, XXVI. évfolyam, 16. szám, 1983-08-25(16. oldal)
1983, XXVI. évfolyam, 18. szám, 1983-09-25(16. oldal)
1983, XXVI. évfolyam, 20. szám, 1983-10-25(17. oldal)
1984, XXVII. évfolyam, 1. szám, 1984-01-10(17. oldal)
1984, XXVII. évfolyam, 9. szám, 1984-05-10(17. oldal)
1984, XXVII. évfolyam, 18. szám, 1984-09-25(17. oldal)
1986, XXIX. évfolyam, 13. szám, 1986-07-10(15. oldal)
1989, XXXII. évfolyam, 15. szám, 1989-08-10(18. oldal)
1990, II. évfolyam, 3. szám, 1990-02-01(14. oldal)
Utunk
1949, IV. Évfolyam, 23. szám, 1949-11-19(7. oldal)
1950, V. Évfolyam, 7. szám, 1950-04-08(14. oldal)
1953, VIII. Évfolyam, 24. szám, 1953-06-05(2. oldal)
1953, VIII. Évfolyam, 45. szám, 1953-10-30(1. oldal)
1954, IX. Évfolyam, 21. szám, 1954-05-21(2. oldal)
1955, X. Évfolyam, 1. szám, 1955-01-07(6. oldal)
1955, X. Évfolyam, 32. szám, 1955-08-12(6. oldal)
1956, XI. Évfolyam, 6. szám, 1956-02-10(4. oldal)
1956, XI. Évfolyam, 7. szám, 1956-02-17(2. oldal)
1957, XII. Évfolyam, 13. szám, 1957-03-30(8. oldal)
1957, XII. Évfolyam, 36. szám, 1957-09-05(12. oldal)
1957, XII. Évfolyam, 40. szám, 1957-10-03(6. oldal)
1958, XIII. Évfolyam, 22. szám, 1958-06-05(5. oldal)
1958, XIII. Évfolyam, 37. szám, 1958-09-18(4. oldal)
1960, XV. Évfolyam, 2. szám, 1960-01-15(6. oldal)
1960, XV. Évfolyam, 18. szám, 1960-05-06(8. oldal)
1961, XVI. Évfolyam, 19. szám, 1961-05-12(9. oldal)
1963, XVIII. Évfolyam, 47. szám, 1963-11-22(8. oldal)
1965, XX. Évfolyam, 6. szám, 1965-02-05(8. oldal)
1965, XX. Évfolyam, 12. szám, 1965-03-19(8. oldal)
1969, XXIV. Évfolyam, 40. szám, 1969-10-03(10. oldal)
1971, XXVI. Évfolyam, 14. szám, 1971-04-02(1. oldal)
1971, XXVI. Évfolyam, 16. szám, 1971-04-16(10. oldal)
1971, XXVI. Évfolyam, 27. szám, 1971-07-02(9. oldal)
1971, XXVI. Évfolyam, 47. szám, 1971-11-19(14. oldal)
1971, XXVI. Évfolyam, 48. szám, 1971-11-26(11. oldal)
1973, XXVIII. Évfolyam, 13. szám, 1973-03-30(11. oldal)
1973, XXVIII. Évfolyam, 39. szám, 1973-09-28(12. oldal)
1975, XXX. Évfolyam, 24. szám, 1975-06-13(10. oldal)
1975, XXX. Évfolyam, 26. szám, 1975-06-27(1. oldal)
1975, XXX. Évfolyam, 39. szám, 1975-09-26(8. oldal)
1978, XXXIII. Évfolyam, 26. szám, 1978-06-30(6. oldal)
1978, XXXIII. Évfolyam, 49. szám, 1978-12-08(7. oldal)
1983, XXXVIII. Évfolyam, 19. szám, 1983-05-13(2. oldal)
1984, XXXIX. Évfolyam, 14. szám, 1984-04-06(7. oldal)
1984, XXXIX. Évfolyam, 16. szám, 1984-04-20(8. oldal)
1984, XXXIX. Évfolyam, 18. szám, 1984-05-04(7. oldal)
1984, XXXIX. Évfolyam, 19. szám, 1984-05-11(1. oldal)
1984, XXXIX. Évfolyam, 23. szám, 1984-06-08(6. oldal)
1984, XXXIX. Évfolyam, 46. szám, 1984-11-16(7. oldal)
1984, XXXIX. Évfolyam, 48. szám, 1984-11-30(7. oldal)
1985, XL. Évfolyam, 22. szám, 1985-05-31(2. oldal)
1986, XLI. Évfolyam, 20. szám, 1986-05-16(7. oldal)
1989, XLIV. Évfolyam, 2. szám, 1989-01-13(7. oldal)
Igaz Szó
1956, IV. Évfolyam, 11. szám, 1956-11-01(4. oldal)
1964, XII. Évfolyam, 7. szám, 1964-07-01(168. oldal)
1965, XIII. Évfolyam, 11. szám, 1965-11-01(138. oldal)
A Hét
1971, II. Évfolyam, 12. szám, 1971-03-19(10. oldal)
1971, II. Évfolyam, 23. szám, 1971-06-04(12. oldal)
1972, III. Évfolyam, 51. szám, 1972-12-22(9. oldal)
1975, VI. Évfolyam, 16. szám, 1975-04-18(7. oldal)
1975, VI. Évfolyam, 31. szám, 1975-08-01(7. oldal)
1975, VI. Évfolyam, 35. szám, 1975-08-29(6. oldal)
1975, VI. Évfolyam, 38. szám, 1975-09-19(7. oldal)
1978, IX. Évfolyam, 17. szám, 1978-04-28(6. oldal)
1978, IX. Évfolyam, 18. szám, 1978-05-05(4. oldal)
1978, IX. Évfolyam, 26. szám, 1978-06-30(7. oldal)
1978, IX. Évfolyam, 27. szám, 1978-07-07(9. oldal)
1978, IX. Évfolyam, 29. szám, 1978-07-21(6. oldal)
1978, IX. Évfolyam, 37. szám, 1978-09-15(5. oldal)
1978, IX. Évfolyam, 38. szám, 1978-09-22(5. oldal)
1978, IX. Évfolyam, 40. szám, 1978-10-06(5. oldal)
1978, IX. Évfolyam, 41. szám, 1978-10-13(4. oldal)
1978, IX. Évfolyam, 48. szám, 1978-12-01(7. oldal)
1980, XI. Évfolyam, 39. szám, 1980-09-26(7. oldal)
1980, XI. Évfolyam, 42. szám, 1980-10-17(11. oldal)
1980, XI. Évfolyam, 43. szám, 1980-10-24(9. oldal)
1980, XI. Évfolyam, 46. szám, 1980-11-14(5. oldal)
1981, XII. Évfolyam, 41. szám, 1981-10-09(3. oldal)
1982, XIII. Évfolyam, 30. szám, 1982-07-23(6. oldal)
1982, XIII. Évfolyam, 35. szám, 1982-08-27(7. oldal)
1984, XV. Évfolyam, 4. szám, 1984-01-19(6. oldal)
1984, XV. Évfolyam, 11. szám, 1984-03-08(2. oldal)
1985, XVI. Évfolyam, 34. szám, 1985-08-15(6. oldal)
1986, XVII. Évfolyam, 15. szám, 1986-04-10(12. oldal)
1987, XVIII. Évfolyam, 25. szám, 1987-06-18(2. oldal)
1989, XX. Évfolyam, 31. szám, 1989-07-27(8. oldal)
1996, XXVII. Évfolyam, 1. szám, 1996-01-12(8. oldal)
1996, XXVII. Évfolyam, 5. szám, 1996-02-09(2. oldal)
1996, XXVII. Évfolyam, 15. szám, 1996-04-12(8. oldal)
1996, XXVII. Évfolyam, 17. szám, 1996-04-26(7. oldal)
1997, XXVIII. Évfolyam, 1-2. szám, 1997-01-10(8. oldal)
1997, XXVIII. Évfolyam, 27. szám, 1997-07-03(8. oldal)
1999, XXX. Évfolyam, 11. szám, 1999-03-18(1. oldal)
1999, XXX. Évfolyam, 51. szám, 1999-12-23(8. oldal)
2000, XXXI. Évfolyam, 21. szám, 2000-06-01(6. oldal)
2000, XXXI. Évfolyam, 42. szám, 2000-11-16(7. oldal)
2001, XXXI. (XXXII.) Évfolyam, 1. szám, 2001-01-11(8. oldal)
2001, XXXI. (XXXII.) Évfolyam, 3. szám, 2001-01-25(4. oldal)
2001, XXXI. (XXXII.) Évfolyam, 8. szám, 2001-03-01(8. oldal)
2001, XXXI. (XXXII.) Évfolyam, 12. szám, 2001-03-29(6. oldal)
2001, XXXI. (XXXII.) Évfolyam, 22. szám, 2001-06-07(2. oldal)
2001, XXXI. (XXXII.) Évfolyam, 26. szám, 2001-07-05(8. oldal)
2001, XXXI. (XXXII.) Évfolyam, 32. szám, 2001-09-27(7. oldal)
2001, XXXI. (XXXII.) Évfolyam, 42. szám, 2001-12-06(8. oldal)
2002, XXXII. (XXXIII.) Évfolyam, 1. szám, 2002-01-10(8. oldal)
2002, XXXII. (XXXIII.) Évfolyam, 24. szám, 2002-06-27(8. oldal)
2002, XXXII. (XXXIII.) Évfolyam, 26. szám, 2002-07-11(2. oldal)
2002, XXXII. (XXXIII.) Évfolyam, 27. szám, 2002-07-18(6. oldal)
2003, XXXIII. (XXXIV.) Évfolyam, 4. szám, 2003-01-30(2. oldal)
2003, XXXIII. (XXXIV.) Évfolyam, 26. szám, 2003-07-10(8. oldal)
2004, II. Évfolyam, 37. szám, 2004-09-16(12. oldal)
2004, II. Évfolyam, 39. szám, 2004-09-30(9. oldal)
2004, II. Évfolyam, 47. szám, 2004-11-25(9. oldal)
2005, III. Évfolyam, 23. szám, 2005-06-09(2. oldal)
2005, III. Évfolyam, 24-25. szám, 2005-06-23(2. oldal)
2005, III. Évfolyam, 26. szám, 2005-06-30(2. oldal)
2005, III. Évfolyam, 30. szám, 2005-07-28(2. oldal)
2005, III. Évfolyam, 37. szám, 2005-09-15(2. oldal)
2005, III. Évfolyam, 39. szám, 2005-09-29(2. oldal)
2005, III. Évfolyam, 41. szám, 2005-10-13(2. oldal)
2005, III. Évfolyam, 44. szám, 2005-11-03(2. oldal)
2005, III. Évfolyam, 46-47. szám, 2005-11-24(2. oldal)
2006, IV. Évfolyam, 1-2. szám, 2006-01-12(2. oldal)
2006, IV. Évfolyam, 3. szám, 2006-01-23(2. oldal)
2006, IV. Évfolyam, 4. szám, 2006-01-31(2. oldal)
2006, IV. Évfolyam, 5. szám, 2006-02-07(2. oldal)
2006, IV. Évfolyam, 6. szám, 2006-02-14(2. oldal)
2006, IV. Évfolyam, 7-8. szám, 2006-02-28(2. oldal)
2006, IV. Évfolyam, 9. szám, 2006-03-07(2. oldal)
2006, IV. Évfolyam, 10. szám, 2006-03-14(2. oldal)
2006, IV. Évfolyam, 11. szám, 2006-03-21(2. oldal)
2006, IV. Évfolyam, 12-13. szám, 2006-04-04(2. oldal)
2006, IV. Évfolyam, 15-16. szám, 2006-04-25(2. oldal)
2006, IV. Évfolyam, 17. szám, 2006-05-02(2. oldal)
2006, IV. Évfolyam, 18. szám, 2006-05-09(2. oldal)
2006, IV. Évfolyam, 20. szám, 2006-05-30(2. oldal)
2006, IV. Évfolyam, 22. szám, 2006-06-06(2. oldal)
2006, IV. Évfolyam, 23. szám, 2006-06-13(13. oldal)
2006, IV. Évfolyam, 27. szám, 2006-07-13(9. oldal)
2006, IV. Évfolyam, 28. szám, 2006-07-20(2. oldal)
2006, IV. Évfolyam, 29-30. szám, 2006-08-03(2. oldal)
Székely Hírmondó
1996, I. Évfolyam, 3. szám, 1996-04-11(3. oldal)
1999, IV. Évfolyam, 43. szám, 1999-10-29(6. oldal)
2000, V. Évfolyam, 22. szám, 2000-06-02(13. oldal)
2001, VI. Évfolyam, 51-52. szám, 2001-12-21(26. oldal)
2002, VII. Évfolyam, 24. szám, 2002-06-21(19. oldal)
2004, IX. Évfolyam, 21. szám, 2004-05-28(6. oldal)
2005, X. Évfolyam, 14. szám, 2005-04-08(20. oldal)
2007, XII. Évfolyam, 32. szám, 2007-08-17(8. oldal)
2008, XIII. Évfolyam, 15. szám, 2008-04-18(9. oldal)
2010, XV. Évfolyam, 166. szám, 2010-10-11(14. oldal)
2011, XVI. Évfolyam, 37. szám, 2011-02-23(14. oldal)
2011, XVI. Évfolyam, 40. szám, 2011-02-28(14. oldal)
2014, XIX. Évfolyam, 212. szám, 2014-11-03(14. oldal)
2015, XX. Évfolyam, 100. szám, 2015-05-29(25. oldal)
2015, XX. Évfolyam, 105. szám, 2015-06-05(23. oldal)
2017, XXII. Évfolyam, 172. szám, 2017-09-11(14. oldal)
2018, XXIII. Évfolyam, 72. szám, 2018-04-19(8. oldal)
2018, XXIII. Évfolyam, 73. szám, 2018-04-20(9. oldal)
Művelődés
1971, XXIV. Évfolyam, 8. szám,(17. oldal)
1976, XXIX. Évfolyam, 1. szám,(13. oldal)
1992, XLI. Évfolyam, 11. szám,(9. oldal)
1994, XLVI. (XLIII.) Évfolyam, 7-8. szám,(17. oldal)
1995, XLVIII. Évfolyam, 3. szám,(49. oldal)
1995, XLVIII. Évfolyam, 8-9. szám,(88. oldal)
1995, XLVIII. Évfolyam, 12. szám,(12. oldal)
1996, XLIX. Évfolyam, 1. szám,(4. oldal)
1996, XLIX. Évfolyam, 3. szám,(48. oldal)
1996, XLIX. Évfolyam, 11. szám,(51. oldal)
2000, LIII. Évfolyam, 11. szám,(1. oldal)
2001, LIV. Évfolyam, 10. szám,(25. oldal)
2002, LV. Évfolyam, 2. szám,(14. oldal)
2003, LVI. Évfolyam, 12. szám,(11. oldal)
2007, LX. Évfolyam, 4. szám,(7. oldal)
2009, LXII. Évfolyam, 5-6. szám,(8. oldal)
2011, LXIV. Évfolyam, 5. szám,(12. oldal)
2011, LXIV. Évfolyam, 9. szám,(9. oldal)
2012, LXV. Évfolyam, 8. szám,(25. oldal)
2013, LXVI. Évfolyam, 5. szám,(12. oldal)
2013, LXVI. Évfolyam, 7. szám,(4. oldal)
2015, LXVIII. Évfolyam, 10. szám,(26. oldal)
2016, LXIX. Évfolyam, 3. szám,(21. oldal)
2016, LXIX. Évfolyam, 11. szám,(12. oldal)
Korunk
1986, XLV.Évfolyam, 6. szám,(49. oldal)
1980, XXXIX.Évfolyam, 5. szám,(9. oldal)
1986, XLV.Évfolyam, 6. szám,(14. oldal)
1986, XLV.Évfolyam, 7. szám,(92. oldal)
1986, XLV.Évfolyam, 11. szám,(25. oldal)
1986, XLV.Évfolyam, 12. szám,(47. oldal)
1992, III. Folyam 3, 11. szám, Színház Erdélyben(1. oldal)
1995, III. Folyam 6, 3. szám, A színház minősége(41. oldal)
2001, III. Folyam 12, 1. szám, Holnap – honlap(31. oldal)
2001, III. Folyam 12, 3. szám, A zene piaca – a piac zenéje(73. oldal)
2002, III. Folyam 13, 1. szám, Erdélyi magyar filmtükör 2002(64. oldal)
2002, III. Folyam 13, 10. szám, Gyermek irodalom(60. oldal)
2004, III. Folyam 15, 2. szám, Vállalkozók, vállalkozások(94. oldal)
2010, III. Folyam 21, 9. szám, Tudomány – áltudomány(92. oldal)
2011, III. Folyam 22, 2. szám, Képregény, anime, street art(88. oldal)
2013, III. Folyam 24, 4. szám, Fesztiváltkultúra(43. oldal)
2014, III. Folyam 25, 3. szám, Detektívtörténetek(82. oldal)
Megyei Tükör
1971, IV. Évfolyam, 508. szám, 1971-12-10(7. oldal)
1981, XIV. Évfolyam, 2818. szám, 1981-02-13(2. oldal)
1981, XIV. Évfolyam, 2907. szám, 1981-05-29(2. oldal)
1986, XIX. Évfolyam, 4540. szám, 1986-09-04(3. oldal)
Háromszék
1993, V. Évfolyam, 895. szám, 1993-06-12(8. oldal)
1993, V. Évfolyam, 912. szám, 1993-07-07(8. oldal)
1993, V. Évfolyam, 917. szám, 1993-07-14(8. oldal)
1993, V. Évfolyam, 955. szám, 1993-09-04(8. oldal)
1993, V. Évfolyam, 958. szám, 1993-09-09(8. oldal)
1994, VI. Évfolyam, 1137. szám, 1994-05-24(8. oldal)
1994, VI. Évfolyam, 1139. szám, 1994-05-26(2. oldal)
1994, VI. Évfolyam, 1278. szám, 1994-11-05(5. oldal)
1995, VII. Évfolyam, 1413. szám, 1995-04-22(8. oldal)
1995, VII. Évfolyam, 1439. szám, 1995-05-26(10. oldal)
1995, VII. Évfolyam, 1482. szám, 1995-07-15(4. oldal)
1995, VII. Évfolyam, 1498. szám, 1995-08-03(2. oldal)
1996, VIII. Évfolyam, 1677. szám, 1996-03-06(8. oldal)
1996, VIII. Évfolyam, 1758. szám, 1996-06-13(8. oldal)
1996, VIII. Évfolyam, 1766. szám, 1996-06-22(8. oldal)
1997, IX. Évfolyam, 2135. szám, 1997-09-06(8. oldal)
1997, IX. Évfolyam, 2151. szám, 1997-09-25(8. oldal)
1997, IX. Évfolyam, 2154. szám, 1997-09-29(8. oldal)
1997, IX. Évfolyam, 2157. szám, 1997-10-02(8. oldal)
1997, IX. Évfolyam, 2158. szám, 1997-10-03(1. oldal)
1998, X. Évfolyam, 2534. szám, 1998-12-30(3. oldal)
1999, XI. Évfolyam, 2768. szám, 1999-10-04(8. oldal)
1999, XI. Évfolyam, 2785. szám, 1999-10-23(2. oldal)
1999, XI. Évfolyam, 2806. szám, 1999-11-17(12. oldal)
1999, XI. Évfolyam, 2808. szám, 1999-11-19(12. oldal)
1999, XI. Évfolyam, 2809. szám, 1999-11-20(8. oldal)
1999, XI. Évfolyam, 2810. szám, 1999-11-22(8. oldal)
1999, XI. Évfolyam, 2811. szám, 1999-11-23(12. oldal)
2000, XII. Évfolyam, 2902. szám, 2000-03-13(8. oldal)
2000, XII. Évfolyam, 2923. szám, 2000-04-06(12. oldal)
2000, XII. Évfolyam, 2949. szám, 2000-05-09(12. oldal)
2000, XII. Évfolyam, 2954. szám, 2000-05-15(8. oldal)
2000, XII. Évfolyam, 2971. szám, 2000-06-03(8. oldal)
2001, XIII. Évfolyam, 3370. szám, 2001-09-22(6. oldal)
2001, XIII. Évfolyam, 3424. szám, 2001-11-24(6. oldal)
2002, XIV. Évfolyam, 3518. szám, 2002-03-23(10. oldal)
2002, XIV. Évfolyam, 3598. szám, 2002-07-02(12. oldal)
2004, XVI. Évfolyam, 4063. szám, 2004-01-17(4. oldal)
2004, XVI. Évfolyam, 4069. szám, 2004-01-24(2. oldal)
2006, XVIII. Évfolyam, 4894. szám, 2006-10-07(4. oldal)
2007, XIX. Évfolyam, 5244. szám, 2007-12-01(6. oldal)
2009, XXI. Évfolyam, 5659. szám, 2009-04-23(14. oldal)
2009, XXI. Évfolyam, 5717. szám, 2009-07-02(2. oldal)
2009, XXI. Évfolyam, 5765. szám, 2009-08-28(5. oldal)
2010, XXII. Évfolyam, 5998. szám, 2010-06-04(8. oldal)
2010, XXII. Évfolyam, 6059. szám, 2010-08-14(6. oldal)
2010, XXII. Évfolyam, 6100. szám, 2010-10-01(22. oldal)
2010, XXII. Évfolyam, 6108. szám, 2010-10-11(8. oldal)
2010, XXII. Évfolyam, 6113. szám, 2010-10-16(6. oldal)
2010, XXII. Évfolyam, 6176. szám, 2010-12-31(3. oldal)
2011, XXIII. Évfolyam, 6217. szám, 2011-02-19(9. oldal)
2011, XXIII. Évfolyam, 6222. szám, 2011-02-25(11. oldal)
2011, XXIII. Évfolyam, 6224. szám, 2011-02-28(8. oldal)
2011, XXIII. Évfolyam, 6229. szám, 2011-03-05(6. oldal)
2011, XXIII. Évfolyam, 6280. szám, 2011-05-06(8. oldal)
2011, XXIII. Évfolyam, 6403. szám, 2011-09-30(11. oldal)
2011, XXIII. Évfolyam, 6447. szám, 2011-11-21(8. oldal)
2011, XXIII. Évfolyam, 6449. szám, 2011-11-23(12. oldal)
2012, XXIV. Évfolyam, 6561. szám, 2012-04-07(6. oldal)
2012, XXIV. Évfolyam, 6634. szám, 2012-07-06(2. oldal)
2012, XXIV. Évfolyam, 6701. szám, 2012-09-24(9. oldal)
2013, XXV. Évfolyam, 6979. szám, 2013-08-29(5. oldal)
2013, XXV. Évfolyam, 7048. szám, 2013-11-18(12. oldal)
2013, XXV. Évfolyam, 7049. szám, 2013-11-19(12. oldal)
2013, XXV. Évfolyam, 7057. szám, 2013-11-28(12. oldal)
2013, XXV. Évfolyam, 7059. szám, 2013-11-30(12. oldal)
2014, XXVI. Évfolyam, 7101. szám, 2014-01-24(5. oldal)
2014, XXVI. Évfolyam, 7305. szám, 2014-09-25(2. oldal)
2014, XXVI. Évfolyam, 7311. szám, 2014-10-02(15. oldal)
2014, XXVI. Évfolyam, 7370. szám, 2014-12-11(11. oldal)
2015, XXVII. Évfolyam, 7534. szám, 2015-07-03(27. oldal)
2015, XXVII. Évfolyam, 7604. szám, 2015-09-23(8. oldal)
2015, XXVII. Évfolyam, 7621. szám, 2015-10-13(2. oldal)
2015, XXVII. Évfolyam, 7625. szám, 2015-10-17(10. oldal)
2016, XXVIII. Évfolyam, 7787. szám, 2016-05-04(12. oldal)
2016, XXVIII. Évfolyam, 7800. szám, 2016-05-19(14. oldal)
2016, XXVIII. Évfolyam, 7914. szám, 2016-10-01(5. oldal)
2017, XXIX. Évfolyam, 8021. szám, 2017-02-11(6. oldal)
2017, XXIX. Évfolyam, 8030. szám, 2017-02-22(1. oldal)
2017, XXIX. Évfolyam, 8244. szám, 2017-11-06(12. oldal)
2018, XXX. Évfolyam, 8356. szám, 2018-03-24(10. oldal)
2018, XXX. Évfolyam, 8534. szám, 2018-10-27(23. oldal)
* Pagină Wikipedia
https://ro.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%B6rgy_Harag
* Harag György – actor, regizor, fondatorul teatrelor din Baia Mare şi Satu Mare
http://omie100.ro/portret/harag-gyorgy/
* Spectacole regizate de Gheorghe Harag pe scena Teatrului Național Târgu Mureș
https://www.teatrunational.ro/arhiva-teatrului/in-memoriam/gyoergy-harag.html
* György Harag/Gheorghe Harag – Livada cu vişini, un spectacol-testament, un spectacol-cântec de lebădă
https://agenda.liternet.ro/articol/19839/Comunicat-de-presa/Gyorgy-HaragGheorghe-Harag-Livada-cu-visini-un-spectacol-testament-un-spectacol-cantec-de-lebada.html
* Articole scrise de Harag György în revista Teatrul
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/listaAutor.asp?IndexS=H&NumeS=Harag0Gy%C3%B6rgy
* Harag György în articole de presă în limba maghiară – arhivă digitalizată
http://digiteka.ro/kereses?s=harag+gyorgy&subm=Keres
* Gheorghe Harag – În locul unui interviu nerealizat
http://revistateatrul.cimec.ro/1985/Nr.9.anul.XXX.septembrie.1985/imagepages/19033.1985.09.pag080-pag081.html
* ”Profesorul Harag” de Dan Micu
http://revistateatrul.cimec.ro/1985/Nr.9.anul.XXX.septembrie.1985/originalimages/19034.1985.09.pag082-pag083.jpg?fbclid=IwAR3yqHLbEkxW4NCozS3kvJ5JsI075KKUmsVLAQcc7wuLbUucNGSW7WYztXk