Silvestru, Valentin
1924, Sânteia, jud. Iași
1996, București
Critic de teatru, prozator, traducător
Valentin Silvestru e una dintre cele mai vizibile și mai interesante (a se citi paradoxale) personalități ale criticii de teatru a secolului XX. Membru activ, de nădejde, al tinerei nomenklaturi de după 1946, îl găsim în primele rânduri ale presei culturale a momentului. Absolvent de Litere și Filozofie, colaborează la publicațiile de partid cu reportaje, cronici și proze încă din studenție (semnătura sa fiind regăsibilă în România liberă, Contemporanul, Flacăra, Rampa ori Lumea). După un interludiu în film, ca director artistic, la doar 26 de ani, al Studioului Cinematografic București (1950-1951) și redactor-șef al publicației Probleme de cinematografie (1951-1953), primește o catedră de estetică la Institutul de Teatru din București (1953-1959), simultan devenind șef al secției de artă și cronicar dramatic la Contemporanul (1954-1969). Deja, în acest context anume, Silvestru începe să își consolideze, și prin aparițiile de la radio și televiziune, imaginea de autoritate greu de contrazis, ce se va extinde mai apoi, dominator, peste teatrul românesc pentru aproape treizeci de ani. Din 1969, Valentin Silvestru va fi cronicarul teatral al României literare, păstrându-și în același timp și rubricile aproape permanente de la radio. A colaborat la aproape toate revistele culturale românești de până în anii 90, a tradus, a făcut dramatizări, a scris scenarii de televiziune, de desene animate sau filme artistice.
Stranietatea destinului său cultural e emblematică pentru evoluția multor scriitori, critici literari, de artă, muzicali sau teatrali care au debutat și au făcut repede carieră în „no manʼs landul” 1945-1950: intrați de tineri în cohorta celor ce implementau noua ordine ideologică în cultură, fie cu onestă credință, fie din oportunism, ei se bucură de neobișnuite privilegii în schimbul exercitării unui activism cultural pur și dur, în cel mai dogmatic stil de discurs, de sorginte stalinistă. Critica practicată până în jurul lui 1956 nu e propriu-zis analitică, e una prin excelență normativă, iar normativitatea ei își împrumută cuvintele cheie și operatorii de evaluare din limbajul de lemn tradus sau calchiat după regulile realismului socialist, cel de la Moscova. În același timp însă, dacă omul de cultură e unul adevărat, ei sunt și printre puținii aleși care au parte nu doar de lecturile obligatorii, ideologice și artistice, de proveniență sovietică, ci și de contactul cu ziare și reviste străine, difuzate limitat, la vârful eșafodajului nou creat. Unii dintre ei doresc, deci, să se afirme nu doar prin funcții, ci și prin demonstrarea unei mereu mai largi competențe asupra câmpului în care își exercită profesia, ceea ce, desigur, va induce puzderie de neliniști și contradicții în procesul sinuos de relaxare a politicilor culturale.
Valentin Silvestru se dovedește, în acest context, ambițios, muncitor și versatil, construindu-și cu răbdare și fără odihnă o imagine publică în care amabilitatea ironică, ușurința de a traversa medii diverse și de a crea relații, o curiozitate de cunoaștere hrănită de lecturi variate, dar și de șansa rară de a călători în afara țării se combină cu o autoritate (adesea vanitoasă) în perpetuă expansiune. Își dorește să-și dubleze cariera de critic teatral cu una de scriitor, mai ales umorist, și scrie puzderii de proze scurte, scheciuri, tablete de radio și televiziune, nu fără oarecare talent, dar nici de mare strălucire. Se implică în dezbateri, scrie editoriale, ține conferințe docte și volburoase, e bună vreme un soldat disciplinat al contorsionatelor decizii culturale venite de sus, dar nu are, după dezghețul din 1956, întotdeauna bune intuiții de corecție a traseului său evaluativ. Cel mai bun exemplu este dat de participarea sa, mai degrabă penibilă și soldată cu o jalnică înfrângere în dezbaterea organizată de ATM (Asociația oamenilor de teatru și interpreților muzicali) în ianuarie 1962[1], in jurul excepționalului spectacol al lui Liviu Ciulei cu Cum vă place de William Shakespeare[2].
Acest moment va fi, pentru Silvestru, unul crucial, cel puțin din perspectiva unghiului de abordare asupra actului teatral: în scurtă vreme, asemeni unei bune părți a criticii de teatru, el va părăsi perspectiva textocentrist-ideologică, unica admisă în discursul critic al realismul socialist, în favoarea unei critici spectacologice, înscriindu-se astfel (o clipă mai târziu decât alții, desigur) în linia partizanilor noii regii românești, cea deschisă de generația reteatralizării[3]. Curând, tocmai din pricină că poziția sa de „spiritus rector” e deja consolidată, Valentin Sivestru va deveni port-drapelul noilor estetici regizorale în critica românească, va acționa și va fi perceput de întregul mediu teatral drept un sprijinitor esențial al procesului de centrare a interesului critic și de public pe arta regizorală și pe poziția dominantă a regizorului-animator în viața instituției de spectacol[4].
Interesant e că acest proces adaptativ e observabil în special în raport cu multele invitații la colocvii, congrese și festivaluri internaționale la care criticul participă, mai ales în perioada de vârf a neo-avangardismului teatral european și american dintre 1965 și 1975. În acest sens, reportajele, jurnalele de călătorie[5] și eseurile lui dedicate acestor voiaje profesionale constituie o adevărată hartă spectacologică a epocii, de la Moscova la Belgrad, de la Paris și Londra la Madrid și Veneția, de la Roma la New York sau Rio de Janeiro. Probobil că, exceptându-l pe Radu Beligan (ca vicepreședinte al Théâtre des Nations, apoi ca vicepreședinte și ulterior președinte al Institutului Internațional de Teatru, ori ca vicepreședinte CSCA), ori Mihnea Gheorghiu (ca vicepreședinte CSCA și apoi președinte al Academiei de Studii Social Politice și președinte-fondator al UCIN), Silvestru e unul dintre cei mai umblați oameni de artă din România comunistă[6]: și asta fără să fi deținut niciodată funcții de conducere la nivel de partid și de stat. E de notat, totuși, că până în 1991, el e reprezentantul (unic al) României în Asociația Internațională a Criticilor de Teatru, poziție sprijinită de condiția sa de vicepeședinte al ATM.
Un editorial nesemnat, logoreic-patriotard, „În continuarea marilor tradiții”[7] din 1966, semnalează campania de recuperare culturală a tradiției interbelice; dar și, odată cu ea, apariția primelor mărci de întoarcere la naționalism: e citat Ion Heliade Rădulescu, pus în boltă cu declarațiile înflăcărate despre cultură și specific național ale lui Nicolae Ceaușescu, la Congresul IX al PCR. Editorialul e urmat de un eseu al lui Valentin Silvestru, reluare a unui articol apărut pe 8 iunie în Scânteia, intitulat „Trecutul și prezentul dramei istorice românești”. Plecând de la recenta apariție a studiului lui Virgil Brădățeanu Drama istorică națională[8], articolul glosează amplu despre piesele cu conținut istoric, de la 1848 și până în prezentul imediat, operând acolade inter-tematice și comparații estetice, veștejind unii autori cândva celebri și ștergând colbul de pe operele altora. În eseu, sunt disciplinat discutate dimensiunea patriotic-politică a dramelor istorice, cea filozofică, cea de reevaluare – actualizantă dar și recuperatorie – a personalităților istorice de marcă, sau a momentelor de cumpănă. Ținând seama de apariția sa originară în organul de presă al PCR, textul lui Silvestru ar trebui citit în dimensiunea sa normativă cu privire la declanșarea amplului proiect dedicat „epopeii naționale”, inițiat de Ceaușescu și implementat în deceniile următoare în toate tipurile de arte, de la cinema și teatru la literatura beletristică, artele plastice, ori la muzica de operă. E, și acesta, un exemplu concludent despre labirintica personalitate a criticului care, din acest moment, va deveni (atât prin eseuri cât și prin volume scrise[9] ori îngrijite, ori alte materiale publicistice) unul dintre corifeii „epopeii naționale” în teatrul românesc.
De altminteri, cum după congresul al X-lea al PCR din 1969 direcția naționalistă în cultură începe să devină o marotă a sistemului, criticul nu ezită să intre în rîndurile celor care o vor susține cu emfază și hotărâre până la prăbușirea din 1989. De exemplu, centrarea interesului eseurilor de sinteză pe „vâna românească” – așa cum punctau insistent și documentele congresului tocmai încheiat – e probată de activistul-critic Mihai Florea printr-o călătorie fantezistă în căutarea „Conceptului românesc de cultură teatrală”, în fapt o comunicare la sesiunea științifică organizată la sărbătorirea a 20 de ani de la înființarea Institutului de Istoria Artei[10]. Și mai vehement-bombastic, Valentin Silvestru propune chiar un periplu menit să configureze, nici mai mult, nici mai puțin decât „Condiția istorică și trăsăturile distinctive ale actorului român”[11] (în fapt, spre amuzamentul nostru de azi, e vorba despre o scurtă evocare referitoare la faptul că actorii români de secol XIX, întemeietori de școală, au fost mai toți la studii la Paris). Devine, în fond, foarte greu de răspuns la întrebarea dacă sistemul îl manipula pe critic sau invers.
Pe de altă parte, contribuția de cronicar dramatic e, cu siguranță una copleșitoare, nu doar prin cantitate ci și prin talentul analitic: cele mai importante cronici și eseuri și le-a publicat în mai multe culegeri[12] care și azi sau seamă, cu acuitate, aspra evoluției fenomenului artistic pe parcursul a trei decenii. Uneori tonul e bombastic-baroc, alteori e ritmat de entuziasmul creat de o producție sau alta, însă acuitatea privirii, capacitatea de a reda descriptiv atât amănuntul revelatoriu cât și semnificațiile de ansamblu, ori precizia diagnosticului sunt în majoritatea cazurilor impresionante.
Dansul pe jeratic al criticilor de teatru, prinși la mijloc, după 1971, în mereu mai fierbintele conflict dintre expresia teatrală vie și directivele constrângătoare ale lui Ceaușescu își găsește în Silvestru expresia plenară în 1972, o dată cu scandalul creat în jurul premierei cu Revizorul de Nikolai Gogol, pus în scenă de Lucian Pintilie la Teatrul Bulandra. Cronica lui la spectacol apăruse în miezul scandalului de culise desfășurat pe coridoarele și în birourile CCES și Direcției de propagandă a PCR, în numărul din 28 septembrie al României literare.
Conform documentelor din arhiva CC al PCR recent publicate[13], nu numai spectacolul a fost oprit ci Cornel Burtică, secretar cu probleme de propagandă responsabil cu presa și cultura, a comandat de fapt articole care să înfiereze spectacolul[14]. Totuși, inexplicabil, articolul lui Silvestru a apărut înainte de ultima reprezentație din 28 octombrie 1972, stârnind furia lui Ceaușescu. Acesta convoacă o ședință a Biroului politic în 5 octombrie: în urma ei, direcția teatrului a fost destituită într-o ședință maraton, Pintilie n-a mai primit dreptul de a monta alt spectacol de teatru, iar represaliile s-au extins în anii următori prin micșorarea numărului de locuri la IATC și reducerea bugetelor teatrelor. Faptul că asupra lui Valentin Silvestru și Românei literare nu par să se fi dispus măsuri de pedeapsă ține de misterioasele încrengături ale relațiilor din aparat, ori dintre aparat și Serviciile secrete, imposibil de recompus astăzi – un rol major e posibil să fi jucat aici faptul că redactorul șef, George Ivașcu, preluase doar de un an revista, iar influența sa în raport cu conducătorii secției de propagandă a CC era una puternică[15]. În schimb, simplul fapt că materialele ce au precedat și au urmat premiera au apărut simultan cu scandalul care-a zguduit întreaga lume teatrală a contribuit, o dată în plus, la consolidarea imaginii criticului de apărător și promotor al artei teatrale autentice.
Valentin Silvestru a publicat și monografii (Teatrul Național „I. L. Caragiale” la Paris, București, [fără marca editurii], 1957, Jules Cazaban, București, Meridiane, 1964, Birlic: o viață trăită pe scenă, București – Casa de Presă și Editura „Rampa și Ecranul”, 1991, Alexandru Giugariu, Vaslui, 1996); cărți de proză scurtă, majoritatea umoristice; a editat antologii de dramaturgie (Teatru de păpuși, autori Alecu Popovici, Valentin Silvestu, Chira Dragomir, București, Editura pentru Literatură, 1964, Antologia piesei românesti într-un act, ediție, studiu introductiv, note biobliografice de Valentin Silvestru, Cluj-Napoca, Dacia, 1979-1982, 4 volume) și a prefațat un număr consistent de volume de teatru. A încercat, cu mai mult sau mai puțin succes, și să producă teorie teatrală: dacă unele din aceste încercări se dovedesc, la distanță de decenii, stângace, când nu ridicole – e cazul cu Personajul în teatru, București, Meridiane, 1966, ori în mai mică măsură cu unele eseuri din Prezența teatrului (studii critice), București, Meridiane, 1968 -, Elemente de caragialeologie, București, Editura Eminescu, 1979 rămâne totuși o încercare onestă de configurare a esteticii lui I. L. Caragiale (în pofida titlului său atât de neinspirat).
A promovat, din poziția deținută ani la rând, de vicepreședinte al ATM, înființarea unei adevărate rețele de festivaluri și colocvii teatrale în mai toată țara, pe care le patrona, desigur onorific, dar ferm. Nu e mai puțin adevărat că a încurajat și apariția unor noi generații de critici în anii 68-80, de la Natalia Stancu, Mihai Nadin, George Banu, Mirella Nedelcu (Patureau), Monica Săvulescu Voudouri, Andrei Strihan ș.a.[16], la Ludmila Patlanjoglu sau Marian Popescu un deceniu mai târziu (aceștia din urmă debutând chiar în paginile României literare). În anii 1970-1990, Valentin Silvestru avea un statut de nimeni egalat până astăzi: își construise cu grijă un comportament de patriarh, adulat de întreaga suflare de artiști teatrali și responsabili culturali din orice județ. Și după 1990 acest statut se prelungește: în pofida faptului că pierde, după decenii, poziția de cronicar al României literare, e prezent la orice premieră mai însemnată și în orice festival, la fel de bine primit pretutindeni; colaborează la fel de asiduu cu publicații mai vechi sau mai noi, majoritatea în sfera de influență a noii puteri grupate în jurul lui Ion Iliescu.
În primăvara lui 1992, în urma solicitării UNITER (care a moștenit, în bună măsură, logistica și arhivele ATM) de a înființa o secțiune română a AICT (Asociația Internațională a Criticilor de Teatru), cotizația urmând a fi achitată asociativ, refuzul inițial, brutal, al lui Silvestru, până atunci unic critic membru AICT, va duce la o ruptură în raport cu nou înființata uniune de creație. Între 1994 și 2000, în România vor funcționa două secțiuni paralele, una patronată de UNITER cealaltă de Fundația Teatrul XXI, condusă de dramaturgul și criticul Dumitru Solomon și, în primii ani, patronată din umbră de Valentin Silvestru. Între 2000 și 2015 cele două secțiuni se vor reuni, dar va urma, din nefericire, o noua sciziune în iarna lui 2015. Cum însă criticul pierise într-un stupid accident în 1996, această ultimă ruptură nu mai poate fi considerată una dintre moștenirile sale. Totuși, mitul criticului patriarh continuă să își arunce bântuitoarea umbră până în zilele noastre.
Miruna Runcan
Identificator obiect digital: https://www.doi.org/10.47383/DMTR.01.28
Note:
[1] „Valorificarea contemporană a dramaturgiei clasice – discutie pe marginea spectacolului Cum vă place de W. Shakespeare”, Teatrul, nr 2, 1962 și nr. 3, 1962.
[2] Referitor la această dezbatere vezi subcapitolul „Bătălia Cum vă place” în Miruna Runcan, Teatru în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheț 1956-1964, București, Editura Tracus Arte, 2019.
[3] Vezi în acest sens Miruna Runcan, Teatralizarea și reteatralizarea în România, 1920-1960, Cluj Editura Eikon, 2003.
[4] Această poziție face și obiectul unei polemici contondente, cu iz de delațiune, între el și dramaturgul Paul Everac, un aprig susținător al textocentrismului, în 1976. Vezi în acest sens Valentin Silvestru, „Atitudini creatoare în dramaturgia românească”, Teatrul nr. 5, 1976, p 15-29, și Paul Everac, „Concepții și direcții în critica dramatică”, Teatrul, nr. 6, 1976, pp 59-68.
[5] Valentin Silvestru, 1000 de ore în Spania, editura Albastros, 1972, Jurnal de drum al unui critic teatral: (1944-1984), volumul 1, Bucuresti, Meridiane, 1992.
[6] Cu titlu de exemplu, între alte zeci, vezi Valentin Silvestru „Există un teatru experimental?”, Teatrul, nr. 7, 1967, pp 81-93.
[7] Teatrul nr. 8, 1966, pp 1-3.
[8] Virgil Brădățeanu, Drama istorică națională, Bnucurești, Editura pentru literatură, 1966.
[9] Valentin Silvestru, Clio și Melpomena. Prezența istoriei trecute și a celei actuale în universul literaturii dramatice și al scenei românești, București, Editura Eminescu, 1977.
[10] Teatrul, nr. 8, 1969, 20-22.
[11] Idem, p. 23-26.
[12] Vezi Prezența teatrului (studii critice), București, Meridiane, 1968, Spectacole în cerneală (studii teatrale), București, Meridiane, 1972, Caligrafii pe cortină: cinci glose critice, colecția Masca, Editura Eminescu, 1974, Ora 19,30: Studii critice asupra teatrului dramatic din deceniul opt al secolului douăzeci, București, Meridiane, 1983, Un deceniu teatral (studii de critica si istorie), București, Editura Eminescu, 1984.
[13] Alina Tudor-Pavelescu și Laura Dumitru, P.C.R și intelectualii în primii ani ai regimului Ceaușescu 1965-1972, București, Arhivele Naționale ale României, 2007
[14] E vorba despre Radu Popescu, „Revizorul, adaptare de Lucian Pintilie”, România liberă, 26 septembrie 1972, p. 4 și Eugen Brabu, „Prea multă artă”, România liberă, 27 septembrie 1972, pp 3-4.
[15] Pentru mai multe informații legate de „scandalul Revizorul” vezi Miruna Runcan „Scandalul Revizorul – o recontextualizare politică” (I) și (II), Observator cultural, nr. 1010 și 1011, aprilie 2020, https://www.observatorcultural.ro/articol/scandalul-revizorul-o-recontextualizare-politica-i/
[16] Vezi „Discuția despre profesie cu tinerii critici”, Teatrul nr 5, 1968.
Premiul UNITER – Câştigător al Premiului pentru întreaga activitate în anul 1993 (critic) – https://www.uniter.ro/artist/valentin-silvestru/
2.1. Listă cărți:
2.1.1. Volume de autor:
Trenul regal (nuvelă), București, Editura pentru Literatură și Artă a Societății Scriitorilor din Republica Populară Română, 1949.
Jurnalul cu file violete (proză scurtă), București, Editura de Stat pentru Literatură și Artă, 1955.
O femeie aprigă (povestiri), București, Editura de Stat pentru Literatură și Artă, 1955.
Teatrul Național „I. L. Caragiale” la Paris, București, [s. n.], 1957.
Jules Cazaban (album), colecția Figuri de seamă ale teatrului românesc, Bucureti, Meridiane, 1964.
Teatru de păpuși, autori Alecu Popovici, Valentin Silvestu, Chira Dragomir, București, Editura pentru Literatură, 1964.
Glastra cu sfecle (microfoiletoane, momente și schițe vesele), București, Editura pentru Literatură, 1965.
Personajul în teatru, București, Meridiane, 1966.
Prezența teatrului (studii critice), București, Meridiane, 1968.
Tufă de Veneția (schițe vesele), București, Editura Eminescu, 1971.
1000 de ore în Spania, editura Albastros, 1972.
Spectacole în cerneală (studii teatrale), București, Meridiane, 1972.
De ce rîdeau gepizii – schițe umoristice, București, Editura Eminescu, 1973.
Caligrafii pe cortină: cinci glose critice, colecția Masca, Editura Eminescu, 1974.
Cînd ploua, taci și-ascultă… (scrieri satirice), București, Albatros, 1974.
Zîna castraveților (schițe umoristice), București, Albatros, 1976.
Clio și Melpomena (prezența istoriei trecute și a celei actuale în universul literaturii dramatice și al scenei românești, București, Editura Eminescu, 1977.
Elemente de caragialeologie, București, Editura Eminescu, 1979.
Arta îmbrobodirii – schițe vesele, satirice și de alte feluri, Cartea Româneasca, 1982.
Ora 19,30: Studii critice asupra teatrului dramatic din deceniul opt al secolului douăzeci, București, Meridiane, 1983.
Un deceniu teatral (studii de critica si istorie), Bucuresti, Editura Eminescu, 1984.
Umorul în literatură și artă (glose istorice și teoretice), București, Meridiane, 1988.
Ce mai faci? (proză umoristică), București, Albatros, 1988.
Birlic: o viață trăită pe scenă, colecția Monștri sacri, Bucuresti – Casa de Presă și Editura „Rampa și Ecranul”, 1991.
Jurnal de drum al unui critic teatral: (1944-1984), volumul 1, Bucuresti, Meridiane, 1992.
Praf și pulbere (povestiri), București, Albatros, 1996.
2.1.2. Prefațator, ediții îngrijite de Valentin Silvestru:
Întoarcerea Zînei minunilor pe pamînt [teatru de păpuși], Bucuresti, Editura Tineretului, 1962.
Hagi-Tudose, Barbu Delavrancea, prefață și bibliografie de Valentin Silvestru, Bucuresti, Minerva, 1974.
Antologia piesei românesti într-un act / ediție, studiu introdoductiv, note biobliografice de Valentin Silvestru,Cluj-Napoca, Dacia, 1979-1982, 4 volume.
Proză satirică română contemporană, selecția Anatol Ghermanschi, prefață Valentin Silvestru, [Brasov], Astra, 1982.
Carte despre Toma Caragiu, studiu introductiv Valentin Silvestru, Bucuresti, Editura Meridiane, 1984.
Se căsătoresc dovleceii (scrieri satirice), selecția Anatol Ghermanschi, prefață Valentin Silvestru, Brasov, Astra, 1984.
Teatru série D.R. Popescu, ediție îngrijită (selecția textelor, prefață, selectia referințelor critice și biobibliografie) de Valentin Silvestru, București, Editura Eminescu, 1985
Noaptea [teatru] de Mircea Radu Iacoban, prefață de Valentin Silvestru, Bucuresti, Editura Eminescu, 1986.
Teatru autor Matei Vișniec, prefață de Valentin Silvestru, Vol.1-2, București, Cartea Românească, 1996.
Printre naufragiați (teatru), autor Dan Cojocacu; prefață de Valentin Silvestru, București, Editura Aldine, [s.a.].
2.2. Listă de spectacole la care a colaborat:
- Cearta
Teatrul Municipal ‘Bacovia’ – Bacău – 26.10.1949 (autor) - Valoper (Divortul)
Teatrul ‘Tamasi Aron’ – Sfântu Gheorghe – 29.10.1949 (autor) - Cearta
Teatrul Municipal – Turda – 19.01.1950 (autor) - Farse medievale
Teatrul ‘Tineretului’ – Piatra Neamţ – 01.03.1974 (traducător) - Maria şi copiii ei
Teatrul ‘Sică Alexandrescu’ – Braşov – 02.04.1977 (traducător) - Maria şi copiii ei
Teatrul Naţional ‘Marin Sorescu’ – Craiova – 04.11.1977 (traducător) - Maria şi copiii ei
Teatrul ‘Alexandru Davilla’ – Piteşti – 16.09.1978 (traducător) - Povestiri vesele dintr-o noapte de carnaval
Teatrul Dramatic ‘Fani Tardini’ – Galaţi – 25.10.1975 (autor) - Teatrul lumii – călătorie prin teatrul Americii latine
Teatrul ‘Ion Creangă’ – Bucureşti – 14.11.1974 (adaptare scenică)
Tufă de Veneția, regia Petre Bokor, după schițe vesele, autor Valentin Silvestru
– https://www.imdb.com/title/tt0135693/
– https://www.youtube.com/watch?v=MImmVOths8g
- Criticul de teatru Valentin Silvestru – https://www.youtube.com/watch?v=ByRUxm0roMY
- Maeștrii umorului – Valentin Silvestru, Radio România cultural, fragment – https://www.youtube.com/watch?v=FSnmDFQrbGI
- Comemorare Valentin Silvestru, reportaj realizat de Mirela Nicolae – Radio România cultural https://www.youtube.com/watch?v=Zikth-wbEMQ
- Lecturi din carantină: Valentin Silvestru – Carte despre Toma Caragiu. Crina Matei într-o lectură – tribut. https://www.youtube.com/watch?v=8KHdQktnz_A
- Umorul și teatrul lui Valentin Silvestru – https://www.youtube.com/watch?v=tbTqB6P1JMw
Articole anchetă
Masa rotundă: Teatrul şi angajarea politică (invitaţi: Margareta Bărbuţă, Ileana Colomieţ, Mihai Nadin, Valeriu Râpeanu, Valentin Silvestru, Traian Şelmaru, Natalia Stancu, Andrei Strihan), revista Teatrul nr. 6/1974
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1974/Nr.6.anul.XIX.iunie.1974/imagepages/11860.1974.06.pag002-pag003.html
Masa rotundă a revistei: Criticii despre critică (au participat criticii George Banu, Sebastian Costin, Valentin Silvestru, Natalia Stancu, Andrei Strihan), revista Teatrul nr. 4/1972
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1972/Nr.4.anul.XVII.aprilie.1972/imagepages/10478.1972.04.pag008-pag009.html
O artă majoră: Teatrul de păpuşi (Participanţii la dezbatere: B.T. Rîpeanu – regizor la Teatrul de păpuşi din Braşov, Ştefan Lenkisch – regizor la Teatrul „Ţăndărică”, Valentin Silvestru, Marcel Breslaşu, Horia Davidescu – directorul Teatrului de păpuşi din Craiova, Dorel Dorian, D. Ersig – regizor la Teatrul de Comedie, Florica Teodoru, Nicolae Massim, Nela Stroescu, Gelu Naum, Radu Valter – secretar literar al Teatrului „Ţăndărică”, Al. Mitru, Miron Niculescu – regizor la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”, Paul Fux – scenograf la Teatrul de păpuşi Oradea, Eduard Jurist, Ion Mustaţă, Ana Predescu), revista Teatrul nr. 9/1962
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1962/Nr.9.anul.VII.septembrie.1962/imagepages/image26.html
Cum se reflectă satul colectivizat în dramaturgie (au participat la discuţii: V. Em. Galan, Valentin Silvestru, Al. Ivan Ghilia, Silvia Andreescu, Paul Everac, Gheorghe Vlad, Margareta Bărbuţă, Florian Nicolau), revista Teatrul nr.7/1962
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1962/Nr.7.anul.VII.iulie.1962/imagepages/image43.html
Cum se reflectă satul colectivizat în dramaturgie (au participat la discuţii: V. Em. Galan, Valentin Silvestru, Al. Ivan Ghilia, Dinu Cernescu, Vicu Mîndra, Horia Lovinescu), revista Teatrul nr. 5/1962
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1962/Nr.5.anul.VII.mai.1962/imagepages/image3.html
Articole din reviste de specialitate IN MEMORIAM Valentin Silvestru
Dumitru Solomon, Un paragraf de istorie, revista Teatrul azi nr. 1,2/1997 https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52739-un-paragraf-de-istorie
Dumitru Radu Popescu, Oricât m-ai zgândări, revista Teatrul azi nr. 1,2/1997 https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52740-oricat-m-ai-zgandari
Rodica Mandache, Gând la plecarea unui om care mi-a schimbat viaţa, revista Teatrul azi nr. 1,2/1997 https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52741-gand-la-plecarea-unui-om-care-mi-a-schimbat-viata
Articole online despre Valentin Silvestru
Valentin Silvestru a primit un loc special în muzeul judetean (deschiderea sãlii Valentin Silvestru – spațiu muzeal) – http://www.vremeanoua.ro/valentin-silvestru-a-primit-un-loc-special-in-muzeul-judetean
– DOCUMENTAR: 20 de ani de la moartea lui Valentin Silvestru, personalitate marcantă a vieții teatrale – https://radioromaniacultural.ro/documentar-20-de-ani-de-la-moartea-lui-valentin-silvestru-personalitate-marcanta-a-vietii-teatrale/
– Maeștrii umorului: Valentin Silvestru. Realizatori: Silvia Cusursuz, Manuella Popescu şi Mircea Zăvoianu. Regia tehnico-muzicală: Monica Wilhelm. https://www.mixcloud.com/teatru-radiofonic/maestrii-umorului-valentin-silvestru/
– Valentin Silvestru – SCHIȚE UMORISTICE. Disc Vinil » Valentin Silvestru – Schițe Umoristice – http://discvinil.ro/produs/valentin-silvestru-%E2%80%8E-schite-umoristice/
– Valentin Silvestru: Noi nu am avut critici de teatru profesioniști – Interviu realizat de Paul Tutungiu – https://yorick.ro/valentin-silvestru-noi-nu-am-avut-critici-de-teatru-profesionisti/
ultimul articol: Tartuffe, un mit metaforic: „Tartuffe” de Moliere, Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov, Teatrul azi nr. 1,2/1997
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52706-tartuffe-un-mit-metaforic-tartuffe-de-moliere-teatrul-sica-alexandrescu-din-brasov
Portret actrița Anca Alecsandra – „Două degete de whisky” la o oră aniversară, Teatrul azi nr. 6,7/1996
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=63744-dreptul-la-viata-si-dreptul-la-moarte
Despre spectacolul Domnișoara Iulia de August Strindberg la Teatrul Valah din Giurgiu Regia: Florin Antoniu – Fierbere fără clocot, Teatrul azi 6,7/1996
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52582-fierbere-fara-clocot-domnisoara-iulia-de-august-strindberg-teatrul-valah-din-giurgiu
Despre spectacolul Anna Karenina (T.N.Mihai Eminescu, Chișinău), regia Alexandru Vasilache – În gândul lui Tolstoi, Teatrul azi 6,7 / 1996
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52590-in-gandul-lui-tolstoi
Dona Juana de Radu Stanca la Sibiu, regia Gabi Cadariu – Sibiu – O rechemare inspirată, Teatrul azi nr. 4,5/1996
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52513-sibiu-o-rechemare-inspirata
„Carlo contra Carlo” de Paul Ioachim, Teatrul Naţional din Craiova, regia Daniela Peleanu – De de nu s-au înţeles Goldono şi Gozzi (la Craiova)?, Teatrul azi 4,5/1996
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52543-de-de-nu-s-au-inteles-goldono-si-gozzi-la-craiova-carlo-contra-carlo-de-paul-ioachim-teatrul-national-din-craiova
Despre spectacolul O noapte furtunoasă, regia Dan Micu, Teatrul „C.I.Nottara” – Cât de furtunoasă e noaptea furtunoasă ?, Teatrul azi 4,5/1996
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52536-cat-de-furtunoasa-e-noaptea-furtunoasa-o-noapte-furtunoasa-de-i-l-caragiale-teatrul-c-i-nottara
Despre spectacolul „Danaidele”, regia Silviu Purcărete, Teatrul Naţional din Craiova şi Fundaţia pentru Teatru şi Film „Tofan” – Butoiul danaidelor ca imemorială poveste mitologică şi actuală capodoperă scenică, Teatrul azi 3/1996
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52480-butoiul-danaidelor-ca-imemoriala-poveste-mitologica-si-actuala-capodopera-scenica-danaidele-text-bazat-pe-scrierile-lui-eschil-teatrul-national-din-craiova-si-fundatia-pentru-teatru-si-film-tofan
Despre spectacolul Năpasta, regia Dana Dima, Teatrul Național București la Viena și despre Tartuffe de Moliere, prezentat de „Theâtre du Soleil” din Paris – Caragiale, Brecht, Moliere, într-o vară vieneză, Teatrul azi 1/1996
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=52437-caragiale-brecht-moliere-intr-o-vara-vieneza
Sibiu – O zonă liberă pentru tinerii artişti – Despre festivalurile de teatru din Sibiu, Teatrul azi nr.11,12/1995
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54723-sibiu-o-zona-libera-pentru-tinerii-artisti
Premieră română shakespeariană pe o scenă niponă – Despre turneul japonez al Teatrului „Bulandra” (Ducu Darie și Julius Caesar), Teatrul azi 11,12/1995
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54750-premiera-romana-shakespeariana-pe-o-scena-nipona
Despre spectacolul „Căsătoria” de N.V.Gogol, regia Cristian Juncu, Teatrul „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu – O gogoliadă spirituală, Teatrul azi 9,10/1995
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54916-o-gogoliada-spirituala-casatoria-de-n-v-gogol-teatrul-elvira-godeanu-din-targu-jiu
Jourdain cel scrântit (Molieriana) de Mihail Bulgakov, regia Cristian Juncu – Moliere şi Bulgakov, coautorii unei comedii enigmatice, Teatrul azi 9,10/1995
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54915-moliere-si-bulgakov-coautorii-unei-comedii-enigmatice-jourdain-cel-scrantit-de-mihail-bulgakov-teatrul-elvira-godeanu-din-targu-jiu
Cameristele, regia Ion Mânzatu, Teatrul de Stat din Arad – Suflete oxidate, Teatrul azi 7,8/1995
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54870-suflete-oxidate-cameristele-de-jean-genet-teatrul-de-stat-din-arad
Cu Titus şi Iona printre singaporezi, spectacolele Teatrului Naţional din Craiova, Teatrul azi 7,8/1995
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54883-cu-titus-si-iona-printre-singaporezi
Despre spectacole ATF – Combinaţii scenice aleatorii şi premature, între elemente disparate: „Curaj, Carol !”, spectacol coupé, Teatrul Româno-American „Eugene O’Neill”, Teatrul azi nr. 7,8/1995
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54878-combinatii-scenice-aleatorii-si-premature-intre-elemente-disparate-curaj-carol-spectacol-coupe-teatrul-romano-american-eugene-o-neill
Măsură pentru măsură, Regia: Mihaela Săsărman (studentă în anul IV, clasa prof. Tudor Mărăscu) Theatrum Mundi – Măsură pentru măsură într-o dimensiune necomensurabilă, Teatrul azi, nr. 5,6/1995
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54827-masura-pentru-masura-intr-o-dimensiune-necomensurabila-masura-pentru-masura-de-william-shakespeare-theatrum-mundi
Despre spectacolul D-ale Caragialelui, scenariu de Bogdan Ulmu Teatrul Luceafarul, Iasi, Regia: Bogdan Ulmu – Descaragializări, Teatrul azi, nr.5,6/1995
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54835-descaragializari-d-ale-carnavalului-scenariu-de-bogdan-ulmu-teatrul-luceafarul-din-iasi
Un muzical: Steaua fără nume, regia Alexandru Vasilache, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, Teatrul azi nr. 5,6/1995
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54838-un-muzical-steaua-fara-nume-de-mihail-sebastian-teatrul-national-mihai-eminescu-din-chisinau
O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale, Regia: Mircea Cornișteanu, Teatrul Naţional din Târgu Mureş – Incident în Dealul Spirei – Ziţa îi dă lui Ţircădău în ochi cu spray paralizant, Teatrul azi, nr. 3,4/1995
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54793-incident-in-dealul-spirei-zita-ii-da-lui-tircadau-in-ochi-cu-spray-paralizant-o-noapte-furtunoasa-de-i-l-caragiale-teatrul-national-din-targu-mures
Întâlniri în sudul american al planetei – despre Congresul al treisprezecelea al A.I.C.T., Teatrul azi, nr. 7,8,9/1994
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54680-intalniri-in-sudul-american-al-planetei
Valoarea nu aşteaptă numărul anilor – despre Ion Mircioagă, Teatrul azi nr.4,5,6/1994
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54622-valoarea-nu-asteapta-numarul-anilor
Raporturi complicate între regizori şi actori – despre Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi, regia Ovidiu Lazăr și Fata cinstită regia Laurian Oniga, Teatrul azi nr. 1/1994
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54486-raporturi-complicate-intre-regizori-si-actori
Spectacole la antipod – Teatrul Naţional din Craiova, în turneul său australian, Teatrul azi nr. 12/1993
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54287-spectacole-la-antipod
Despre spectacolul Pescăruşul, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Mic – Pescărușii tineri, Teatrul azi nr. 12/1993
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54259-pescarusii-tineri-pescarusul-de-a-p-cehov-teatrul-mic
Despre Festivalul Naţional de Teatru I.L. Caragiale – …Din registrul ideilor primite, Teatrul azi nr. 12/1993
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54255-din-registrul-ideilor-primite
Despre spectacolul Timon din Atena”, regia Gheorghe Miletineanu, Teatrul Dramatic din Galaţi – Răul veacului – ori al veacurilor?, Teatrul azi nr. 8,9,10/1993
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54447-raul-veacului-ori-al-veacurilor-timon-din-atena-de-william-shakespeare-teatrul-dramatic-din-galati
Tendinţa experimentală – prin teatrele Basarabiei, Teatrul azi, nr. 4,5/1993
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=54357-tendinta-experimentala
Angajamentele zodiacale ale criticii de teatru despre al 12-lea Congres A.I.C.T., Varșovia, Teatrul azi, nr.11,12/1992
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=50784-angajamentele-zodiacale-ale-criticii-de-teatru
Matca” regia Alexandra Gandi, Teatrul Naţional din Timişoara – Frumusețe și turuială, Teatrul azi nr. 8,9,10/1992
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=50682-frumusete-si-turuiala-matca-de-marin-sorescu-teatrul-national-din-timisoara
O tentativă de autoconspectare – Reuniunea națională a criticilor dramatici, Bacău, mai 1991, Teatrul azi nr. 9,10/1991
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=51267-o-tentativa-de-autoconspectare
Seminarul de repertoriu – secțiune în cadrul Festivalului naţional de teatru I.L.Caragiale – inițiat de Secția de critică și teatrologie a Uniunii Teatrale din România, Teatrul azi nr. 11,12/1990
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=51401-seminarul-de-repertoriu
Gala tinerilor actori, ca modul cultural şi experienţă artistică, Teatrul azi nr. 7,8/1990
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=51171-gala-tinerilor-sctori-ca-modul-cultural-si-experienta-artistica
Dreptul la viaţă şi dreptul la moarte – o întrebare obsedantă: „Nu cunoaşteţi vreo piesă bună?”
Teatrul azi, nr. 1/1990
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=63744-dreptul-la-viata-si-dreptul-la-moarte
Pagini de block-notes dintr-o călătorie în U.R.S.S., Revista Teatrul nr. 1, aprilie/1956
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1956/Nr.1.anul.I.aprilie.1956/imagepages/image35.html
Sancţiuni date actorilor, Revista Teatrul nr.1, ianuarie/1997
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1957/Nr.1.anul.II.ianuarie.1957/imagepages/image21.html
Personaje care nu apar, Revista Teatrul nr. 2 februarie/1957
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1957/Nr.2.anul.II.februarie.1957/imagepages/image14.html
Apel indirect, Revista Teatrul nr. 4 aprilie/1957
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1957/Nr.4.anul.II.aprilie.1957/imagepages/image49.html
Teatrul și autorii dramatici, Revista Teatrul nr. 6 iunie/1957
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1957/Nr.6.anul.II.iunie.1957/imagepages/image35.html
Dialog cu un cronicare, Revista Teatrul nr. 7 iulie/1957
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1957/Nr.7.anul.II.iulie.1957/imagepages/image48.html
Subvenţii, lefuri, ajutoare…, Revista Teatrul nr. 9 septembrie/1957
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1957/Nr.9.anul.II.septembrie.1957/imagepages/image28.html
Proiecte de reformă teatrală, Revista Teatrul nr. 3 martie/1958
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1958/Nr.3.anul.III.martie.1958/imagepages/image23.html
Formele comicului, Revista Teatrul nr. 4 aprilie/1958
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1958/Nr.4.anul.III.aprilie.1958/imagepages/image6.html
Coordonate ale interpretării realist-socialiste, Revista Teatrul nr. 10-11/1958
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1958/Nr.10.anul.III.octombrie.noiembrie.1958/imagepages/image30.html
Succesul – în lumina opiniei publice teatrale maghiare, Revista Teatrul nr. 12/1958
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1958/Nr.12.anul.III.decembrie.1958/imagepages/image18.html
Dialoguri despre teatru cu Radu Beligan, Revista Teatrul nr. 5/1959
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1959/Nr.5.anul.IV.mai.1959/imagepages/image20.html
George Vraca – în cîteva mărturii despre contemporaneitate, Revista Teatrul nr. 6/1959
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1959/Nr.6.anul.IV.iunie.1959/imagepages/image25.html
Schiţă de istorie teatrală comparată, Revista Teatrul nr. 7/1959
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1959/Nr.7.anul.IV.iulie.1959/imagepages/image35.html
De la cupletistul Sandy-Huşi la artistul emerit Alexandru Giugaru, Revista Teatrul nr. 8/1959
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1959/Nr.8.anul.IV.august.1959/imagepages/image30.html
Sensul artei amatoare, Revista Teatrul nr. 1/1960
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1960/Nr.1anul.V.ianuarie.1960/imagepages/image44.html
De vorbă cu Gheorghe Cozorici, Tatiana Iekel, Gheorghe Popovici-Poenaru, Victor Rebengiuc, Sanda Toma despre: teatru şi realitate, spiritul de partid şi arta actorului, profilul moral al tînărului actor, Revista Teatrul nr. 6/1960
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1960/Nr.6.anul.V.iunie.1960/imagepages/image36.html
Oglinda visătoare a timpului, Revista Teatrul, nr. 8/1960
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1960/Nr.8.anul.V.august.1960/imagepages/image48.html
O discuţie neprofilată, Revista Teatrul, nr. 9/1960
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1960/Nr.9.anul.V.septembrie.1960/imagepages/image38.html
Puţină bibliografie critică, Revista Teatrul, nr. 10/1960
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1960/Nr.10.anul.V.octombrie.1960/imagepages/image35.html
Carneţelul, Revista Teatrul, nr. 11/1960
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1960/Nr.11.anul.V.noiembrie.1960/imagepages/02875.1960.11.pag074-pag075.html
Dialoguri despre teatru cu Ştefan Mihăilescu-Brăila, Revista Teatrul, nr. 12/1960
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1960/Nr.12.anul.V.decembrie.1960/imagepages/02929.1960.12.pag072-pag073.html
Sarcina numărul 1 a regizorului contemporan: marele spectacol cu piesa originală,autori Moni Ghelerter, Radu Penciulescu și Valentin Silvestru, Revista Teatrul, nr. 1/1961
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1961/Nr.1.anul.VI.ianuarie.1961/imagepages/image6.html
Pătrunjelul şi hreanul, Revista Teatrul, nr. 3/1961
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1961/Nr.3.anul.VI.martie.1961/imagepages/image40.html
Gorki, contemporanul (25 de ani de la moartea lui Gorki), Revista Teatrul nr. 6/1961
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1961/Nr.6.anul.VI.iunie.1961/imagepages/image26.html
Dialoguri despre teatru… monologate, Revista Teatrul nr. 7/1961
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1961/Nr.7.anul.VI.iulie.1961/imagepages/image43.html
Cum vorbeşte spectacolul limba piesei ? (Trei reprezentaţii diferite cu „Celebrul 702”), Revista Teatrul nr. 8/1961
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1961/Nr.8.anul.VI.august.1961/imagepages/image11.html
Suferinţele unui cal, Revista Teatrul nr. 9/1961
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1961/Nr.9.anul.VI.septembrie.1961/imagepages/image43.html
Cum a fost la şedinţă…pagina 103, pagina 104, Revista Teatrul nr. 11/1961
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1961/Nr.11.anul.VI.noiembrie.1961/imagepages/image41.html
Dialoguri despre teatru… După ureche, Revista Teatrul nr. 1/1962
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1962/1962_ian.htm
Responsabilitatea criticii, Revista Teatrul nr. 3/1962
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1962/Nr.3.anul.VII.martie.1962/imagepages/image6.html
O pledoarie contemporană pentru încredere în om („Oceanul” de Al. Stein, la Teatrul de Stat din Sibiu), Revista Teatrul nr. 4/1962
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1962/Nr.4.anul.VII.aprilie.1962/imagepages/image36.html
Dialoguri despre teatru… cu Maestrul, Revista Teatrul nr. 6/1962
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1962/Nr.6.anul.VII.iunie.1962/imagepages/image38.html
Profilul modern al teatrului de păpuşi, Revista Teatrul nr. 8/1962
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1962/Nr.8.anul.VII.august.1962/imagepages/image25.html
Dialoguri despre teatru: Butoiul danaidelor, Revista Teatrul nr. 12/1962
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1962/Nr.12.anul.VII.decembrie.1962/imagepages/image48.html
Talentul personajului scenic, Revista Teatrul nr. 5/1963
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1963/Nr.5.anul.VIII.mai.1963/imagepages/image24.html
Cultura rolului, Revista Teatrul nr. 7/1963
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1963/Nr.7.anul.VIII.iulie.1963/imagepages/image31.html
17 Regizori – Lucian Pintilie, Revista Teatrul nr. 4/1964
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1964/Nr.4.anul.IX.aprilie.1964/imagepages/image14.html
Eroul în legăturile lui cu lumea (I), Revista Teatrul nr. 6/1964
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1964/Nr.6.anul.IX.iunie.1964/imagepages/image29.html
Eroul în legăturile lui cu lumea (II), Revista Teatrul nr. 7/1964
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1964/Nr.7.anul.IX.iulie.1964/imagepages/image12.html
Colocviu între generaţii (participă: Ştefan Ciubotăraşu, Dina Cocea, Toma Caragiu, Gheorghe Dinică), Revista Teatrul nr. 8/1964
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1964/Nr.8.anul.IX.august.1964/imagepages/05295.1964.08.pag034-pag035.html
Un dialog posibil despre „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht (Premieră la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”), Revista Teatrul nr. 1/1965
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1965/Nr.1.anul.X.ianuarie.1965/imagepages/image32.html
Stagiunea 1964 – 1965: Aprecieri generale, Revista Teatrul nr. 7/1965
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1965/Nr.7.anul.X.iulie.1965/imagepages/image10.html
Răsfoind vechi reviste de teatru româneşti, Revista Teatrul nr. 1/1966
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1966/Nr.1.anul.XI.ianuarie.1966/imagepages/image40.html
Răsfoind vechi reviste teatrale româneşti, Revista Teatrul nr. 7/1966
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1966/Nr.7.anul.XI.iulie.1966/imagepages/image46.html
Trecutul şi prezentul dramei istorice româneşti, Revista Teatrul nr. 8/1966
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1966/Nr.8.anul.XI.august.1966/imagepages/image5.html
Corespondenţe, Revista Teatrul nr. 4/1967
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1967/Nr.4.anul.XII.aprilie.1967/imagepages/image49.html
Ajutoarele cronicarului, Revista Teatrul nr. 5/1967
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1967/Nr.5.anul.XII.mai.1967/imagepages/image49.html
Debut cu munţi, Revista Teatrul nr. 6/1967
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1967/Nr.6.anul.XII.iunie.1967/imagepages/image47.html
Discuţie pe note, Revista Teatrul nr. 7/1967
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1967/Nr.7.anul.XII.iulie.1967/imagepages/image48.html
Există un teatru experimental, Revista Teatrul nr. 11/1967
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1967/Nr.11.anul.XII.noiembrie.1967/imagepages/image43.html
Discuţie despre profesie cu tinerii critici, Revista Teatrul nr. 5/1968
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1968/Nr.5.anul.XIII.mai.1968/imagepages/image18.html
Prin teatrele din ţară: Craiova – „Hangiţa” de Carlo Goldoni, Revista Teatrul nr. 5/1968
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1968/Nr.5.anul.XIII.mai.1968/imagepages/image40.html
Conceptul românesc de teatralitate, Revista Teatrul nr. 10/1968
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1968/Nr.10.anul.XIII.octombrie.1968/imagepages/image3.html
Gingaşa activitate de formare a spectatorului prim (colocviu), Revista Teatrul nr. 3/1969
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1969/Nr.3.anul.XIV.martie.1969/imagepages/image48.html
Care este destinul pantomimei în arta contemporană ? (colocviu), Revista Teatrul nr. 4/1969
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1969/Nr.4.anul.XIV.aprilie.1969/imagepages/image46.html
Condiţia istorică şi trăsăturile distinctive ale actorului român, Revista Teatrul nr. 8/1969
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1969/Nr.8.anul.XIV.august.1969/imagepages/08576.1969.08.pag022-pag023.html
Cu Roger Planchon, la umbra lui Racine, Revista Teatrul nr.12/1969
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1969/Nr.12.anul.XIV.decembrie.1969/imagepages/image100.html
Ore reci pe pămînturile de sub apă, Revista Teatrul nr.6/1970
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1970/Nr.6.anul.XV.iunie.1970/imagepages/image19.html
Spectacole în Spania, Revista Teatrul nr.10/1970
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1970/Nr.10.anul.XV.octombrie.1970/imagepages/09499.1970.10.pag036-pag037.html
Teatrul în R. D. Germană, Revista Teatrul nr.1/1971
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1971/Nr.1.anul.XVI.ianuarie.1971/imagepages/image23.html
Stagiunea I.A.T.C. – Examen cu public, Revista Teatrul nr.6/1971
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1971/Nr.6.anul.XVI.iunie.1971/imagepages/09962.1971.06.pag068-pag069.html
Un „diagnostic colectiv” despre Teatrul „Ion Creangă”, Revista Teatrul nr.2/1972
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1972/Nr.2.anul.XVII.februarie.1972/imagepages/10369.1972.02.pag010-pag011.html
Vasile Alecsandri şi teatrul politic, Revista Teatrul nr.3/1974
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1974/Nr.3.anul.XIX.martie.1974/imagepages/11710.1974.03.pag020-pag021.html
Vasile Alecsandri şi teatrul politic (II), Revista Teatrul nr.4/1974
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1974/Nr.4.anul.XIX.aprilie.1974/imagepages/11761.1974.04.pag016-pag017.html
Anul XXX: Evoluţia conceptelor teatrale, Revista Teatrul nr.6/1974
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1974/Nr.6.anul.XIX.iunie.1974/imagepages/11871.1974.06.pag024-pag025.html
Scurtă istorie paralelă, Revista Teatrul nr. 8/1974
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1974/Nr.8.anul.XIX.august.1974/imagepages/11980.1974.08.pag030-pag031.html
Scrisoare către un tînăr coleg, pe marginea unei cărţi, Revista Teatrul nr.9/1974
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1974/Nr.9.anul.XIX.septembrie.1974/imagepages/12041.1974.09.pag046-pag047.html
Meditînd la destinul teatrului, Revista Teatrul nr. 11/1974
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1974/Nr.11.anul.XIX.noiembrie.1974/imagepages/12128.1974.11.pag010-pag011.html
Dicţionar teatral, Revista Teatrul nr. 12/1974
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1974/Nr.12.anul.XIX.decembrie.1974/imagepages/12215.1974.12.pag078-pag079.html
Experienţa unui directorat, Revista Teatrul nr. 1/1975
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1975/Nr.1.anul.XX.ianuarie.1975/imagepages/12237.1975.01.pag018-pag019.html
Jurnal de critic, Revista Teatrul nr. 3/1975
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1975/Nr.3.anul.XX.martie.1975/imagepages/12347.1975.03.pag030-pag031.html
Teatrul politic contemporan, Revista Teatrul nr. 7/1975
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1975/Nr.7.anul.XX.iulie.1975/imagepages/12548.1975.07.pag014-pag015.html
Subtila osmoză, Revista Teatrul nr. 2/1976
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1976/Nr.2.anul.XXI.februarie.1976/imagepages/12918.1976.02.pag012-pag013.html
Atitudini creatoare în dramaturgia română contemporană, Revista Teatrul nr. 5/1976
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1976/Nr.5.anul.XXI.mai.1976/imagepages/13077.1976.05.pag014-pag015.html
Ponderea teatrului în cadrul culturii socialiste, Revista Teatrul nr. 6/1976
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1976/Nr.6.anul.XXI.iunie.1976/imagepages/13127.1976.06.pag008-pag009.html
Povestind despre sine, Revista Teatrul nr. 8/1976
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1976/Nr.8.anul.XXI.august.1976/imagepages/13248.1976.08.pag040-pag041.html
O călătorie teatrală în Canada, Revista Teatrul nr. 8/1976
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1976/Nr.8.anul.XXI.august.1976/imagepages/13258.1976.08.pag060-pag061.html
Să milităm mai angajat pentru promovarea valorilor, Revista Teatrul nr. 11/1976
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1976/Nr.11.anul.XXI.noiembrie.1976/imagepages/13389.1976.11.pag004-pag005.html
Interogaţii caragialogice (I), Revista Teatrul nr. 2/1977
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1977/Nr.2.anul.XXII.februarie.1977/imagepages/13548.1977.02.pag004-pag005.html
Interogaţii caragialogice (II), Revista Teatrul nr. 3/1977
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1977/Nr.3.anul.XXII.martie.1977/imagepages/13609.1977.03.pag020-pag021.html
Critica teatrală în lumea de azi, Revista Teatrul nr. 5/1977
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1977/Nr.5.anul.XXII.mai.1977/imagepages/13734.1977.05.pag058-pag059.html
Ancheta revistei „Teatru”: Stagiunea ’76 – ’77. Tinerii regizori: o forţă creatoare, Revista Teatrul nr. 7/1977
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1977/Nr.7.anul.XXII.iulie.1977/imagepages/13819.1977.07.pag016-pag017.html
Colocviu sub măslini, Revista Teatrul nr. 8/1977
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1977/Nr.8.anul.XXII.august.1977/imagepages/13868.1977.08.pag008-pag009.html
Contextualităţile artei regizorale, Revista Teatrul nr. 10/1977
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1977/Nr.10.anul.XXII.octombrie.1977/imagepages/13988.1977.10.pag036-pag037.html
Răsfoind arhivele …, Revista Teatrul nr. 12/1977
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1977/Nr.12.anul.XXII.decembrie.1977/imagepages/14101.1977.12.pag050-pag051.html
Conspect – ce-i drept, sumar – asupra festivalului braşovean; însă, dinăuntrul său, Revista Teatrul nr. 3/1978
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1978/Nr.3.anul.XXIII.martie.1978/imagepages/14237.1978.03.pag004-pag005.html
Din perspectiva manifestărilor de cultură teatrală, Revista Teatrul nr. 7/1978
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1978/Nr.7.anul.XXIII.iulie.1978/imagepages/14448.1978.07.pag002-pag003.html
Aurel Baranga – văzut din profil, Revista Teatrul nr. 7/1978
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1978/Nr.7.anul.XXIII.iulie.1978/imagepages/14456.1978.07.pag018-pag019.html
Jurnal de călătorie apocrif, adică scris după aceea…, Revista Teatrul nr. 10/1978
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1978/Nr.10.anul.XXIII.octombrie.1978/imagepages/14648.1978.10.pag084-pag085.html
Din repertoriul stagiunii, Revista Teatrul nr. 11/1978
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1978/Nr.11.anul.XXIII.noiembrie.1978/imagepages/14664.1978.11.pag010-pag011.html
Novi Sad: Simpozionul internaţional de teatrologie – Actorul, o idee controversată, Revista Teatrul nr. 5/1979
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1979/Nr.5.anul.XXIV.mai.1979/imagepages/14992.1979.05.pag030-pag031.html
Eminesciană, Revista Teatrul nr. 6/1979
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1979/Nr.6.anul.XXIV.iunie.1979/imagepages/15034.1979.06.pag008-pag009.html
Geografia anului teatral, Revista Teatrul nr. 7,8/1979
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1979/Nr.7-8.anul.XXIV.iulie-august.1979/imagepages/15114.1979.07-08.pag062-pag063.htmll
Contacte româno-portugheze în universul scenei, Revista Teatrul nr. 9/1979
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1979/Nr.9.anul.XXIV.septembrie.1979/imagepages/15229.1979.09.pag090-pag091.html
File de jurnal, Revista Teatrul nr. 11/1979
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1979/Nr.11.anul.XXIV.noiembrie.1979/imagepages/15297.1979.11.pag014-pag015.html
Rîsul lui Baranga, Revista Teatrul nr. 5/1980
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1980/Nr.5.anul.XXV.mai.1980/imagepages/15644.1980.05.pag040-pag041.html
Opinii despre stagiunea 1979-1980. Cum a fost şi cum n-a fost stagiunea, Revista Teatrul nr. 7,8/1980
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1980/Nr.7-8.anul.XXV.iulie-august.1980/imagepages/15748.1980.07-08.pag036-pag037.html
Teodor Mazilu nu mai scrie, Revista Teatrul nr. 10/1980
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1980/Nr.10.anul.XXV.octombrie.1980/imagepages/15901.1980.10.pag034-pag035.html
Centenar: N. D. Cocea, Revista Teatrul nr. 11/1980
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1980/Nr.11.anul.XXV.noiembrie.1980/imagepages/15948.1980.11.pag022-pag023.html
Foamea de public, Revista Teatrul nr. 12/1980
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1980/Nr.12.anul.XXV.decembrie.1980/imagepages/16001.1980.12.pag022-pag023.html
Jurnal de critic (1945-1980), Revista Teatrul nr. 2/1981
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1981/Nr.2.anul.XXVI.februarie.1981/imagepages/16158.1981.02.pag092-pag093.html
Conceptul Sorescu (I), Revista Teatrul nr. 4/1981
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1981/Nr.4.anul.XXVI.aprilie.1981/imagepages/16232.1981.04.pag028-pag029.html
Conceptul Sorescu (II), Revista Teatrul nr. 5/1981
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1981/Nr.5.anul.XXVI.mai.1981/imagepages/16284.1981.05.pag026-pag027.html
Stagiunea ’80-’81: Prezenţe tinere în viaţa teatrală, Revista Teatrul nr. 7,8/1981
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1981/Nr.7-8.anul.XXVI.iulie-august.1981/imagepages/16396.1981.07-08.pag030-pag031.html
Jurnal de critic (1944 – 1981), Revista Teatrul nr. 1/1982
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1982/Nr.1.anul.XXVII.ianuarie.1982/imagepages/16727.1982.01.pag090-pag091.html
Premiul acordat revistei „Teatrul” la Trienala cărţilor şi periodicelor de teatru, Novi Sad, 1982, Revista Teatrul nr. 6/1982
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1982/Nr.6.anul.XXVII.iunie.1982/imagepages/16995.1982.06.pag096-pag097.html
Cum arată scena lumii, văzută din lumea scenei…, Revista Teatrul nr. 1,8/1982
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1982/Nr.7-8.anul.XXVII.iulie-august.1982/imagepages/17091.1982.07-08.pag182-pag183.html
Autor… fără voie, Revista Teatrul nr. 9/1982
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1982/Nr.9.anul.XXVII.septembrie.1982/imagepages/17126.1982.09.pag050-pag051.html
Jurnal de critic (1944 – 1983), Revista Teatrul nr. 1/1983
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1983/Nr.1.anul.XXVIII.ianuarie.1983/imagepages/17361.1983.01.pag094-pag095.html
Jurnal de critic (1944 – 1983), Revista Teatrul nr. 2/1983
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1983/Nr.2.anul.XXVIII.februarie.1983/imagepages/17415.1983.02.pag080-pag081.html
Jurnal de critic (1944-1983), Revista Teatrul nr. 3/1983
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1983/Nr.3.anul.XXVIII.martie.1983/imagepages/17470.1983.03.pag084-pag085.html
Jurnal de critic (1944-1983), Revista Teatrul nr. 4/1983
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1983/Nr.4.anul.XXVIII.aprilie.1983/imagepages/17523.1983.04.pag084-pag085.html
Jurnal de critic (1944-1983), Revista Teatrul nr. 5/1983
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1983/Nr.5.anul.XXVIII.mai.1983/imagepages/17576.1983.05.pag084-pag085.html
Jurnal de critic (1944-1983), Revista Teatrul nr. 6/1983
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1983/Nr.6.anul.XXVIII.iunie.1983/imagepages/17632.1983.06.pag090-pag091.html
Jurnal de critic (1944-1983), Revista Teatrul nr. 7,8/1983
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1983/Nr.7-8.anul.XXVIII.iulie-august.1983/imagepages/17720.1983.07-08.pag160-pag161.html
Jurnal de critic (1944-1983), Revista Teatrul nr. 9/1983
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1983/Nr.9.anul.XXVIII.septembrie.1983/imagepages/17775.1983.09.pag084-pag085.html
Jurnal de critic (1944-1983), Revista Teatrul nr. 10/1983
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1983/Nr.10.anul.XXVIII.octombrie.1983/imagepages/17830.1983.10.pag088-pag089.html
Jurnal de critic (1944-1983), Revista Teatrul nr. 11/1983
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1983/Nr.11.anul.XXVIII.noiembrie.1983/imagepages/17885.1983.11.pag092-pag093.html
Jurnal de critic (1944-1983), Revista Teatrul nr. 12/1983
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1983/Nr.12.anul.XXVIII.decembrie.1983/imagepages/17926.1983.12.pag068-pag069.html
Jurnal de critic (1944-1984), Revista Teatrul nr. 1/1984
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1984/Nr.1.anul.XXIX.ianuarie.1984/imagepages/17990.1984.01.pag090-pag091.html
Jurnal de critic (1944-1984), Revista Teatrul nr. 2/1984
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1984/Nr.2.anul.XXIX.februarie.1984/imagepages/18038.1984.02.pag080-pag081.html
Jurnal de critic (1944-1984), Revista Teatrul nr. 3/1984
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1984/Nr.3.anul.XXIX.martie.1984/imagepages/18096.1984.03.pag090-pag091.html
Jurnal de critic (1944-1984), Revista Teatrul nr. 4/1984
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1984/Nr.4.anul.XXIX.aprilie.1984/imagepages/18149.1984.04.pag090-pag091.html
Jurnal de critic (1944-1984), Revista Teatrul nr. 5/1984
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1984/Nr.5.anul.XXIX.mai.1984/imagepages/18200.1984.05.pag086-pag087.html
Jurnal de critic (1944-1984), Revista Teatrul nr. 6/1984
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1984/Nr.6.anul.XXIX.iunie.1984/imagepages/18253.1984.06.pag082-pag083.html
Generaţia continuă, Revista Teatrul nr. 7,8/1984
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1984/Nr.7.anul.XXIX.iulie-august.1984/imagepages/18307.1984.07-08.pag084-pag085.html
Jurnal de critic (1944-1984), Revista Teatrul nr. 7,8/1984
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1984/Nr.7.anul.XXIX.iulie-august.1984/imagepages/18347.1984.07-08.pag164-pag165.html
Jurnal de critic (1944-1984), Revista Teatrul nr. 9/1984
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1984/Nr.9.anul.XXIX.septembrie.1984/imagepages/18409.1984.09.pag086-pag087.html
Jurnal de critic (1944-1984), Revista Teatrul nr. 10,11/1984
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1984/Nr.10-11.anul.XXIX.octombrie-noiembrie.1984/imagepages/18511.1984.10-11.pag184-pag185.html
Jurnal de critic (1944-1985), Revista Teatrul nr. 1/1985
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1985/Nr.1.anul.XXX.ianuarie.1985/imagepages/18612.1985.01.pag078-pag079.html
Jurnal de critic (1944-1985), Revista Teatrul nr. 2/1985
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1985/Nr.2.anul.XXX.februarie.1985/imagepages/18669.1985.02.pag086-pag087.html
Jurnal de critic (1944-1985), Revista Teatrul nr. 3/1985
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1985/Nr.3.anul.XXX.martie.1985/imagepages/18723.1985.03.pag088-pag089.html
Jurnal de critic (1944-1985), Revista Teatrul nr. 4/1985
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1985/Nr.4.anul.XXX.aprilie.1985/imagepages/18778.1985.04.pag092-pag093.html
Jurnal de critic (1944-1985), Revista Teatrul nr. 5/1985
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1985/Nr.5.anul.XXX.mai.1985/imagepages/18831.1985.05.pag090-pag091.html
Jurnal de critic (1944-1985), Revista Teatrul nr. 6/1985
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1985/Nr.6.anul.XXX.iunie.1985/imagepages/18881.1985.06.pag084-pag085.html
Jurnal de critic (1944-1985), Revista Teatrul nr. 7,8/1985
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1985/Nr.7-8.anul.XXX.iulie-august.1985/imagepages/18985.1985.07-08.pag186-pag187.html
Jurnal de critic (1944-1985), Revista Teatrul nr. 9/1985
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1985/Nr.9.anul.XXX.septembrie.1985/imagepages/19036.1985.09.pag086-pag087.html
In memoriam: Arta lui Octavian Cotescu, Revista Teatrul nr. 10/1985
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1985/Nr.10.anul.XXX.octombrie.1985/imagepages/19072.1985.10.pag052-pag053.html
Jurnal de critic (1944-1985), Revista Teatrul nr. 10/1985
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1985/Nr.10.anul.XXX.octombrie.1985/imagepages/19092.1985.10.pag092-pag093.html
Mari actori români ai secolului 20 despre ei înşişi: Agatha Bârsescu, Revista Teatrul nr. 11,12/1985
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1985/Nr.11-12.anul.XXX.noiembrie-decembrie.1985/imagepages/19172.1985.11-12.pag146-pag147.html
Mari actori români ai secolului 20 despre ei înşişi: George Vraca, Revista Teatrul nr. 1/1986
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1986/Nr.1.anul.XXXI.ianuarie.1986/imagepages/19240.1986.01.pag080-pag081.html
Mari actori români ai secolului 20 despre ei înşişi: Petre Liciu, Revista Teatrul nr. 2/1986
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1986/Nr.2.anul.XXXI.februarie.1986/imagepages/19294.1986.02.pag082-pag083.html
In memoriam: Eternitatea lui Al. Giugaru, Revista Teatrul nr. 3/1986
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1986/Nr.3.anul.XXXI.martie.1986/imagepages/19341.1986.03.pag070-pag071.html
Mari actori români ai secolului 20 despre ei înşişi: Birlic, Revista Teatrul nr. 3/1986
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1986/Nr.3.anul.XXXI.martie.1986/imagepages/19342.1986.03.pag072-pag073.html
Mari actori români ai secolului 20 despre ei înşişi: Ion Livescu, Revista Teatrul nr. 4/1986
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1986/Nr.4.anul.XXXI.aprilie.1986/imagepages/19399.1986.04.pag080-pag081.html
Dezbaterile revistei „Teatrul”: Consecvenţa unui program, Revista Teatrul nr. 10/1986
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1986/Nr.10.anul.XXXI.octombrie.1986/imagepages/19678.1986.10.pag012-pag013.html
Toată lumea iubeşte teatrul: O secundă de reverie, Revista Teatrul nr. 6/1988
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1988/Nr.6.anul.XXXIII.iunie.1988/imagepages/image33.html
Prezenţe româneşti la întîlniri internaţionale: Ideile se mişcă şi ele, Revista Teatrul nr. 7/1988
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1988/Nr.7.anul.XXXIII.iulie.1988/imagepages/image10.html
Secvenţe antologice din spectacolul „Trei surori” de Cehov la Teatrul Naţional din Timişoara: Aveţi-vă ca fraţii, Revista Teatrul nr. 12/1988
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1988/Nr.12.anul.XXXIII.decembrie.1988/imagepages/image20.html
CREDO=ul regizoral, Revista Teatrul nr. 2/1989
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1989/Nr.2.anul.XXXIV.februarie.1989/imagepages/image14.html
CREDO-ul regizotal (II), Revista Teatrul nr. 3/1989
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1989/Nr.3.anul.XXXIV.martie.1989/imagepages/image10.html
Starea de tensiune (…„Unchiul Vanea” de A. P. Cehov la Teatrul Naţional din Craiova), Revista Teatrul nr. 9/1989
http://www.cimec.ro/Teatre/revista/1989/Nr.9.anul.XXXIV.septembrie.1989/imagepages/image10.html
Mircea Morariu: Intransigentul, sentimentalul: „Jurnal de drum al unui critic teatral” de Valentin Silvestru, revista Teatrul azi nr. 7,8,9/2006 – https://biblioteca-digitala.ro/?articol=60025-intransigentul-sentimentalul-jurnal-de-drum-al-unui-critic-teatral-de-valentin-silvestru
Mariana Brăescu, Cartea de teatru: „Un deceniu teatral” de Valentin Silvestru, revista Teatrul nr. 6/1985 – https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48816-cartea-de-teatru-un-deceniu-teatral-de-valentin-silvestru
Romulus Diaconescu, Cartea de teatru: „Ora 19,30” de Valentin Silvestru şi „Viziuni şi forme teatrale” de Constantin Măciucă, revista Teatrul nr. 12/1984 – https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48164-cartea-de-teatru-ora-19-30-de-valentin-silvestru-si-viziuni-si-forme-teatrale-de-constantin-maciuca
Virgil Munteanu, Semnal: „Să trăiţi frumos!” (se dedică lui Valentin Silvestru), revista Teatrul nr.12/1984 – https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48138-semnal-sa-traiti-frumos-se-dedica-lui-valentin-silvestru
Momente ale criticii teatrale contemporane: „Ora 19,30” de Valentin Silvestru şi „Viziuni şi forme teatrale” de Constantin Măciucă (Masa rotundă a revistei „Teatrul”), revista Teatrul nr. 9/1984 https://biblioteca-digitala.ro/?articol=48452-momente-ale-criticii-teatrale-contemporane-ora-19-30-de-valentin-silvestru-si-viziuni-si-forme-teatrale-de-constantin-maciuca-masa-rotunda-a-revistei-teatrul
Artur Silvestru, Cartea de teatru: „Antologia piesei româneşti într-un act” de Valentin Silvestru, revista Teatrul nr. 2/1983 – https://biblioteca-digitala.ro/?articol=47686-cartea-de-teatru-antologia-piesei-romanesti-intr-un-act-de-valentin-silvestru
Dinu Kivu, Colocviile şi festivalurile teatrale (II). Convorbire cu Valentin Silvestru, revista Teatrul nr. 12/1982 – https://biblioteca-digitala.ro/?articol=47174-colocviile-si-festivalurile-teatrale-ii-convorbire-cu-valentin-silvestru
Ștefan Cazimir, Cartea de teatru: „Elemente de caragialeologie” de Valentin Silvestru, revista teatrul nr. 7,8/1980 – https://biblioteca-digitala.ro/?articol=46443-cartea-de-teatru-elemente-de-caragialeologie-de-valentin-silvestru
Mircea Iorgulescu, Cartea de teatru: „Antologia piesei româneşti într-un act” (vol.I) de Valentin Silvestru, revista Teatrul nr. 7,8/1979 – https://biblioteca-digitala.ro/?articol=45931-cartea-de-teatru-antologia-piesei-romanesti-intr-un-act-vol-i-de-valentin-silvestru
Cristina Dumitrescu, Cartea de teatru: „Clio şi Melpomena” de Valentin Silvestru, revista Teatrul nr. 12/1977 – https://biblioteca-digitala.ro/?articol=44550-cartea-de-teatru-clio-si-melpomena-de-valentin-silvestru
Paul Tutungiu, Convorbire cu Valentin Silvestru despre cei cărora le sîntem datori statui, o istorie a dramaturgiei româneşti şi speciile criticii literare, revista Teatrul nr. 10/1976 – https://biblioteca-digitala.ro/?articol=43950-convorbire-cu-valentin-silvestru-despre-cei-carora-le-sintem-datori-statui-o-istorie-a-dramaturgiei-romanesti-si-speciile-criticii-literare
Constantin Paraschivescu, Cartea de teatru: „Caligrafii pe cortină” de Valentin Silvestru, revista Teatrul nr. 1/1975 – https://biblioteca-digitala.ro/?articol=43378-cartea-de-teatru-caligrafii-pe-cortina-de-valentin-silvestru
Manuela Mihăilescu, Spectacole în cerneală de Valentin Silvestru, revista Teatrul nr. 8/1972
https://biblioteca-digitala.ro/?articol=42441-spectacole-in-cerneala-de-valentin-silvestru
- Convorbire la soare, de Valentin Silvestru – https://soundcloud.com/user774868558/convorbire-la-soare-de
- „Convorbiri la țărmul mării”, de Valentin Silvestru, Cu: Valentin Silvestru, Tamara Buciuceanu-Botez, Sanda Toma, Jorj Voicu, Ileana Stana Ionescu, Cornel Vulpe, Toma Caragiu, Rodica Mandache, Sandu Sticlaru – https://www.youtube.com/watch?v=4dcreW6Hpqc